Kitekintő

Két éven belül már csak villanybuszok közlekednek Koppenhágában

Koppenhága vezetése 2019-ben nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy első európai nagyvárosként már 2025-re teljesen karbonsemlegessé tegye közösségi közlekedését. Ez most megvalósulni látszik, igaz, nem elsőként, hiszen egy másik dán város, Aalborg várhatóan már 2023 közepére teljesíti ezt összesen 122 darab villanybusz forgalomba helyezésével, megelőzve így a fővárost. Koppenhága célkitűzése néhány napja került belátható távolságba, amikor is a város és Fredriksberg fővárosi régió önkormányzata megállapodott, hogy villamosítják Koppenhága utolsó öt, jelenleg még dízelmotoros buszokkal kiszolgált viszonylatát is.

Mostanáig a dán főváros 13 buszvonalát alakították át emissziómentes üzemre, 2023 decemberéig pedig 22-re bővül a villamosított vonalak száma, ami Koppenhága vonalhálózatának 57%-át teszi ki. 2025-re a tervek szerint 34-re növekszik az elektromos buszokkal kiszolgált viszonylatok száma, ami az autóbusz-üzem 90%-ának felel meg. A fennmaradó 10%-ot jelentő öt vonal – a helyi 12-es, 21-es, 33-as, 37-es és 78-as járat – 2025 vége előtti karbonsemlegesítéséről a napokban született meg a döntés, ezzel megvalósulhat Koppenhága 2019-ben még igen távolinak tűnő célkitűzése. Az átalakítással a számítások szerint éves szinten 17 ezer tonna CO2 kibocsátásától lehetne megóvni a környezetet.

Koppenhágában jelenleg még a vonalak több mint 40%-án közlekednek hagyományos dízelüzemű (25%), illetve alacsony károsanyag-kibocsátású (18%), HVO100 biodízellel és biogázzal hajtott járművek, ám ezek nagy részének elektromos üzemre való átállításáról már korábban megszületett a döntés. Kivételt csak a fentebb már említett, kizárólag dízelbuszokkal kiszolgált öt viszonylat jelentett, ezek koncessziói ugyanis csak a 2026 és 2029 közötti időszakban járnának le. Hogy megvalósítható legyen a 2025 végi elektromos átállás, ezeket a koncessziókat fel kell mondani, amire Koppenhága és Fredriksberg már fel is kérte a régió közlekedésszervezőjét, a Trafikselskabet Movia társaságot. Emellett arra is utasították az ernyőszervezetet, hogy kártalanítsa az üzemeltetőket; az Arriva, a Nobina, valamint a Keolis dán leányvállalatait – ennek összege 37-49 millió dán korona, átszámítva 2 és 2,6 milliárd forint körül alakulhat.

A Movia színeiben Koppenhágában és Dánia Nagy-Bælt tengeri szorostól keletre eső részén jelenleg 1375 autóbusz közlekedik, ebből 338 elektromos hajtású, ami a flotta 25%-ának felel meg. 2024 végére a társaság szeretné elérni, hogy a felügyelete alatt szolgálatot teljesítő járművek közel fele lokálisan zéró emissziós legyen, a teljesen karbonsemleges flotta felállítását pedig 2030-ra tűzte ki a közlekedésszervező.

 

Címkék