Kitekintő

Európa egyik legnagyobb e-busz töltőállomása épül Aalborgban

Összesen 122 darab villanybusz üzemeltetéséhez szükséges töltési infrastruktúra épül a Dánia északi részén fekvő Aalborg városában, ahol hamarosan kizárólag tisztán elektromos hajtású autóbuszok szolgálják majd ki a város helyi viszonylatait. A norvég Tide AS csoport dán kirendeltsége, a Tide Bus Danmark tavaly nyerte el az észak-jyllandi régió közösségi közlekedéséért felelős Nordjyllands Trafikselskab (NT) ernyőszervezet hálózatán Aalborg összes helyi buszjáratának üzemeltetési jogát. Az idén augusztustól hatályos közszolgáltatási szerződés értelmében a Tide Bus a forgalmi területen kizárólag lokális emisszió nélküli típusokat közlekedtethet.

A 10 évre (+opcióban további 6 évre) szóló, és az esetleges opciós időszakkal együtt átszámítva nettó 190 milliárd forintot meghaladó értékű koncesszió teljesítésére a Tide Bus összesen 122 darab tisztán elektromos hajtású autóbuszt vásárolt, 14 darab duplacsuklós, MetroStyle arculatos Solaris Urbino 24-est, 67 darab háromtengelyes Van Hool A13-ast valamint 41 darab kéttengelyes Golden Dragon villanybuszt. Az autóbuszok a tervek szerint évente közel 8,7 millió hasznos kocsikilométert tesznek majd meg a városban. A teljes flotta forgalomba helyezését követően Aalborg lesz az első olyan nagyváros Dániában, amelynek autóbusszal végzett közösségi közlekedését teljesen elektromos üzemre állították át.

Aalborg leghosszabb villanybuszai a duplacsuklós Solaris Urbino 24-esek lesznek – a lengyel gyártó időközben finomított a korábbi látványterveken (Kép: Solaris Bus & Coach)

Az új villanybuszok állomáshelyéül szolgáló garázsban a teljes flotta egyidejű kiszolgálására alkalmas töltő infrastruktúrát telepítenek, a munkálatok várhatóan augusztusra fejeződnek be. A járművek töltése többnyire éjszakánként történik majd, ugyanis a járművek mindegyikét egész napos zavartalan üzemet biztosító akkumulátorcsomaggal rendelték meg; a Solarisokba 700 kWh, a Van Hoolokba pedig 686 kWh kapacitású akkupakk kerül, de a Golden Dragonok energiatárolóinak összkapacitása is meghaladja a 400 kWh-t.

A Tide Bus Danmark új szerzeményeinek töltéséről egyelőre a város kikötőjében kialakított ideiglenes töltőinfrastruktúra gondoskodik

A szatellites megoldást alkalmazó töltési infrastruktúra telepítését a dán GodEnergi A/S végzi. A finn Kempowertől származó rendszer – amelyet egyébként immár Veszprémben is alkalmaznak – különlegessége, hogy a különálló töltőberendezések helyett egy központi vezérlőegység osztja el a töltési teljesítményt a CCS Combo 2 csatlakozó interfésszel rendelkező, S-sorozatú plug-in töltőfejek között. Maguk a töltőoszlopok a központosított energiamegosztás miatt csak vezérlőelektronikát tartalmaznak, az energiát az egyenként 200 kW összteljesítményű, C-sorozatú töltőszekrényből kapják. A Kempower töltőállomásai a ChargEye háttérszolgáltatásnak köszönhetően a felhő rendszeren keresztül is képesek egymáshoz csatlakozni, így egy dinamikus és adaptív töltési eljárást tudnak majd megvalósítani, amellyel a rendszer az éppen töltés alatt álló járművek száma alapján osztja szét a rendelkezésre álló teljesítményt. Az autóbuszok töltésére szolgáló villamos energia a teljes értéklánc során zöldnek minősül, mivel az kizárólag megújuló forrásokból származik.

Címlapkép: GodEnergi A/S

Címkék