Kitekintő

Elkészült Skandinávia legnagyobb e-busz töltőállomása

Összesen 124 darab villanyhajtású autóbusz üzemeltetéséhez szükséges töltő infrastruktúra készült el a Dánia északi részén fekvő Aalborg városában, ahol 2023 nyarától kizárólag tisztán elektromos hajtású autóbuszok szolgálják ki a város helyi viszonylatait.

Az aalborgi forgalmi területen a norvég Tide AS csoport dán kirendeltsége, a Tide Bus Danmark 2023 közepéig egy több mint 100 elektromos buszból álló flottát helyez üzembe. A járművek többsége, 67 darab háromtengelyes Van Hool A13-as valamint 41 darab kéttengelyes Golden Dragon villanyhajtású autóbusz már meg is kezdte a szolgálatát, már csak  14 darab duplacsuklós, MetroStyle arculatos Solaris Urbino 24-est átadása maradt hátra. A teljes flotta forgalomba helyezését követően – Koppenhága számításait keresztül húzva – Aalborg lesz az első olyan nagyváros Dániában, amelynek autóbusszal végzett közösségi közlekedését teljesen elektromos üzemre állítják át.

A környezetbarát flotta kiszolgálására a Tide Bus Európa egyik legnagyobb elektromos töltőállomását húzta fel a buszok állomáshelyéül szolgáló depóban. A kiépítésben a dán GodEnergi A/S és a finn Kempower vett részt, előbbi a telepítésért felelt, utóbbi pedig a töltési megoldást szállította. A park energiaállátását – amely 40 ezer síkképernyős TV egyidejű bekapcsolásához tudna megfelelő teljesítményt biztosítani – 6 transzformátorállomás biztosítja. A kivitelezés során 20 kilométernyi kábelt fektettek le a létesítmény területén. A telephelyre érkező villamos energia kizárólag megújuló forrásokból származik.

A garázsban 124 töltőoszlopot telepítettek, melyeket 18 töltőszekrényt lát energiával. A rendszer központosított energiamegosztású, szatellites megoldást alkalmaz. Ennek lényege, hogy a különálló töltőberendezések helyett egy központi vezérlőegység osztja el a töltési teljesítményt a CCS Combo 2 csatlakozó interfésszel rendelkező plug-in töltőfejek között. Maguk a töltőoszlopok a központosított energiamegosztás miatt csak vezérlőelektronikát tartalmaznak, az energiát a töltőszekrényekből kapják. A töltéskezelésért a Kempower ChargEye felhőalapú depómenedzsment rendszere felel,  ami sok más egyéb funkció mellett – mint például az akkumulátor-élettartam növelő algoritmus szerinti üzem – folyamatosan optimalizálja a töltési teljesítményt, s gondoskodik a járművek menetrendhez igazított készre töltéséről. A rendszer az éppen töltés alatt álló járművek száma alapján osztja szét a rendelkezésre álló teljesítményt. Maguk a töltőfejek 25 és 180 kW között tudják szabályozni a töltési teljesítményt.

A járművek töltése többnyire éjszakánként történik, ugyanis a kocsik mindegyikét egész napos zavartalan üzemet biztosító akkumulátorcsomaggal rendelték meg; a Van Hoolokba 686 kWh-os, a Golden Dragonokba több mint 400 kWh-os energatárolók kerültek, a Solarisok pedig 700 kWh-os akkupakkal érkeunek.

Fotók: Kim Dahl Hansen, Kempower

Címkék