A Solaris lehet a paksi villanybusz-tender nyertese

Nagyon úgy tűnik, hogy a Solaris szállíthatja Paks első elektromos hajtású buszait. Bár az erről szóló, 1,7 milliárd forint értékű tenderen hivatalosan egyelőre még nem hirdettek győztest, október 3-án a városba érkezett a lengyel buszgyártó sokat látott Solaris Urbino 12 Electric demóbusza, ami arra utal, hogy a (részben) hazai vonatkozású vetélytársakat megelőzve a lengyelek elkönyvelhetik első magyarországi villanybusz-megrendelésüket. Mint ismert, az atomerőművéről híres Tolna megyei város az opciók lehívása esetén kereken 10 darab zéró emissziós autóbuszt vásárol, és a jelek arra utalnak, hogy Komárom vagy Székesfehérvár helyett a lengyelországi Bolechowóban lesz majd ok az ünneplésre az eredményhirdetés után.

Rendszeres olvasóink emlékezhetnek rá, hogy a BKV kőbányai trolibuszgarázsában szeptember 28-án megtartott nyílt napon váratlanul feltűnt a Solaris jól ismert, korábban Európa számos nagyvárosában megfordult elektromos tesztbusza is. Mint azóta kiderült, a lengyel villanybusz a rövid budapesti vendégszereplést követően Paks felé vette az irányt, hogy tanulójáratként segítse a helyi járművezetők frissen beindított, villanybusz-centrikus képzését. A Tolna megyei városban mintegy 35-40 speciálisan képzett buszsofőrre van szükség a lokális emisszió nélküli buszközlekedés küszöbön álló beindításához, ezért a helyi villanybusz-tenderen ajánlatkérőként szereplő Protheus Holding Zrt. a közelmúltban sofőrképzési programot indított. Erre bárki jelentkezhet, aki elmúlt 21 éves, van B-kategóriás jogosítványa és sikeresen leteszi az egészségügyi alkalmassági-, valamint a GKI-vizsgát.

A Paksra érkezett Solaris Urbino Electric a BKV trolibusz divíziójának nyílt napján, 2019. szeptember 28-án

A Solaris világot járt demóbusza néhány nappal ezelőtt sikeresen megérkezett a magyar atomvárosba, tegnap pedig elkezdődött az elektromos buszvezetői képzés gyakorlati szakasza is. A TelePaks értesülései szerint az elektromos Urbino tegnap már a város utcáira is kimerészkedett, ahol több helyi járat útvonalán is végigment. A buszt egymás után több, a fent említett képzésben részt vevő buszvezető is kipróbálta.

Egy korábbi tesztfutás alkalmával Stuttgartban, 2017 decemberében

Mindebből nem nehéz levonni a következtetést, hogy a Solaris nyerhette a Paks városa által összesen 10 darab tisztán elektromos hajtású (3+1 darab midi és 5+1 darab szóló) autóbusz és a hozzájuk szükséges töltési infrastruktúra beszerzésére kiírt tendert – elvégre bármilyen szoros is a legendás lengyel-magyar barátság, azt azért nehéz lenne elképzelni, hogy a Solaris csupa jószívűségből csak azért küldi hazánkba az egyik gyári tesztbuszát, hogy a paksi sofőrök kényelmesen megtanulhassák rajta, hogyan fogják majd vezetni a konkurencia esetleg teljesen más felépítésű járművét. Ezen kívül több forrásunk is egymástól függetlenül megerősítette vagy legalábbis utalt rá, hogy a lengyel gyártó lett a befutó a város első elektromos buszbeszerzésén.

A tenderről

A paksi 8+2 darabos villanybusz-tender nyertesének a pályázati kiírás értelmében az autóbuszokkal kompatibilis töltési infrastruktúrát is kell szállítania, és el kell végeznie annak üzembe helyezését is. Az akár szabadtéren is telepíthető töltőrendszernek képesnek kell lennie az összes busz egyidejű töltésére úgy, hogy legfeljebb 5 óra alatt 100%-ra töltse valamennyi járművet.

A megajánlott busztípus hossza a szóló buszok esetében nem haladhatja meg a 12 500 mm-t, a midiknél pedig a 9 300 mm-t. Mindkét változat esetében követelmény a legalább 200 kilométeres hatótáv egy feltöltéssel (maximum 30%-os töltöttségig történő lemerítéssel), és az első két ajtónál az alacsony belépés. A szóló típusnál 2-2-2, a midinél pedig a 2-2-0 ajtókiosztás az elvárás. A 2 darabos opciós mennyiség lehívására legkésőbb a szerződéskötést követő 15 napon belül sor kerül.

Ez a kocsi még a ráncfelvarrás előtti időkből származik, Paks várhatóan már faceliftes példányokat kap Solaris-győzelem esetén

Márciusban megírtuk, hogy a Paks Város Önkormányzata és a Protheus Holding Zrt. által meghirdetett közbeszerzésre négy cég jelentkezett. A magyar piaccal újfent megpróbálkozó Solaris mellett a Komáromban összeszerelő üzemet is működtető BYD, az ugyancsak kínai CRRC-vel kooperáló székesfehérvári Ikarus és a Kelet-Út Építőipari, Beruházó és Szállítmányozó Kft. is indult a pályázaton, utóbbi számunkra ismeretlen busztípussal. Ha a pletykák igaznak bizonyulnak és valóban az ambiciózus lengyel buszgyártó lesz a tender győztese, akkor első alkalommal mutatkozhat be Magyarországon az Európában már évek óta szép sikereket elkönyvelő, a 2017-es Év Autóbuszának is megválasztott Solaris Urbino Electric, és egyúttal most először jelenhet meg vidéki városainkban az Urbino típuscsalád tavaly felfrissített negyedik generációja. Mivel a tenderkiírás midibuszokra vonatkozó része 9,3 méterben maximalizálja a járművek hosszát, valószínűsíthető, hogy ezek a járművek még a korábbi, harmadik Urbino-nemzedékből érkeznek majd (a negyedik generáció legrövidebb tagja is 10,5 méter hosszú).

A képek illusztrációk, forrás: Solaris

Címkék