Kitekintő

Készülnek Aalborg duplacsuklós Solaris villanybuszai

Még a nyár elején a lengyel Poznańskie Autobusy portál kapta lencsevégre a dániai Aalborg városának készülő duplacsuklós Solaris Urbino 24 Electric flotta egyik, vélhetően legelső példányát a lengyel buszgyártó főhadiszállásának otthont adó Bolechowótól mintegy 20 kilométerre fekvő Poznańban.

A tisztán elektromos hajtású típusból a norvég Tide AS dániai leányvállalata, a Tide Bus Danmark 14 darabot vásárolt, ezeket a tervek szerint 2023 őszén állítja forgalomba a közlekedési cég a Dánia északi részén fekvő Aalborgban, az észak-jyllandi régió közösségi közlekedéséért felelős Nordjyllands Trafikselskab (NT) ernyőszervezet hálózatán. A Tide Bus egy 10 évre (+opcióban további 6 évre) szóló koncesszió keretében idén augusztustól 2022 őszéig összesen 122 darab villanybuszt helyez üzembe Aalborg helyi vonalain. A teljes flotta forgalomba helyezését követően Aalborg lesz az első olyan nagyváros Dániában, amelynek autóbusszal végzett közösségi közlekedését teljesen elektromos üzemre állították át.

A feladat ellátására a Tide Bus a 14 darab duplacsuklós, MetroStyle arculatos Solaris Urbino 24 mellett 67 darab háromtengelyes Van Hool A13-ast valamint 41 darab kéttengelyes Golden Dragon villanybuszt szerzett be, az utóbbi két típusból augusztus elején 90 példány már meg is kezdte szolgálatát. A fennmaradó 32 jármű érkezéséig a közlekedési társaság ugyanennyi dízelüzemű autóbuszt vet be, a teljesen elektromos üzemű helyi közösségi közlekedés Aalborgban a Solaris villanybuszok érkezése után valósulhat meg.

A 14 darabos duplacsuklós flottára érkezett megbízás a Solaris szempontjából történelmi jelentőségű, hiszen ez az első megrendelés a cég 2019 óta kínált, ám eddig csak trolibuszként bemutatott, főként nagy forgalmú BRT-vonalakra szánt duplacsuklós csúcsmodelljének akkumulátoros változatára.

Az aalborgi rendeltetésű 24,8 méter hosszú Urbinók döntött homlokfalas, villamosok által ihletett MetroStyle arculattal érkeznek. Ezt a feláras optikai csomagot kimondottan a duplacsuklós csúcsmodelljéhez kifejlesztette ki a Solaris, és a dinamikusnak szánt csapott orr miatt ez a modell 100 mm-rel hosszabb a hagyományos Urbino homlokfalával szerelt 24,7 méteres alapváltozatnál. Ennek ellenére a legelső utasajtó csak egyszárnyú, az eredetileg két felszállósávot biztosító széles ajtónyílást ugyanis be kellett áldozni a design oltárán.

A 155 fő befogadására alkalmas buszokba két darab centrális elhelyezésű villamos vontatómotor kerül 240 kW összteljesítménnyel, ezek a B- és C-tengelyeket hajtják meg. Az A-tengely mellett a D jelű egység is kormányzott lesz, előbbi független felfüggesztésű, utóbbi pedig merev hidas kialakítású. Az energiatárolásról a Solaris High Energy kereskedelmi néven futó lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumulátorcsomag gondoskodik majd, ennek összkapacitása a duplacsuklósok esetében meghaladja a 700 kWh-t, töltése pedig CCS Combo 2 rendszerű plug-in csatlakozóval fog történni.

A terjedelmes járműveket a hagyományos visszapillantó tükröket helyettesítő MirrorEye kamerarendszerrel és a buszok holttereit ellenőrző és a buszvezetőt az esetleges veszélyhelyzetekre fény- és hangjelzéssel is figyelmeztető Mobileye Shield+ okos kamerarendszerrel is felszerelik, de emellett a dán kocsik felszereltségében megtaláljuk a teljes egészében LED-es világítást, a sötétített oldalablakokat, a teljes utasteret megfigyelő fedélzeti kamerarendszert, a forgalomfigyelő- és tolatókamerát, valamint a fotocellás ajtóműködtetést  is.

A 122 darabos környezetbarát flotta kiszolgálására a Tide Bus Európa egyik legnagyobb elektromos töltőállomását építette fel a villanybuszok állomáshelyéül szolgáló garázsban.

Fotók: Poznańskie Autobusy

Címkék