Kitekintő

Villanyhajtású midibusz érkezik az MAN városi kínálatába

A néhány nappal ezelőtt napvilágot látott iparági pletykák után az MAN Truck & Bus hivatalosan is bejelentette, hogy 10,5 méter hosszú midibusszal bővíti az eddig kéttagú, 12,2 méteres szóló és 18,1 méteres csuklós változatból álló, tisztán elektromos hajtású Lion’s City E termékvonalát. A Lion’s City 10 E kereskedelmi típusjelölés alatt érkező új modell sorozatgyártása a német gyártó közlése szerint 2023 elején indul az MAN lengyelországi, starachowice-i üzemében, ahol a villanyhajtású modellcsalád szóló és csuklós változata is készül. Az MAN ún. nagy midibusza a szegmens legnagyobb akkukapacitásával büszkélkedhet, kis fordulóköre és kompakt méretei pedig ideálissá teszik szűk, kanyargós belvárosi utcákat, illetve forgalmas sétálóövezeteket érintő viszonylatok kiszolgálására.

Az MAN szerint a nagyobb utaskapacitású szóló és csuklós autóbuszok mellett az utóbbi időben megnövekedett a kereslet a városi közösségi közlekedésben a 12 méternél rövidebb midibuszok iránt, különösen az igény szerinti szállítási szolgáltatások terén. A 10,5 méteres midivel az üzemeltetők rugalmasan tudnak reagálni a napszaktól függően erősen változó utazási igényekre, de az új modell bevethető alacsony forgalmú vonalakon, valamint inga- és csúcsidőszakban rásegítő járatokon is. Az ígéretek szerint a Lion’s City 10 E utaskapacitása közel azonos lesz a 12 méteres szóló nagytestvér befogadóképességével, ugyanakkor rövidebb tengelytávjának és ebből fakadó fordulékonyságának köszönhetően mozgékonyabb és jobban manőverezhető lesz a szűk belvárosi utcákon. Emellett a 12 méteres változattól kölcsönzött karosszériának és futóműveknek köszönhetően megfelelő terhelhetőséggel rendelkezik ahhoz, hogy a különféle felhasználási területeken egyaránt alkalmazható legyen.

Az új típus a lassan négy éve, a 2018-as hannoveri IAA kiállításon bemutatott 12 185 mm hosszú szóló verzió moduláris építésmódját használja ki, így a főbb jellemzői és befoglaló méretei – értelemszerűen a hosszúságot leszámítva – sem változtak az alaptípushoz képest. A magasság, valamint a mellső- és hátsó túlnyúlások változatlanok maradtak, akárcsak a motortorony nélküli kialakítás. A 10 575 mm-es karosszériahosszt a gyártó egy, a mellső tengely és a második utasajtó közötti 1610 mm-es karosszériamodul eltávolításával érte el, amely mintegy 350 kg súlymegtakarítást eredményez. A tengelytáv több, mint másfél méteres megkurtításának ellenére továbbra is van lehetőség a fedélzeten egy főnyi kerekesszékes/babakocsis utas szállítására. A Lion’s City 10 E akár 80 utas befogadására alkalmas, fedélzetén pedig kiviteltől függően akár 33 utasülés is helyet kaphat. Az újdonság háromajtós kialakítással is elérhető lesz, ez esetben legfeljebb 29-re csökken az utastérben elhelyezhető ülőhelyek száma.

A gyártó a Lion’s City 12 E tengelytávját 6005 mm-ről 4395 mm-re vágta vissza, ezzel a új modell fordulóköre csaknem 4 méterrel lett kisebb, 21 494 mm-ről 17 250 mm-re csökkent. A jármű fordulékonyságát emellett a 275/70 R22,5 méretű gumiabroncsokkal ellátott, a nagyobb testvérben is alkalmazott, 8000 kg műszakilag engedélyezett teherbírású, hidraulikus adaptív lengéscsillapítóval kiegészített, független felfüggesztésű futómű is segíti, amelyet 56°-ban lehet kifordítani. Mivel a midibusz illeszkedik az MAN villanyhajtású városi portfoliójába, a gyártónál már korábban bevezetett alkatrészeket használ és nincs szükség költséges, speciális megoldásokra.

A Lion’s City 10 E-ben is a svéd Northvolt lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkupakkját találhatjuk majd, igény szerint négy- vagy ötmodulos kivitelben. A nagyobb csomag 550 kg, a kisebb pedig 1100 kg súlycsökkenést jelent a 12 méteres változatban alkalmazott energiatárolók össztömegéhez képest. Az izmosabb, 5 egységből álló, 400 kWh összkapacitású akkupakk 80%-os DoD (depth of discharge) beállítással 320 kWh érdemi kapacitással gazdálkodhat, amellyel a jármű a gyártó szerint akár 300 kilométert is meg tud tenni. A kisebbik, 320 kWh névleges összkapacitású változatnál a teljes energiamennyiség 78%-a, azaz 250 kWh áll ténylegesen rendelkezésre, ami akár 235 kilométeres autonómiát is képes biztosítani a villanymidi számára. Az MAN jelenleg kizárólag plug-in töltést kínál a buszaihoz, így a midiverzió energiatárolóinak utántöltése is CCS Combo 2 szabvány szerinti töltőcsatlakozón keresztül történik, legfeljebb 150 kW töltési teljesítménnyel. A négymodulos akkupakk teljes feltöltése legfeljebb 2-2,5 órát, az ötmodulosé pedig 3 órát vesz igénybe az MAN ígérete szerint. Az oroszlános márka a jövőben bővítené kínálatát inverz pantográfos (azaz a töltőoszlopról lenyíló) gyorstöltési lehetőséggel is, erre a tervek szerint 2024-ben kerülne sor.

A 10,5 méteres kocsi mozgatásáról ugyanaz a házon belülről származó, 160 kW névleges- és 240 kW csúcsteljesítményű központi villanymotor gondoskodik, mint a szóló és a csuklós változat esetében. A  B-tengely mögött elhelyezett erőforrás egy egyfokozatú áttételen keresztül hajtja meg a 13 000 kg műszaki teherbírású és i=5,12 módosítású, MAN gyártmányú portálhidat.

2022 közepétől minden új MAN autóbusz, így a legkisebb „városi oroszlán” alapfelszereltségének is része a fenntartható CO2 munkaközeges hőszivattyús klímarendszer, amely környezetbarátabb és lényegesen hatékonyabb a korábi megoldásoknál, miközben pozitív hatással van a jármű hatótávolságára is. A rendszer klímasemleges szén-dioxiddal (R744) működik a hagyományos tetrafluor-ethán (R134a) hűtőközeg helyett. A berendezés szélesebb hőmérsékleti tartományban működik, mint a hagyományos hőszivattyúk, és akár -20 °C hőmérsékleten is használható, így hidegebb éghajlatokon is kevésbé van szükség folyékony tüzelőanyaggal működő kiegészítő fűtőberendezés használatára.

Fotók: MAN Truck & Bus SE

Címkék