Egyéb

Összesen 362 elektromos Lion’s City beszerzéséről kötött megállapodást a Keolis Sweden és az MAN

Rekordmegrendelés futott be az MAN Truck & Bus svéd képviseletéhez a Keolis francia multi helyi leányvállalatától: a Keolis Sweden és a Svenska Neoplan között létrejött megállapodás alapján jövőre 137 darab 12 és 18 méteres MAN villanybusz érkezik Bromma, Solna, Sundbyberg és Sollentuna községek buszforgalmának kiszolgálására. A megrendelés egy 225 darabos opciós mennyiséget is magában foglal, melynek lehívásával 2025 végéig élhet a közlekedési társaság.

A Keolis áprilisban nyerte el a közép-svédországi Stockholm megye regionális hatáskörű közlekedésszervezője, a Storstockholms Lokaltrafik (SL) hálozatán Bromma, Solna, Sundbyberg és Sollentuna községek buszforgalmi feladatainak üzemeltetési jogát. Az átszámítva 222 milliárd forint összértékű, 10 évre szóló koncessziót a fuvarozó 2024-ben veszi át a tavaly a VR Group finn állami vasúttársaság által felvásárolt Arriva Sweden társaságtól. A közszolgáltatási szerződés értelmében az érintett – jelenleg biogázzal és biodízellel hajtott buszokkal kiszolgált – 54 buszvonalból álló forgalmi terület 80%-án az új szolgáltató csak tisztán elektromos hajtású autóbuszokat állíthat forgalomba. A feladat ellátására a társaság 102 darab szóló és 35 darab csuklós MAN Lion’s City E-t helyez üzembe a forgalmi területen, melyeket már meg is rendelt az MAN svéd képviseletétől. A beszerzési megállapodás ezenfelül, azonos feltételek mellett, további 225 darab elektromos MAN vásárlására is opciós jogot biztosít, viszont ezen járművek lehívásáról majd csak a későbbiekben dönt a megrendelő. A Keolis svéd flottájában jelenleg 132 MAN Lion’s City E teljesít szolgálatot, ezek Göteborgban, Stockholmban és Lundban közlekednek.

A Keolis a forgalomindulásig az SL ingatlanjainak kezelését is átveszi a jelenlegi szolgáltatótól, a 2024 augusztusi kezdésig pedig megvalósítja a villanybuszok állomáshelyéül szolgáló buszgarázsok átalakítását és kiépíti a töltő infrastruktúrát is.

Az autóbuszokat az MAN-nél elérhető legnagyobb energiatárolókkal, a szólókat 480 kWh, a csuklósokat pedig 640 kWh összkapacitású Northvolt NMC akkupakkal szállítja a gyártó. A buszok fejlett járművezetőiasszisztens-rendszerekkel – beleértve a holttérfigyelőt és a fejlett vészféket – és abroncsnyomás-ellenőrző rendszerrel is felszerelik. A járművekbe már az MAN új, az ENSZ-EGB 155 és a 156 előírásoknak megfelelő, magasabb szintű kiberbiztonságot és továbbfejlesztett ember-gép interfészt kínáló  ELSA elektromos platformja kerül.

Címkék