Magazin

278 darab autóbusszal bővült tavaly a Volán Buszpark flottája

A tavalyi évben összesen 278 darab új autóbusz érkezett Volánbusz Zrt.-hez az állami busztársaság flottakezelőjének szerepét betöltő Volán Buszpark Kft.-n keresztül – derül ki az utóbbi cég 2019-es beszámolójából.

A Volán Buszpark Kft. éves beszámolója szerint a társaság 931 darab járművel indította a 2019-es esztendőt. Az év során újonnan 145 darab Credobus Econell, 40 darab Credobus Inovell, 43 darab Neoplan Tourliner és 50 darab Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbuszt szerzett be a cég több, mint 18 milliárd forint értékben. A társaság buszállománya emellett az év folyamán 90 darab bérelt járművel csökkent (egészen pontosan 40 darab Mercedes-Benz Intouro, 10 darab Mercedes-Benz Citaro G, 12 darab Volvo 7700A valamint 28 darab Volvo 7900A Hybrid autóbusztól vált meg a cég, utóbbiak a hányatott sorsú, T&J-eredetű hibrid csuklósok), így 2019 végére a Volán Buszpark flottáját összesen 1119 autóbusz alkotta. Ezek legnagyobb része, összesen 1095 kocsi lízingelt jármű, a fennmaradó 24 autóbusz pedig a flottakezelő saját tulajdonában van.

A Volán Buszparkhoz tavaly beérkezett Credobusokból 165 darab egy 2019-ben megindított és lebonyolított, 262 darab autóbusz beszerzését célzó tender eredményeként került a társaság állományába. A teljes szállítmány átadása az idei évre csúszott át, s emellett a cég idén tavasszal egy 60 darabos Setra S 415 LE Business kontingenst is beszerzett nettó 2,95 milliárd forintért, így pillanatnyilag a Volán Buszpark 1276 darab autóbusszal rendelkezik – ez a mennyiség a teljes, országos Volánbusz-flotta közel egyötödét teszi ki. A flottakezelőhöz várhatóan még az idén 60 darab csuklós Mercedes-Benz Conecto fog érkezni nettó 6,25 milliárd forint értékben. Emellett a társaságnak van egy futó, 132 darab elővárosi csuklós autóbusz beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárása is, amely jelenleg bírálati szakaszban tart.  A Volán Buszpark a 2019-es mérlegkészítési időszakában 14,6 milliárd forint beruházási hitelt vett fel, ezt a összeget kizárólag új autóbuszok beszerzésére fordították. A flottakezelő rövid lejáratú kötelezettségei 132%-al 20,6 milliárd forintra növekedtek, a hosszú futamidejűek pedig 2,29 %-os csökkenéssel 24,8 milliárd forintra rúgtak 2019 végén.

A társaság legkedveltebb modelljének a győri Kravtex-Kühne csoport Credobus Econellje számít, amelyből már 312 darabot szerezett be flottakezelő

A Volán Buszpark Kft. üzleti célja alapvetően a Volánbusz Zrt. járműállományának megújítása, míg közép- és hosszú távon hivatalosan hozzájuk tartozik a buszbeszerzések kapcsán felmerülő finanszírozási problémák kezelése, az állami vagyon megfelelő védelmének biztosítása, a Volánbusz Zrt. versenyképességének javítása, az összehangolt autóbusz-beszerzési stratégia megvalósítása valamint a cég erőforrásaihoz mérten a szolgáltatási színvonal fejlesztése is. A cég jelenleg 98,97 %-ban a magyar állam, 1,03%-ban pedig a Volánbusz Zrt. tulajdonát képezi, alaptevékenységként a Volánbusz Zrt. számára végzett autóbusz-bérbeadással foglalkozik. A többségi tulajdonos 2019-ben két alkalommal hajtott végre tőkeemelést, jelentősen javítva ezzel a cég pénzügyi helyzetét és mutatóit. Tavaly januárban 1,7 milliárd forint (ebből jegyzett tőke emelése: 1,32 milliárd forint; tőketartalékba helyezve: 0,38 milliárd forint) cégbírósági bejegyzése történt meg. Decemberben pedig a kormány a Volánbusz Zrt. járműállományának megújításának céljából a központi költségvetés terhére 6,56 milliárd forintot biztosított tőkeemelés útján a Volán Buszpark finanszírozására, oly módon, hogy a társaság törzstőkéjét 5,02 milliárd forintról 8,464 milliárd forintra emelte, további 3,120 milliárd forint tőketartalékba helyezése mellett.

A Volán Buszpark az előzetes tervek szerint 2022 végéig összesen 3200 darab – dízel, dízel-elektromos hibrid, tisztán elektromos, illetve CNG-üzemű – regionális és városi kivitelű autóbuszt szerezne be, megközelítőleg 257,5 milliárd forint értékben. Ez a mennyiség a Volánbusz teljes flottájának csaknem felét képviseli. A flottakezelőnél már tavaly, az akkor futó közbeszerzési eljárásokkal párhuzamosan megkezdődött egy újabb, összesen közel 1000 darab autóbuszról szóló beszerzés előkészítése a 2020-as évre. Az idei betervezett beszerzéseket nem érinti a koronavírus járvány okozta válság, így az autóbusz-csereprogram is azon fejlesztések közé tartozik, amelyet várhatóan az eredeti tervek szerint vihet véghez a Volánbusz és a Volán Buszpark.

Fotók: Volánbusz Zrt.

Címkék