Kitekintő

Bemutatkozott a háromtengelyes Solaris Urbino 15 LE Electric

Hosszas beharangozás után ma délben egy online közvetítés keretében hivatalosan is bemutatkozott a Solaris legnagyobb 2020-as újdonsága, a háromtengelyes, alacsony belépésű Urbino 15 LE Electric villanybusz. A lengyel buszgyártó idén eddig „mindössze” az Urbino sorozat lágy hibrid változatával bővítette kínálatát  – a koronavírus-járványra való tekintettel csak képek formájában -, és fertőzésvédelmi okokból az új nyújtott villanybusz esetében is az online premier mellett döntöttek. Az élő közvetítésben a lengyel buszgyártó prominensei mellett a cég norvég képviseletének (Solaris Norge AS) ügyvezetője is bejelentkezett, nem véletlenül, a frissen bemutatott modell itt jelenik meg ugyanis először utasforgalomban.

Az elsősorban a skandináv piacokat megcélzó háromtengelyes villanybusz érkezéséről már január óta lehetett tudni – mi is ekkor számoltunk be róla először -, a  hivatalos premierre azonban csak most, az év végéhez közeledve került sor, méghozzá rendhagyó módon online formában, a Solaris bolechowói főhadiszállásáról bejelentkezve (az élő közvetítés ide kattintva visszanézhető). Az Urbino 15 LE Electric bemutatása a lengyel buszgyártó szerint komoly mérföldkövet jelent, ez ugyanis az első olyan tisztán elektromos hajtású busztípus, amelyet hosszú hatótávjának köszönhetően a városi felhasználás mellett dedikáltan helyközi forgalomra is ajánl a cég. Ennek megfelelően a busz egyaránt specifikálható M3/I és M3/II járműosztály szerint is, mint mondják, „válaszul a változó világ igényei által jelentett kihívásokra”. Mindazonáltal sem a háromtengelyes építésmód, sem pedig az alternatív hajtás nem jelent ismeretlen területet a Solaris számára: 2006-ban jelent meg az első hibrid autóbuszuk, ezt 2011-ben követte az első tisztán elektromos hajtású modell, 2014-ben pedig a legelső hidrogénüzemű prototípus; háromtengelyes buszokból pedig korábban több, mint 1300 darabot adott el a cég Európa-szerte, a kellő tapasztalat tehát rendelkezésre áll.

A most bemutatott 14 890 mm hosszú, 2550 mm széles és 3400 mm magas újdonság kizárólag alacsony belépésű (low entry) kivitelben lesz elérhető, azaz jelen állás szerint nem készül belőle teljes hosszban alacsonypadlós (low floor) változat. Újságírói kérdésre ugyanakkor a Solaris képviselői elmondták, hogy kellő érdeklődés esetén nem zárják ki 12 méteres hagyományos szóló, illetve 18 méteres csuklós változat piacra dobását sem hasonló felépítésű, alacsony belépésű formában. A háromtengelyes szóló kivitelből ugyanakkor sem dízelmotoros, sem pedig trolibusz verzió gyártása nincs tervben, a hidrogén üzemanyagcellás variáns lehetőségét viszont nem vetik el, ám egyelőre az akkumulátoros villanybusz-változat piaci bevezetésén van a hangsúly.

Az Urbino 15LE Electric első példánya az internetes premieren a korábbi látványterveken szereplő kék-fehér színtervvel mutatkozott be – a kiadott gyári sajtófotókon viszont már egy fehér-piros fényezésű példány szerepel; mindkét kocsi kétajtós, elővárosi-helyközi kivitelű. A Solaris által hangsúlyozott sokoldalú alkalmazhatóság jegyében lesz háromajtós változat is: információink szerint a soron következő prototípus 2-2-1 ajtóképlettel érkezik majd. Összesen egyébként négyféle ajtóelrendezéssel (2-2-0, 2-2-1, 1-2-0, valamint 1-2-1) lesz elérhető a típus.

A bemutatóbuszba 53 darab hárompontos biztonsági övvel ellátott utasülés került, kettőt közülük gyermekülések számára kialakított ISOFIX rögzítési pontokkal is elláttak. A peronrészen további két lehajtható utasülést helyeztek el. A kategóriában továbbra sem magától értetődő módon az alacsonypadlós szakasz ülései nagyrészt dobogómentesek, ám nem az oldalfalakhoz rögzítették őket, ami nem éppen előnyös takarításkor. A választott ajtó- illetve üléskiosztás függvényében a 15 méteres Urbino városi kialakítás esetén 51-61 utasüléssel szerelhető fel, míg a maximumot az M3/II osztályú specifikációval elérhető 65 ülés jelenti. A busz összesen akár 105 utast is szállíthat, bár ezt a beltér konfigurációja, illetve a terhelhetőséget behatároló vontatási akkumulátorok száma erősen befolyásolja.

A háromtengelyes villany-Urbino a ZF tavaly bemutatott CeTrax nevű központi villanymotoros hajtását hordozza, amellyel valószínűleg később más busztípusokban is találkozunk majd. A rendszer lelkét jelentő, 300 kW csúcsteljesítményű folyadékhűtéses aszinkron motort a lengyel mérnökök a (hajtott) B-tengely elé építették be, vagyis a kardántengely a dízelmotoros buszoknál megszokotthoz képest ellenkező irányból hajtja meg azt. A szilícium-karbid (SiC) alapú hajtásszabályzó inverterrel szerelt hajtásláncot alapvetően a városi forgalomnál nagyobb haladási sebességhez optimalizálták. A buszt alapesetben a BMZ-vel közösen fejlesztett, nagy energiasűrűségű Solaris High Energy+ fantázianevű lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumulátorokkal szállítja a Solaris. A prototípusba hat egységből álló, 470 kWh összkapacitású akkumulátorcsomag került. Ezzel a gyártó 250 kilométeres hatótávot vállal valós üzemi körülmények között, ami már intercity járatokhoz is alkalmas lehet – főleg, ha mindkét végállomáson van lehetőség a töltésre, biztos, ami biztos. A hat akkumodulból kettőt a tetőn, valamivel az A-tengely vonala mögött helyeznek el, négyet pedig a busz végébe, a padló, illetve a leghátsó üléssor alá építenek be. (A gépészeti elrendezés áttekintéséhez ajánljuk a bemutató során vetített gyári videót.) Kérdésünkre a gyáriak elmondták, hogy a vázszerkezetet felkészítették ennél több akkumulátor fogadására is, minimálisan pedig négy modult építenek be – minden bizonnyal a busz végében lévőket. A típus opcióként a kisebb kapacitású, de nagyobb töltési-kisütési ciklusszámra optimalizált Solaris High Power akkumulátorokkal is elérhető lesz. Az akkumulátorokra vállalt élettartam-garancia az adott megrendelővel kötött egyéni megállapodástól függ.

A lemerült energiatárolók feltöltésére természetesen többféle metódust kínál a Solaris. A normál konnektoros (plug-in) töltés akár már 260 kW teljesítménnyel is történhet – már ahol ez rendelkezésre áll -, így a teljes töltöttség még a járműtelepen is kevesebb, mint 2 óra alatt elérhető. A CCS Combo 2 szabványú töltőcsatlakozó négy különböző helyre – a homlokfalra, a hátfalra, illetve az A-tengely fölé bal vagy jobb oldalra – is kerülhet a vásárlói igényektől függően. A végállomásokon való gyorstöltést preferáló üzemeltetők hagyományos- és inverz pantográfos (OppCharge) megoldás közül választhatnak, akár 540 kW töltőteljesítménnyel. A különböző felhasználási területekhez igazodva a busz egyaránt rendelhető 275/70 R22.5 vagy 295/80 R22.5 méretű gumiabroncsokkal (előbbivel a teljes magasság 3360 mm-re csökken), míg a végsebességet 80 km/h-ra korlátozza az elektronika.

A vezető európai buszgyártókhoz hasonlóan a Solaris is kínál előzetes tanácsadó és after sales szolgáltatásokat, illetve valós idejű flottamenedzsment csomagot a villanybuszaihoz. A járművek pillanatnyi paramétereit online monitorozó rendszer a Solarisnál eSConnect névre hallgat, és a telematikai- illetve akkutöltöttségi adatok továbbítása mellett fedélzeti diagnosztikai funkcióval is rendelkezik.

Az első két Urbino 15 LE Electric demóbusz skandináv igények szerint készül, ennek megfelelő Busnordic felszereltséggel. Mivel a célpiacokon a hőmérséklet télen akár -30 °C is lehet, fontos szerep jut a fejlett hőszigetelésnek és a korszerű, CO2 munkaközeges hőszivattyús hűtő-fűtő klímaberendezésnek. A várható csúszós, jeges útviszonyokra való tekintettel a tervezők a vasúti járművekből ismert homokolókat telepítettek a B-tengely elé, és külön tárolóhelyet alakítottak ki a hóláncok számára. A bemutatóbuszba olyan feláras extrák is bekerültek, mint a hagyományos visszapillantó tükröket helyettesítő intelligens MirrorEye kamerarendszer, a Mobileye Shield+ nevű holttérfigyelő funkció, három beltéri utastájékoztató kijelző, az oldalfalba süllyesztett USB-csatlakozók, a biztonsági övek becsatolását is visszajelző interaktív érintőképernyős műszerfal, vagy éppen az automata fényszórók és ablaktörlők. A vezetőfülke természetesen lehet nyitott vagy zárt kialakítású is.

A Solaris vadonatúj háromtengelyes villanybusza a mai naptól rendelhető, az átadások viszont értelemszerűen már csak a jövő évben kezdődnek el. A lengyel gyártó tájékoztatása szerint a leendő megrendelőknek 7-8 hónap szállítási idővel kell számolniuk. A bemutatón a gyáriak megerősítették, hogy az Urbino 15 LE Electric minden európai piacon elérhető lesz, ám a skandináv vásárlók élveznek elsőbbséget, mivel arrafelé ez a kategória kiemelt népszerűségnek örvend. A típus Norvégiában mutatkozik be először, ezt követi Svédország, ahol 2021 első felében kezdődnek a próbafutások a Solaris egyik helyi partnerénél, az első utasforgalmi tesztekre pedig várhatóan az év második felében kerül sor. Az egyelőre kérdéses, hogy hol és mikor találkozhat majd a szélesebb nemzetközi publikum is a busszal: a klasszikus értelemben vett nyilvános bemutató helye és ideje az európai járványhelyzettől függ.

Fotók: Solaris Bus & Coach

Címkék