Magazin

Röszkén kapták lencsevégre a Tide Bus Danmark vadonatúj Van Hool A13-asait

A dán Tide Bus Danmark társaság még tavaly ősszel rendelt 67 darabot a Van Hool vadonatúj, a szélesebb publikum számára akkor még csak homályos látványtervek formájában ismert A-sorozatának tisztán elektromos hajtású háromtengelyes változatából. A cég az új szerzeményeket a Dánia északi részén fekvő Aalborg városában üzemelteti majd. Az időközben elkészült Van Hool A13-asok szállítása már javában zajlik, ennek pedig mi magyarok is tanúi lehetünk, ugyanis a korábbi pletykáknak megfelelően a macedóniai Szkopjében készült járműveket hazánkon keresztül, tréleren szállítják rendeltetési helyükre – olvasónk, Mógor Péter a röszkei határátkelőhelyen futott össze a széria néhány példányával.

A Tide Bus Danmark részére gyártott kocsikon mellőzték az övvonalat optikailag lejjebb helyező feketítéseket

A kívül-belül megújult, összesen négyféle hosszváltozatban és három különböző, de szigorúan károsanyag-kibocsátás mentes hajtásmóddal kínált A-sorozat június 7-én mutatkozott be hivatalosan a Párizsban megrendezett European Mobility Expo 2022 szakkiállításon, de már a szélesebb körű piaci bevezetés előtt is számottevő, 162 darabos előrendelés-állománnyal büszkélkedhetett. A norvég Tide AS dániai leányvállalata tavaly szeptemberben az elsők között szavazott bizalmat a típuscsaládnak, és olvasónk Röszkén készült felvételeinek tanúsága szerint a Van Hool a napokban meg is kezdte a 67 járművet számláló A13-as flotta leszállítását a Tide Bus Danmark részére. Ezzel nem mellesleg az a korábbi iparági értesülés is megerősítést nyert, miszerint az új nemzedék elődjével ellentétben költségcsökkentési okokból már nem a belgiumi Koningshooiktban, hanem Macedóniában, a távolsági EX típuscsaládot is előállító szkopjei gyárban készül majd.

A hátfal is jóval visszafogottabb hatást kelt a karosszériával azonos színű motortérajtóval

A 13,5 méter hosszú, 2-2-1 ajtókiosztású aalborgi kocsik a korábban Kölnbe és Rotterdamba szállított előző generációs Van Hool hidrogénbuszokhoz hasonló, háromtengelyes kivitelben érkeznek, amelyről maga a gyártó eddig nem közölt hivatalos képeket. Az új generáció megőrizte az elődmodell szokatlannak mondható tengelyelrendezési koncepcióját, nevezetesen, hogy a B-tengely kormányzott, a hajtott egység pedig a leghátsó, C jelű futómű – ez rendszerint fordítva szokott lenni, bár azért akadnak kivételek. A járművekbe az Akasol tavaly bemutatott, lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) kémiát alkalmazó, továbbfejlesztett AKASystem 9 AKM 150 CYC típusú vontatási akkumulátorai kerülnek. A dán rendeltetésű példányok energiatároló képességéről eddig nem nyilatkozott a gyártó, általánosságban annyi ismert, hogy az A13-as modellbe legfeljebb hét darab kerülhet a darabonként 560 kg tömegű és 98 kWh névleges kapacitást biztosító modulokból, így a maximális akkukapacitás 686 kWh-ra adódik. A buszok mozgatásáról ZF AxTrax AVE 130 típusú kvázi-kerékagymotoros portálhíd gondoskodik, a folyadékhűtéses aszinkronmotorok csúcsteljesítménye a Van Hool tájékoztatása szerint 2 × 140 kW.

Címkék