Kitekintő

Solaris újdonságokat hoz az október

Lassan a vége felé közeledik a nyár, az európai autóbuszos szakma pedig már a szeptemberben esedékes hannoveri IAA Nutzfahrzeuge kiállításra készül. A nagy gyártók a páros esztendőkben hagyományosan itt lövik el az adott évre szánt újdonságaikat, idén azonban marad látnivaló októberre is: a Solaris mindjárt három bemutatóbuszt is küld a lengyelországi Kielcében október 23. és 25. között megrendezésre kerülő Transexpo International Fair of Public Transport seregszemlére. A nagy érdeklődéssel várt, „kiskerekű” futóművekre épülő, vadonatúj Urbino LE Lite mellett itt mutatkozik majd be a sikeres Urbino típuscsalád négy éve piacon lévő aktuális generációjának modellfrissített kiadása is. A lengyel buszgyártó a napokban közzétette az első hivatalos látványterveket is az ősszel érkező típusokról, és ezzel egyidejűleg a technikai részletekbe is bepillantást nyerhettünk.

Csak könnyedén!

A fontosabbik újdonság természetesen a német szaksajtóban korábban már megszellőztetett, 19,5”-os „kiskerekű” futóművekkel szerelt Solaris Urbino 12 LE Lite lesz, amely a dolgok közepébe csapva rögtön hibrid hajtású változatban mutatkozik be a nagyközönségnek. A takarékosságra hangolt, alacsony belépésű (low entry) kivitellel lefelé bővíti a szűkösnek eddig sem mondható városi termékpalettáját a Solaris. A lengyel buszgyártó ezúttal egy olyan piaci részszegmensbe lép be, ahol korábban egyáltalán nem képviseltette magát. A könnyűszerkezetes konstrukció receptje hasonló a leendő közvetlen vetélytársakéhoz, például a VDL Citea LLE-hez, a célkitűzés pedig ugyanaz: a minél kedvezőbb fenntartási költségek biztosítása a lehető legalacsonyabb üzemagyag-fogyasztás elérésén keresztül. A Solaris kutató-fejlesztő részlegén dolgozó mérnökök elsődleges célja az volt, hogy egy olyan teljes méretű autóbuszt fejlesszenek ki, amelynek SORT 2 mérési eljárással meghatározott átlagos tüzelőanyag-fogyasztása alacsonyabb, mint 30 liter 100 kilométerenként – és a gyártó állítása szerint sikerrel is jártak.

A spórolós üzemeltetőket veszi célba az új Solaris Urbino 12 LE Lite Hybrid

Colin Chapman óta tudjuk, hogy egy jármű mozgékonyságának javítása mellett a kedvező fogyasztás elérésének is a saját tömeg csökkentése az egyik leghatásosabb módja. A megcélzott fogyasztási érték elérése érdekében ezt a Solarisnál is igyekeztek messzemenőkig figyelembe venni. A mérnöki munka számos területet érintett: a megszokottnál kisebb tömegű főegységek használata mellett a tervezők strukturálisan is könnyítettek a karosszérián, miközben új komponenseket is alkalmaztak. A fejlesztések eredményeként a Lite Hybrid verzió tömege üresen 9 tonna alatt marad, és teljes utasterheléssel is mindössze 15 tonna körül alakul. Mindezek ellenére a biztonság nem szenved csorbát, a könnyűszerkezetes karosszéria megfelel többek között a vezetőfülkében ülők védelméről rendelkező ENSZ-EGB 29. és a tetőszilárdságra vonatkozó ENSZ-EGB 66. előírások követelményeinek is.

A könnyebb karosszéria további előnye, hogy mozgatásához kisebb motor is elegendő, ami önmagában is hozzájárul a súlycsökkentéshez. A fogyókúrára fogott verzió párhuzamos hibrid hajtásrendszerében a belső égésű erőforrás szerepét egy mindössze négyhengeres, 4,5 literes Cummins ISB4.5 E6 dízelmotor látja el – igaz, abból a jelenleg elérhető legerősebb kivitel. Az Euro 6-os környezetvédelmi besorolású motor legnagyobb teljesítménye 210 lóerő (154 kW), maximális forgatónyomatéka 832 Nm. A hajtásba egy 11,5 kW csúcsteljesítményű villanymotor segít be elinduláskor, tovább csökkentve ezzel a tüzelőanyag-fogyasztást és egyúttal lehetővé téve a fékenergia-visszanyerést.

Az eddigi látványtervek alapján előre is teljes szélességű utasajtó kerül

Az eddig napvilágot látott hírek szerint a Transexpo-n kiállításra kerülő bemutatóbusz kétajtós kialakítással, 2-2-0 ajtóelrendezéssel érkezik majd. A Lite változat tengelytávja 5900 mm lesz, ami pontosan megegyezik a hagyományos, „nagykerekű” Urbino 12 megfelelő adatával. A túlnyúlások a tengelyek kisebb teherbírásából adódóan valamivel elmaradnak a nagy testvérétől, de a 2550 mm-es mellső túlnyúlás várhatóan még így is lehetővé teszi elöl is teljes szélességű, kétszárnyú utasajtó beépítését. A hátsó túlnyúlás 3240 mm, így jön ki a 11 690 mm-es teljes hosszúság. A fent leírt alapkivitel összesen 85 utas befogadására lesz alkalmas, közülük 41 főnek ülőhely is jut.

Műszaki oldalról a Lite Hybrid igazi újdonságát persze elsősorban a megszokottnál kisebb méretű, 19,5”-os „kiskerekű” futóművek  jelentik. A mellső, kormányzott egységet a ZF szállítja, az RL 55 EC jelű független felfüggesztésű, tárcsafékes futómű maximális teherbírása 5800 kg, saját tömege pedig mindössze 425 kg. Hátul ezzel szemben a Dana G150 típusú középső differenciálműves, 11 000 kg teherbírású, 312,5 kg-os merev hidas hajtott tengelyének szavaztak bizalmat a Solaris mérnökei. Ily módon a ZF teljes hosszban alacsonypadlós (low floor) kialakítást lehetővé tevő AV 110-es jelű portál futóművének ezúttal sem osztottak lapot – így viszont csak alacsony belépésű karosszéria kialakítására volt lehetőség, ami egy kissé be is határolja a típus alkalmazhatóságát, hiszen így elsősorban elővárosi felhasználásra, illetve kisebb városok számára jelent optimális megoldást az Urbino LE Lite.

ZF RL 55 EC független felfüggesztésű, 19,5″-os mellső futómű – ilyet találunk majd a Lite verzió alatt (Fotó: ZF)

A sokáig kuriózumnak számító „kiskerekes” építésmód egyébként manapság egyre népszerűbb Európában. A korábban már említett VDL és a cseh SOR mellett brit buszgyártók (Alexander Dennis, Optare) is előszeretettel alkalmazzák, hazánkban pedig már lassan húsz éve számít a módszer kitartó zászlóhordozójának a győri székhelyű Credobus – utóbbinál ráadásul a magyar Rába szállítja a mind a mellső-, mind pedig a hátsó, hajtott futóműveket.

Arculatváltás

A könnyűsúlyú Lite változat mellett két másik újdonság is megtekinthető lesz a Solaris standján Kielcében. Hazai pályán mutatkozik ugyanis be az Urbino sorozat 2014-ben bevezetett negyedik generációjának modellfrissített változata – a ráncfelvarrott kivitelt a típuscsalád két alternatív hajtású húzómodellje, a zéró emissziós Urbino 12 Electric és a soros hibrid hajtásrendszerrel szerelt Urbino 12 Hybrid egy-egy példánya képviseli majd. A megújult külcsín nem marad a két említett típus kiváltsága, 2019 januárjától az Urbino és a Trollino család valamennyi gyártásban lévő tagja egységesen megkapja az új arculatot.

Határozottabb orrkialakítás és jobb funkcionalitás jellemzi majd a megújult kivitelt

„Az autóipari piac folyamatos változásai, különösen az autóbuszok esetén, megkövetelik a termékek állandó fejlesztését annak érdekében, hogy mindig megfeleljünk a vásárlók, az utazóközönség és a buszvezetők növekvő elvárásainak. Ezért döntöttünk a négy évvel a piaci bevezetést követően jelenlegi városi termékcsaládunk továbbfejlesztése mellett. Meggyőződésünk, hogy megtaláltuk a stílus és a funkcionalitás helyes kombinációját, így tovább növelhetjük járműveink attraktivitását és használati élményét” – foglalta össze a fejlesztések okait Dr. Dariusz Michalak, a Solaris kutatás-fejlesztési és minőségbiztosítási igazgatótanácsának alelnöke.

A módosítások elsősorban a külső designt érintik, ám a formai előrelépés mellett a faceliftnek gyakorlati előnyei is lesznek. A frissített verzió homlokfali világítórendszere immár 100%-ban LED-es technikával működik. Ehhez kapcsolódik talán a legfeltűnőbb módosítás, nevezetesen, hogy a homlokfalon a jelenlegi öt-öt világítótest helyét három-három veszi át, melyek az összes szükséges funkciót (helyzetjelző, tompított, irányjelző, ködlámpa, fénykürt stb.) ellátják. A gyári látványtervek alapján maguk a lámpafészkek is határozottabb vonalvezetést kapnak, ezenkívül minimálisan finomítanak a szélvédő alsó ívén és a homlokfali műanyag elemek formáján is.

Az Urbino család hibrid és elektromos szóló változatain debütál az új arculat

Az optimalizált homlokfal az átrajzolt szélvédővel együtt kedvezőbb aerodinamikai tulajdonságokat ígér, és egyúttal a buszvezető számára is jobb kilátást biztosít, miközben ezzel párhuzamosan a homlokfali elektronikus viszonylatjelző LED-tábla olvashatósága is javul. Változik a tetőburkolat kialakítása is, a módosításoknak köszönhetően a korábbinál hatékonyabb összeszerelhetőség, egyszerűbb karbantarthatóság és jobb vízelvezetés jellemzi majd a továbbfejlesztett kiadást.

A kielcei XIV. Transexpo International Fair of Public Transport kiállítás 2018. október 23. és 25. között kerül megrendezésre. A Solaris standja és kiállított járművei az „E” jelű pavilonban kapnak helyet.

Fotók: Solaris

Címkék