Kitekintő

Tizenhét villanyhajtású csuklós Volvo állt forgalomba Västeråsban

A közép-svédországi Västmanland és Örebro megyék tulajdonában álló Svealandstrafiken AB közlekedési társasághoz tavaly március óta összesen 17 darab Volvo 7900 EA csuklós villanybusz érkezett; az első 10 példány tavaly ősszel állt szolgálatba, a fennmaradó 7 kocsi pedig most kezdte meg szolgálatát. A még 2020-ban megrendelt flotta üzembe helyezésével a város buszparkjának mintegy egynegyede lett elektromos hajtású.

A Västeråsban már közel hat hónapja bizonyít az első tíz kocsi, s bár egy-két finomhangolásra még mindig szükség van, a közlekedési társaság összességében elégedett a járművekkel. A Svealandstrafiken színeiben jelenleg közel 322 darab környezetbarát autóbusz teljesít szolgálatot. A járművek többsége, szám szerint 309, biogáz üzemű, 5 darab működik hidrogénezett növényi olajjal, 8 darab pedig tisztán elektromos hajtású; egy harmadik generációs Solaris Urbino 12 Electric és 7 darab elektromos Iveco Rosero midibusz. A Svealandstrafiken az évtized végére teljes egészében emissziótól mentes közösségi közlekedést szeretne megvalósítani az általa kiszolgált városi és elővárosi vonalakon. A társasághoz a közeljövőben további elektromos buszok érkeznek, ezeket az Ebusco szállítja majd. Örebro helyi viszonylatain 36 kompozit karosszériás Ebusco 3.0 csuklós busz áll forgalomba a Svealandstrafiken színeiben, s további 23 darab 13,5 méteres szóló Ebusco 3.0-val is gyarapszik majd a cég helyközi állománya 2023 végéig.

A Svealandstrafiken csuklós Volvo 7900-asai a típus hosszabb, egész pontosan 18 557 mm-es kiviteléből kerülnek ki. A 2-2-2-2 ajtóelrendezésű járművek összesen 120 fő befogadására  alkalmasak és akár 200 kilométert is képesek megtenni. A kocsikba lítium-nikkel-kobalt-alumínium-oxid (NCA) vontatási akkupakk került, viszont annak összkapacitása nem ismert. A 600 V üzemi feszültségű akkmodulok kapacitása 94 kWh, melyekből a 18,6 méteres változatba akár 6 darab is elhelyezhető a tetőn. A buszok mozgatásáról két, egyenként 200 kW maximális teljesítményű és 425 Nm csúcsnyomatékú állandómágneses szinkron vontatómotor gondoskodik. A villanymotorok nyomatékát a hajtott C tengelyhez egy összegző hajtóművön keresztül egy kétfokozatú automatizált sebességváltó továbbítja, amely alacsony sebességnél növeli a kerekeknél megjelenő nyomatékot, ezen kívül az áramcsúcsok kiegyenlítésével csökkenti energiafogyasztást, illetve kíméli a motort és az akkumulátorokat. Az autóbuszokat a Volvo legnagyobb európai buszgyárában, a lengyelországi Wrocławban szerelték össze.

A töltő infrastruktúrát a Hitachi Energy szállította. A méretezhető, moduláris, egyenáramú technológiát használó Grid-eMotion  Fleet töltési megoldás CCS rendszerű plug-in töltőoszlopokon keresztül biztosítja az energiatárolók feltöltését maximum 150 kW-os teljesítménnyel – a rendszer egyébként alkalmas 50 és 600 kW-os töltési teljesítmény között normál-,  gyors- és villamtöltésre is.

Címkék