Kitekintő

Harmincnégy kompozit karosszériás Ebuscót állít forgalomba a Keolis Dániában

A francia multinacionális közlekedési társaság helyi leányvállalata, a Keolis Danmark egy 10 évre szóló koncesszió keretein belül 34 darab szénszál erősítésű kompozit karosszériás Ebusco 3.0-t állít forgalomba az észak-dániai közlekedésszervező hatóság, a Nordjyllands Trafikselskab (NT) hálozatán az észak-jylland-i régióban. A szolgáltatást augusztus elsején kezdi meg a társaság, elsősorban Aalborg környékén, ahol hamarosan 67 darab Van Hool A13-as és 14 darab duplacsuklós Solaris Urbino 24 villanybusz is forgalomba áll az NT színeiben.

A közszolgáltatási szerződés szerint a Keolisnak augusztus első napjától 31 darab környezetbarát autóbusszal kell kiszolgálnia a hét útvonalat magába foglaló forgalmi területet, amelyen 2023. április 1-től kizárólag tisztán elektromos hajtású autóbuszok közlekedhetnek. A feladat ellátására a társaság 34 darabot vásárolt az Ebusco 3.0-s kompozit karosszériás, 12 méteres modelljéből. Az autóbuszok évente mintegy 4 millió kilométert tesznek majd meg az Aalborg vasúti főpályaudvarát és az elővárosokat összekötő viszonylatokon.

Az immár lassan három éve bemutatott, s a tavaly megszerzett európai típusjóváhagyás révén az unió bármely tagállamában szabadon forgalomba helyezhető Ebusco 3.0  az acél- és alumínium vázszerkezeteknél lényegesen könnyebb kompozit karosszériának köszönhetően akár 500 kilométer megtételére is képes a padlóba integrált lítium-vasfoszfát (LFP) vontatási akkumulátorok egyszeri feltöltésével. Az akár 90 fő befogadására is alkalmas típus 25%-al könnyebb hagyományos fémvázas vetélytársainál, saját tömege az innovatív építésmódnak köszönhetően mindössze 8530 kg. Érdekesség, hogy a modellnél az alacsony tömegből eredő kedvezőbb tengelyterhelés lehetővé tette, hogy a ZF-fel együttműködve kifejlesztett kerékagymotoros hátsó futómű a szokásos ikerkerekes helyett szimpla kerekes kialakítású legyen, egy-egy 385/55 R22,5 méretű ún. “super single”, azaz szuperszéles Bridgestone gumiabronccsal felszerelve.

A Keolis által megrendelt példányok a hivatalos látványterv szerint 1-2-0 ajtóelrendezéssel jönnek majd, ami főként az elővárosi felhasználáshoz illeszkedik. A járművek teljes egészében Hollandiában, az Ebusco deurne-i gyárában készülnek majd.

Címkék