Kitekintő

Villanybuszként tér vissza a háromtengelyes Solaris Urbino 15

Néhány héttel ezelőtt röppent fel a hír szakmai körökben, hogy a Solaris két új, tisztán elektromos hajtású típus bevezetését tervezi a piacon. Részleteket egészen mostanáig nem árult el a lengyel buszgyártó, de azt már korábban sejteni lehetett, hogy az egyik újdonság feltehetően a városközi InterUrbino, a másik pedig a kínálatból korábban száműzött háromtengelyes Urbino 15 alacsony belépésű elektromos változata lesz. Ebből az utóbbi a mai napon hivatalosan is beigazolódott.

A renderelt kép minimális változásokat mutat az Urbino sorozat jelenlegi stílusjegyeihez képest, a design továbbra is telitalálat

A mondás szerint akinek halálhírét keltik, az sokáig él: a kínálatba visszatérő háromtengelyes, alacsony belépésű Solaris Urbino 15 LE Electricet a tervek szerint még az idén bemutatná a Solaris. A vevői igénytől függően 2-2-0 vagy 2-2-1 ajtókiosztású, akár 55 utasüléssel is rendelhető járművel – amelyet városi, elővárosi, valamint városközi autóbuszként is kínálna a gyártó – elsősorban a skandináv piacot céloznák meg.

Már a típus legelső nemzedékéből is készült alternatív hajtású változat – a képen a CNG-hajtású kivitel látható

A Solaris első 15 méteres típusát még 1999-ben mutatta be, 2001-ig a Solaris jogelődje, a Neoplan Polska gyártotta Neoplan N4020 típusjelzéssel. Második generációja 2002-ben, harmadik generációja pedig 2005-ben debütált. A hagyományos dízelmotoros, illetve CNG-meghajtással kínált modellt a legutóbbi generációváltással egy időben vezette ki a gyártó a termékpalettájáról. A Solaris vezetőinek akkori nyilatkozatai arra utaltak, hogy a háromtengelyes verzió a későbbiekben sem kap utódot – ám a jelek szerint időközben megváltozott a cégvezetés döntése. Az elődmodellekből egyébként összesen több, mint 1300 darabot adtak el Európában.

A harmadik generációs Urbino 15 a német piacon is sikeres volt, az utódot főként a skandináv országokba szánják

Elődjével ellentétben az új, negyedik generációs Urbino 15-öst a tervek szerint kizárólag elektromos változatban gyártanák. Az energiatárolásról az októberi Busworld 2019 szakmai vásáron is bemutatott, nagy energiasűrűségű Solaris High Energy+ akkumulátorcsomag fog gondoskodni, amely egyaránt tölthető lesz plug-in rendszerű, illetve pantográfos gyorstöltőről is. Az újgenerációs High Energy+ akkumulátort a német BMZ csoport és a Solaris k+f osztálya közösen fejlesztette ki azon ügyfelek igényeit szem előtt tartva, akik legalább 200 kilométert szeretnének megtenni egyetlen feltöltéssel az út-, és időjárási körülményektől függetlenül.

Az új modell tervezési fázisa az elkövetkező hetekben fog befejeződni, ezután indulhat meg a két prototípus kocsi legyártása, amelyek tesztelésére egy skandináv üzemeltető már be is jelentkezett. Az elektromos Urbino 15-tel kapcsolatos további műszaki részletekről áprilisban fog többet elárulni a lengyel buszgyártó. Az eddig kiadott látványterveken a tetőbox első része és a hátsó lámpák rajzolata is eltér a jelenlegitől, kérdés, mennyi valósul meg ezekből a sorozatgyártású változaton. Az már valószínűleg a készítők sietségének tudható be, hogy a képeken szereplő jármű két hajtott tengellyel rendelkezik – a leghátsó a valós autóbuszon minden bizonnyal kormányzott lesz.

Háromtengelyesként is arányos megjelenésű a Solaris városi-elővárosi húzómodellje

Annak ellenére, hogy az új Urbino 15-öst elsősorban a skandináv piac igényei szerint fejlesztik, a gyártó nyilvánvalóan minden olyan potenciális üzemeltető számára elérhetővé teszi majd a típust, akik alacsony belépésű, háromtengelyes villanybuszokat kívánnak üzembe helyezni városi, illetve városközi forgalomban.

Fotók: Solaris Bus & Coach

Címkék