Kitekintő

Szállingóznak Aalborg duplacsuklós Solaris villanybuszai

2023 tavaszáig összesen 14 darab tisztán elektromos hajtású, duplacsuklós Solaris Urbino 24 érkezik a dán Tide Bus Danmark közlekedési társaság flottájába. A 24,8 méteres járműveket a közlekedési cég a Dánia északi részén fekvő Aalborgban állítja forgalomba, az észak-jyllandi régió közösségi közlekedéséért felelős Nordjyllands Trafikselskab (NT) ernyőszervezet hálózatán.

A Solaris Urbino 24 electric a lengyel buszgyártó 2019 óta kínálttrolibuszként bemutatott, főként nagy forgalmú BRT-vonalakra szánt duplacsuklós csúcsmodelljének akkumulátoros változata, amelyből az első szériát a Tide Bus rendelte meg még 2021 őszén. A flotta első két példánya még karácsony előtt érkezett meg a rendeltetési helyére, a fennmaradó 12 kocsi pedig várhatóan márciusig kerül leszállításra. A terjedelmes járművek 2023 őszétől BRT-rendszerben, azaz a forgalom többi résztvevőjétől elkülönített buszsávokon közlekednek majd a Væddeløpsbanen lóversenypályától a New Aalborg Egyetemi Kórházig a Plusbus nevű 12 kilométer hosszú viszonylaton. Az akár 155 fő befogadására alkalmas villanybuszok csúcsidőben 7, napközben 10, hétvégén pedig 15 perces követési idővel szolgálják ki a viszonylatot a kifejezetten a számukra, átszámítva 27 milliárd forintból épült pályán, amelyen a közlekedési lámpákkal ellátott csomópontokban minden esetben elsőbbséget élveznek majd a keresztező forgalommal szemben.

Az autóbuszokat kiemelkedően nagy tárolókapacitású, egész napos zavartalan üzemet biztosító 700 kWh-s Solaris High Energy lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumulátorcsomaggal szerelik.

A Tide Bus egy 10 évre (+opcióban további 6 évre) szóló koncesszió keretében 2023 nyaráig összesen 122 darab villanybuszt – a már említett 14 darab duplacsuklós, MetroStyle arculatos Solaris Urbino 24-es mellett, 67 darab háromtengelyes Van Hool A13-ast valamint 41 darab kéttengelyes Golden Dragont – helyez üzembe Aalborg helyi vonalain. Az autóbuszok a tervek szerint évente közel 8,7 millió hasznos kocsikilométert tesznek meg a városban. A teljes flotta forgalomba helyezését követően Aalborg lesz az első olyan nagyváros Dániában, amelynek autóbusszal végzett közösségi közlekedését teljesen elektromos üzemre állították át. A környezetbarát flotta kiszolgálására a Tide Bus Európa egyik legnagyobb elektromos töltőállomását építette fel a villanybuszok állomáshelyéül szolgáló garázsban. A buszok töltésére szolgáló villamos energia a teljes értéklánc során zöldnek minősül, mivel az kizárólag megújuló forrásokból származik.

Címlapkép: MPK w Kraśniku

Címkék