Kitekintő

Szeptembertől már utasokat is szállíthatnak Aalborgban a leghosszabb Solaris villanybuszok

Szeptember első napjaiban, igaz még mindig csak tesztüzemben, de már utasokat is szállíthatnak a dániai Aalborgban a város csak „Plusbuszainak” nevezett duplacsuklós Solaris Urbino 24 electric villanybuszai a kifejezetten számukra, átszámítva 27 milliárd forintból létrehozott, a Væddeløpsbanen lóversenypályát és a New Aalborg Egyetemi Kórházat összekötő 2-es jelzésű, 12 kilométer hosszú, ún. Plusbus viszonylaton.

A terjedelmes, 24,8 méter hosszú típusból, amely a Solaris valaha gyártott leghosszabb elektromos autóbusza, 14 darabot vásárolt a Tide Bus Danmark közekedési társaság kifejezetten az észak-jyllandi régió közösségi közlekedéséért felelős Nordjyllands Trafikselskab ernyőszervezet által felügyelt Plusbus BRT-vonalra. A 14 darabos flotta, melynek már minden tagja befutott Aalborgba, szeptember 23-tól áll éles üzemben az utazók szolgálatába. A szuperhosszú villanybuszok tesztüzeme igaz már március óta zajlik, de utasforgalomban mostanáig még nem vehettek részt. Szeptemberben a közlekedési társaság 3 napot jelölt ki az utasokkal történő tesztfutásokra, mégpedig azért, hogy a gépkocsivezetők valós körülmények között is megtapasztalják, hogy miként zajlik az öt utasajtón keresztül történő utascsere, valamint hogy hogyan viselkednek a járművek már terhelt állapotban. A több mint 39 000 kg megengedett legnagyobb össztömegű kocsik hivatalosan 155 fő befogadására alkalmasak, ami 10 540 kg hasznos terhet jelent, s értelemszerűan a járművek ekkora terhelés mellett másként viselkednek mint üres állapotukban.

Az egy normál szóló busznál kétszer hosszabb járművek a forgalom többi résztvevőjétől elkülönített pályán közlekednek majd, amelyen a közlekedési lámpákkal ellátott csomópontokban minden esetben elsőbbséget élveznek a keresztező forgalommal szemben. A 14 duplacsuklós szeptember 23-tól csúcsidőben 7, napközben 10, hétvégén pedig 15 perces követési idővel szolgálja ki a viszonylatot.

A villanybuszok, attól függetlenül, hogy egy külön pályán közlekednek, méretükből adódóan különösen nagy figyelmet igényelnek a gépkocsivezetőktől, munkájukat ezért több vezetéstámogató és egyéb rendszer is segíti, ilyen a hagyományos visszapillantó tükröket helyettesítő CornerEye és MirrorEye kamerarendszer, a buszok holttereit 360 fokban ellenőrző okos kamerarendszer, radaros CMS ütközés elkerülő rendszer, vagy éppen az automatikus, fotocellás ajtóműködtetés. A buszokat ellátták GPS-alapon működő sebességkorlátozó automatikával is, amely egy előzetesen beállított értékre – 20, illetve 30 km/h-ra – limitálja az autóbuszok által elérhető végsebességet a magas baleseti kockázattal rendelkező útszakaszokon.

Címkék