Kitekintő

München 28 darabot vásárol az Ebusco 3.0 csuklós változatából

A szóló kivitel után az Ebusco 3.0 csuklós változatának is bizalmat szavaz München önkormányzati közszolgáltatója, a Stadtwerke München (röviden SWM), amely 28 példányra adott le megrendelést leányvállalata, a Münchner Verkehrsgesellschaft (MVG) közlekedési társaság flottájának frissítése céljából.

Az SWM (pontosabban az MVG) annak idején első üzemeltetőként tesztelte éles körülmények között a forradalmi megoldásokat felvonultató Ebusco 3.0 villanybuszt – az első példány immár több, mint másfél éve közlekedik a helyi 100-as viszonylaton -, most pedig a tavaly bemutatott 18 méter hosszú csuklós változatból rendelt 28 darabot. A szóló verzióval szerzett tapasztalatok a gyártó és az üzemeltető elmondása szerint kedvezőek, a megbízhatóan szolgáló járművek fogyasztása 30%-kal bizonyult kedvezőbbnek a flottában ugyancsak megtalálható Ebusco 2.2 típusénál.

Bevált a szóló változat az MVG-nél, jöhetnek a csuklósok

Az Ebusco kompozit karosszériás csuklós villanybusza a holland gyártó állítása szerint 5 tonnával könnyebb közvetlen elődjénél (a túlsúlyosnak szintén nem mondható Ebusco 2.2 csuklós változatánál), ami kivételesen jó energiafogyasztást és nagy hatótávot – gyári adat szerint akár 700 kilométert – ígér. A müncheni rendeltetésű példányokba 500 kWh-t meghaladó összkapacitású lítium-vasfoszfát (LFP) vontatási akkumulátorcsomag kerül. A hivatalos gyári látványtervek alapján a buszok négy utasajtóval érkeznek majd 2-2-2-2 elrendezésben, a B- és C-tengelyek pedig esztétikus burkolatot kapnak. A buszoktól évi 60 000 kilométeres futásteljesítményt várnak, ami az Ebusco számításai szerint a szén-dioxidból legalább 55 000 kg-os, nitrogén terén pedig több, mint 90 000 g-os kibocsátás-csökkenést jelent majd a bajor fővárosban járművenként.

Bár az Ebusco rendelésállományára nem lehet panasz, nem minden fenékig tejfel a nagy terveket szövögető holland gyártó háza táján sem. Az ellátási láncok akadozása továbbra is nagy mértékben megnehezíti a termelést, így a cég 2023-as teljesítménye eddig elmarad a várakozásoktól. Egy múlt csütörtöki bejelentés szerint az Ebusco ezért a jövőben külső összeszerelő partnerek bevonásával igyekszik felpörgetni a gyártást és teljesíteni a megrendeléseket.

Látványtervek: Ebusco

Címkék