Kitekintő

Több országban megválik érdekeltségétől a Német Államvasutak tulajdonában álló Arriva

Versenyképességének fenntartása érdekében több leányvállalatán is túlad a német Deutsche Bahn (DB) állami vasúttársaság érdekeltségébe tartozó Arriva cégcsoport. Az Arriva portfóliójának átszervezéséről az anyavállalat az üzletág stratégiai felülvizsgálatát követően hozott döntést, mely szerint a cégcsoport megválik dán, lengyel, szerb, svéd és portugál érdekeltségeitől, hogy a jövőben kisebb portfolióval eredményesebben tudjon tovább működni.

A svéd leányvállalat, az Arriva Sweden felvásárlása már le is zárult, a 740 autóbuszt és 192 vonatot és villamost üzemeltető, évente 112 millió utast szállító céget a finn állami tulajdonú vasúttársaság, a VR Group vette meg. A dán, lengyel és a szerb üzleti tevékenységet pedig a németországi székhelyű Mutares SE & Co. KGaA nemzetközi pénzügyi befektető holdingtársaság veszi át.

A dán ügylet a tranzakció legfontosabb része, s a 400 milliós utasforgalmat bonyolító Arriva Danmark teljes dániai tevékenységére, a buszforgalomra, a vonatforgalomra és a koppenhágai vízibuszokra, valamint franchise keretében végzett SHARE NOW autómegosztó szolgáltatásokra is kiterjed. A lengyel piacon a Varsóban, a Kujávia-Pomerániai és a Pomerániai vajdaságokban szolgáltató  Arriva Bus Transport Polska  kerül értékesítésre, az Arriva lengyelországi vasúti érdekeltsége továbbra is a cégcsoport része marad. A szerb felvásárlás pedig az Arriva teljes szerbiai üzletágát érinti. Emellett a DB az Arriva portugál buszüzletágának értékesítéséről is megállapodott, melyet a Dan Group, Izrael második legnagyobb busztársasága vásárol meg.

A tranzakciók lezárása, ha a Deutsche Bahn Felügyelő Bizottsága, a Német Szövetségi Közlekedési és Digitális Infrastruktúráért Felelős Minisztérium, valamint az egyes országok versenyhivatalai is jóváhagyják a fúziót, 2022 végén valósulhat meg.

Címkék