Kitekintő

Az Ebusco 3.0 csuklós változata meghódítja Svédországot is

Bár az Ebusco leendő kompozit karosszériás csuklós modelljéből egyelőre még a prototípus sem készült el, előrendelés-állománya szépen gyarapszik: ezúttal a svéd Västmanland és Örebro Län régiók közösségi közlekedéséért felelős, naponta több, mint 65 ezer utast szállító Svealandstrafiken társaság adott le megrendelést 23 példányra. Ráadásul ezúttal nem csak a termék, hanem a márka is új játékosként jelenik meg a színen, az elmúlt években egyre sikeresebb holland buszgyártó ugyanis most először lép piacra Svédországban, amely így már a nyolcadik ország lesz, ahol Ebusco villanybuszokkal találkozhatunk.

A gyártó műszaki konkrétumokat gyakorlatilag nem árult el a járművekről – ez ebben az esetben nem meglepő, hiszen, amint azt a bevezetőben már említettük, egyelőre még a típus hivatalos bemutatása sem történt meg. A hír kapcsán kiadott gyári látványterv szerint a Svealandstrafiken négyajtós, városi kivitelű buszokat kap 2-2-2-2 ajtókiosztással. A képet alaposabban szemügyre véve megfigyelhető még, hogy – már amennyiben hinni lehet a forma bemutatására készült grafikának, ezzel ugyanis azért nem árt óvatosnak lenni – a B-tengely hajtott, a C-tengely pedig kormányzott lesz, ami kivételes fordulékonyságot és kiszámítható, becsuklásmentes viselkedést ígér.

Peter Bijvelds, az Ebusco vezérigazgatója a svéd üzletet a cég expanziós stratégiájának „tökéletes következő lépéseként” értékelte. A most megrendelt 18 méter hosszú csuklós villanybuszokat a tervek szerint 2023 második felében adják át jövőbeli üzemeltetőjüknek. Az Ebusco 3.0 csuklós változatának egyébként az északnyugat-franciaországi Métropole Rouen Normandie érdekközösség szavazott bizalmat először idén februárban, de a holland gyártó ezen kívül Németországban és Dániában is szép piaci sikereket könyvelhetett el az elmúlt időszakban.

Címlapkép: Ebusco

Címkék