Kitekintő

Már tesztelik Párizs úttestbe integrált töltős BRT-rendszerét

Március közepén Párizsban megkezdődött a tesztüzeme azoknak a Van Hool által szállított duplacsuklós, 24 méter hosszú Van Hool Exqui.City 24 elektromos autóbuszoknak, melyeket az Île-de-France Mobilités közlekedési társaság a Párizs déli részét kiszolgáló T Zen 4 elnevezésű, nagy utasforgalmú BRT-viszonylaton helyez majd üzembe, várhatóan 2024 őszétől.

A Viry-Chatillon és Corbeil-Essonnes között közlekedő, 14,8 kilométer hosszú T Zen 4 visszonylat a korábbi 402-es jelzésű helyi buszjáratot váltja, s különlegessége – amellett, hogy az útvonal nagy részén saját buszsávot, s a közlekedési lámpákhoz érve pedig elsőbbséget biztosítanak a buszok számára -, hogy itt vizsgázik első alkalommal  nagyvárosi körülmények között az Alstom SRS nevű innovatív földi gyorstöltő rendszere. A 2015-ben bemutatott rendszert eddig kísérleti jelleggel a málagai egyetemen egy Linkker elektromos busszal, illetve a hozzá hasonló Alstom APS földi áramellátó rendszert, ami  a klasszikus felsővezetéket helyettesítette két nizzai villamosvonal esetében alkalmazták. A vonalon forgalomba álló Van Hool duplacsuklósok töltése, melyekből első körben 30 példány érkezik, az úttestbe épített konduktív statikus töltőrendszeren keresztül történik.

A  megállóhelyeken és végállomásokon telepített,  három érintkezőből álló töltőpontok a járművek alsó részéről lenyíló áramszedő papucson keresztül látják el energiával a buszokat. Az áramszedőket töltés közben egy, az úttestből kiemelkedő műanyag-függöny szeparálja el a külvilágtól. Az Alstom korábbi közlése szerint ezzel a megoldással egy 20 másodperces töltési ciklusban a töltés 750 V egyenfeszültségen 1500 amperrel is történhet, ami 1,1 MW-os teljesítményt jelent. A párizsi projekt esetében azonban a rendszer „csak”  800 kW töltési teljesítményre képes, ugyanis a buszokba integrált, a Kiepe Electrictől származó Mobile High-Power Charging (mHPC) töltőhardver eddig a töltési teljesítményszintig kommunikációképes. A töltési folyamatot mesterséges intelligencia irányítja, s az Alstom ígérete szerint gyakorlatilag hibamentes a működése, egész pontosan 99,9%-ot meghaladó a rendelkezésre állása. A megoldással kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a töltés hatékonysága általában magasabb, mint egyéb töltési módszereké, viszont ennek ellenére ekkora töltési teljesítménynél már jelentős energiaveszteséggel lehet számolni.

A duplacsuklósok vontatási rendszerének berendezéseit is a Kiepe Electric szállította, beleértve az energiatárolókat, a segédberendezés-átalakítókat és a hűtőrendszereket, az energiaelosztó egységeket (nagyfeszültségű elosztó), az energiagazdálkodáshoz, hajtásvezérléshez szükséges járműszoftvereket, a mesterséges intelligencián alapuló flottamenedzsment-rendszert, valamint a B és a C tengelyt hajtó, egyenként 180 kW névleges teljesítményű, egyébként az osztrák Traktionssysteme Austriától származó, TMF 37-21-4 központi aszinkron villamos vontatómotorokat is. A villámtöltésre optimalizált lítium-titanát-oxid (LTO) vontatási akkumulátorokat a Kiepe a francia Forsee Powertől szerezte be. Az egyenként 260 kg súlyú és 14,6 kWh-os  Pulse 15 modulok a gyártó szerint jól viselik a gyakori töltési-lemerítési ciklust, napi 15-35 alkalommal is újratölthetők, élettartamuk pedig akár 15 év is lehet. Mivel a járművek üzemeltetése során elsősorban a napközbeni rátöltés kap szerepet, így az energiatárolásról egy önmagában csak kisebb hatótávot biztosító, 11 modulból álló, 160,6 kWh összkapacitású akkupakk gondoskodik. A Pulse 15 modulok 4,5 C folyamatos töltési sebességgel tölthetők, de több mint 10 másodpercig akár 8,5 C érték is elérhető ezeknél az energiatárolóknál.

Címkék