Magazin

Az ITE Kft. nyerte a DKV négydarabos busztenderét

Egyedüli ajánlattevőként az ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. nyerte a Debreceni Közlekedési Vállalat (DKV) júniusban meghirdetett, négy új autóbusz beszerzését előirányzó pályázatát. Mint azt akkor megírtuk, a Nagyváradi Közlekedési Vállalat és a DKV egy európai uniós finanszírozású nemzetközi projekt keretében, a két város a közösségi közlekedési szolgáltatásainak és infrastruktúrájának fejlesztése mellett, összesen tizenegy darab új autóbuszt vásárolna. A RO–HU 390 azonosítószámú, Románia–Magyarország határon átívelő együttműködési programból finanszírozott projekt teljes bekerülési költsége 2,93 millió euró, átszámítva több, mint 1 milliárd forint.

A projekt keretében Nagyvárad már egy lefolytatott közbeszerzési eljárást, melynek eredményeként 6 darab Euro 6-os dízelmotorral szerelt szóló Mercedes-Benz Conectót, valamint egyetlen, ugyancsak szóló kivitelű Mercedes-Benz Citaro Hybrid autóbuszt szerzett be. Debrecenbe ezzel szemben két midi és két teljes méretű elővárosi autóbusz érkezhet az ITE Kft.-től a most elnyert szállítási szerződés megkötése után.

A Nagyváradra érkezett Conectók darabonként átszámítva közel nettó 71 millió forintba kerültek (Fotó: Nagyváradi Önkormányzat)

A DKV pályázati felhívása egy darab M3/A osztályú kéttengelyes, alacsony belépésű városi midibusz, egy darab kizárólag ülő utasok szállítására alkalmas M3/B osztályú, kéttengelyes, normál belépésű elővárosi midibusz, egy darab M3/II osztályú, kéttengelyes, emelt komfortfokozatú, raktérrel (ez alatt feltehetően a padló alatti csomagtér értendő) rendelkező elővárosi autóbusz, valamint szintén egy darab M3/II osztályú kéttengelyes, alacsony belépésű elővárosi autóbusz beszerzését foglalta magába – ezek kizárólag új, azaz első alkalommal forgalomba helyezett, azonos gyártótól származó autóbuszok lehetnek. Az ITE Kft. az eljárásban nettó 225 382 400 forint értékű ajánlatot nyújtott be.

Konkrét megajánlott típusokról egyelőre nincs információnk, ám mivel az ITE Kft. stratégiai partnere az EvoBus GmbH hazai vezérképviseletének, az EvoBus Hungária Kft.-nek, biztosra vehető, hogy Mercedes-Benz gyártmányú, vagy a csillagos márka műszaki alapjaira épülő járművekre számíthatunk. Nagy eséllyel az M3/A – a buszvezetővel együtt legfeljebb 23 fő szállítására alkalmas városi midibusz – kategóriában egy célszerűen specifikált Mercedes-Benz Sprinter City 45-öt, az M3/B kategóriában pedig a népszerű kisáruszállító távolsági busszá alakított verzióját ajánlhatta meg az ITE – utóbbi akár „házon belül” is készülhet, a debreceni cég ugyanis a Mercedes-Benz Conectók végszerelése mellett Sprinter-átépítéseket is vállal. Ami az M3/II kategóriájú buszokat illeti, mivel az ITE saját fejlesztésű városközi autóbuszának még a prototípusa sem készült el, a “raktérrel rendelkező autóbusz” címszó alatt a Törökországban készülő Mercedes-Benz Intouro, az alacsony belépésű elővárosi szegmensben pedig a Mercedes-Benz önjáró alvázra épülő, magyar fejlesztésű és gyártású ITK Reform 501 LE jöhet szóba.

Címkék