Kitekintő

Ebusco villanybuszokat kap Koppenhága

Bár a 13-as számot az európai kultúrkörben nem éppen a szerencse hírnökeként tartják számon, az Ebusco háza táján mostanában valószínűleg nem sokat adnak a babonára. Éppen ennyi Ebusco 2.2 szóló villanybuszt szállíthat ugyanis Koppenhágába egy frissen bejelentett megállapodás értelmében a holland buszgyártó, amelynek ráadásul ez az első megrendelése Dániából. A környezetbarát járművek üzemeltetője a skandináv régió legnagyobb buszos szolgáltatója, a Nobina lesz.

Az első dán rendeltetésű Ebusco-flotta ilyen narancssárga alapszínt kap majd

A most megrendelt villanybuszokat a tervek szerint 2021 novemberében adják át leendő tulajdonosuknak, decemberben pedig már forgalomba is állnak a dán fővárosban. A tizenhárom darabos szériából nyolc példány a Koppenhága nyugati vonzáskörzetében fekvő Glostrupba, a fennmaradó öt kocsi pedig az északi agglomerációba tartozó Holtéba kerül. A gyártó szerint egy feltöltéssel akár 350 kilométeres táv megtételére is képes, 12 méter hosszú szóló villanybuszok háromajtós kivitelben jönnek majd. A lokálisan emissziómentes járművekhez összesen hét darab CCS rendszerű plug-in töltőoszlopot is biztosít az Ebusco, ezek mindegyike két-két csatlakozóval rendelkezik és egyaránt alkalmas lesz normál- vagy gyorstöltés biztosítására. Az éjszaka alkalmazandó, kíméletesebb 75 kW teljesítményű lassú megoldással két busz egyidejű töltésére lesz lehetőség, míg napközben szükség esetén egy jármű 150 kW-os gyorstöltésére is lesz mód, bár az energiatárolásért felelős lítium-vasfoszfát (LiFePO4, vagy más néven LFP) akkumulátorok ezt kevesebb ideig tolerálják.

Koppenhága nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy első európai városként már 2025-re teljesen karbonsemleges legyen – ebből természetesen az Ebusco is szívesen kivenné a részét, amely mostanra már több, mint 200 tisztán elektromos hajtású autóbuszt szállított olyan városokba, mint Amszterdam, München, Frankfurt vagy Párizs.

A címlapkép illusztráció, forrás: KesselsGranger Design Works/Ebusco 

Címkék