Kitekintő

Tesztüzemben a Solaris leghosszabb elektromos buszai

A dániai Aalborgban megkezdődtek a város csak „Plusbuszainak” nevezett duplacsuklós Solaris Urbino 24 electric villanybuszainak teszfutásai, egyelőre viszont csak a kelet-aalborgi négysávos, Tranholmvej nevű útszakaszon. A terjedelmes, 24,8 méteres típusból, amely a Solaris valaha gyártott leghosszabb elektromos autóbusza, 14 darabot vásárolt a Tide Bus Danmark.

A flottából eddig 5 példány érkezett meg a városba, a fennmaradó kocsik leszállítása várhatóan tavaszra fejeződik be. A járművek 2023 szeptemberétől közlekednek majd éles üzemben a forgalom többi résztvevőjétől elkülönített buszsávokon a Væddeløpsbanen lóversenypálya és a New Aalborg Egyetemi Kórház között a 2-es jelzésű, 12 kilométer hosszú, ún Plusbus viszonylaton. A 14 kocsi csúcsidőben 7, napközben 10, hétvégén pedig 15 perces követési idővel szolgálja majd ki a vonalat a kifejezetten a számukra, átszámítva 27 milliárd forintból épült pályán, amelyen a közlekedési lámpákkal ellátott csomópontokban minden esetben elsőbbséget élveznek a keresztező forgalommal szemben. A vonalon minden peron 3 méter széles és 25 méter hosszú, a peronmagasság pedig 24 centiméter. A Tranholmvejen végzett próbaútasokat követően a buszok a közeljövőben megjelenek ezen az útvonalon is, de utasokat egyelőre nem fognak szállítani.

A 155 fő befogadására alkalmas duplacsuklós Urbinok forgalomba helyezésével teljessé válik a Tide Bus 122 darabos aalborgi villanybusz-flottája, s ősztől kizárólag csak tisztán elektromos hajtású autóbuszok szolgálják ki a város helyi viszonylatait, amelyeken az autóbuszok a tervek szerint évente közel 8,7 millió hasznos kocsikilométert tesznek meg. A környezetbarát flotta kiszolgálására a Tide Bus Európa egyik legnagyobb elektromos töltőállomását építette fel a villanybuszok állomáshelyéül szolgáló garázsban.

Fotók: Tide Bus

Címkék