Magazin

Hétfőtől Mosonmagyaróváron is elstartol a Zöld Busz Mintaprojekt

A Zöld Busz Mintaprojekt részeként a mosonmagyaróváriaknak is lehetősége nyílik egy tisztán elektromos hajtású autóbusz kipróbálására. A városban az előzetesen kiválasztott elektromos busztípusok közül a cseh SOR Libchavy jelöltje bizonyíthat majd egy hónapon keresztül a Volánbusz üzemeltetésében

A Mosonmagyaróváron hétfőn forgalomba álló SOR elektromos busz a Credobus típusokat fejlesztő Kravtex-Kühne Csoport közvetítésével vendégeskedik Magyarországon, és immáron második alkalommal kap lehetőséget a Zöld Busz Mintaprojektben való részvételre. A járművet korábban Szolnokon tesztelte a Volánbusz szintén egy négyhetes tesztprogram keretében.

A saját fejlesztésű elektromos autóbusz híján hazánk legnagyobb buszgyártóját képviselő 2016-os évjáratú, háromajtós SOR NS 12 Electric bemutatóbusszal október 25. és november 21. közötti időszakban lehet találkozni a település helyi viszonylatain.

Az autóbusz utaskapacitása 102 fő, melyből 35 ülőhely, 67 pedig. A típushoz jelenleg kétféle, egy 242 kWh és egy 388 kWh összkapacitású lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) kémiát használó akkumulátorcsomagot kínál a gyártó, előbbi 150-200, utóbbi pedig 250-300 kilométer megtételére teszi alkalmassá a modellt egyetlen feltöltéssel, normál üzemi körülmények között. A tesztbuszba a kisebb, 242 kWh kapacitású energiatároló került, az egyes akkumodulok a tetőn kaptak helyet. A 15 kW hűtőteljesítményű klímaberendezéssel felszerelt autóbusz fedélzetén elektronikus utastájékoztató berendezés és mobil eszközök töltésére alkalmas USB-csatlakozók is találhatók. A SOR villanybusz mozgatásáról egy, a cseh Pragoimextől származó, 160 kW maximális teljesítmény leadására képes TAM 1053 C6V típusú központi vontatómotor gondoskodik.

Címlapkép: MTI/Mészáros János

Címkék