Kitekintő

Busworld Europe 2023: ezer kilométeres hatótávval érkezik a Temsa távolsági hidrogénbusza

A hidrogénhajtás egyelőre újdonságot jelent a távolsági buszok szegmensében, ám az idei Busworld Europe kiállítás egyik jellegzetességét éppen az ilyen hajtásmóddal szerelt távolsági típusok színre lépése jelentette. A seregszemlére három gyártó is készült egy-egy üzemanyagcellás távolsági típussal, a brazil Marcopolo tavaly debütált Audace 1050 Hydrogen Fuel Cell busza mellett két európai modell is bemutatkozott, egyik a spanyol Irizar, a másik pedig a portugál CaetanoBus és török Temsa fejlesztéseként.

Az Irizar újdonsága mellett, melynek világpremierjét a gyártó már jó előre bejelentette, a Temsa hidrogénhajtású modelljének brüsszeli feltűnése a meglepetés erejével hatott, ugyanis a korábban csak látványtervek formájában megszellőztetett Temsa HD 12 Fuel Cell érkezését a szakma csak későbbre várta.

A Temsa távolsági hidrogénbuszának műszaki alapját a gyorsabb piacra kerülés érdekében a Temsa HD 12 turistabusz tisztán elektromos hajtású változata adja, ennek megfelelően az újdonság a tetőre szerelt hidrogéntartályokat burkoló dómot leszámítva vizuálisan szinte teljesen megegyezik a HD 12-es modellel. A jármű hatótávolsága a fejlesztők állítása alapján az üzemeltetési és időjárási körülményektől függően akár az 1000 kilométert is elérheti, azaz a zéró emissziós hajtáslánc ellenére egy teljes használati értékű turistabuszról van szó.

Az autóbuszt a török gyártó a CaetanoBus-szal, valamint a Toyotával – amely a portugál buszgyártó fejlesztési partnere és résztulajdonosa is egyben  – együttműködve fejlesztette ki. A hajtásláncba két, a japánok által szállított FC Stack üzemanyagcella-köteg került, melyek 180 kW csúcs- és 140 kW állandó teljesítménnyel működnek, s az egykori motortérben kaptak helyet. A japán főegység 50%-ot meghaladó hatásfokkal működik, élettartama a gyártó szerint 35 000 üzemóra, ami hét-nyolc év hasznos élettartamnak felel meg, hatékonysága ezt követően kezd el csökkenni. A hajtásrendszer akár 160 KWh összkapacitású akkupakkal is pufferelhető, melynek beépítése a második utasajtó és a B-tengely közé történik. Az üzemanyagcella és az akkumulátorok hűtőrendszereinek komponensei a tetőre kerültek, ugyanúgy mint a hidrogéntartályok is, előbbieket a B-tengely fölött, valamint a hátsó túlnyúlásban, utóbbiakat pedig az első tengely fölött és a mellső túlnyúlásban találjuk. A tartályegységben akár 72,8 kg hidrogéngáz is tárolható. Fontos jellemző, hogy a szintén a Toyotától származó H2 Dual System technológiának köszönhetően a rendszer 350 vagy 700 bar töltőnyomással is működőképes, vagyis a buszt bármilyen rendelkezésre álló hidrogén-töltőállomáson meg lehet tankolni.

A 19 000 kg legnagyobb megengedett össztömegű, 12 276 mm hosszú és 3975 mm magas, 53 utasüléssel szerelt autóbusz mozgatásáról egy 350 kW csúcsteljesítményű és 3445 Nm legnagyobb nyomatékú Dana TM4 Sumo HD kilencfázisú állandómágneses központi szinkron vontatómotor gondoskodik, ami a hátsó tengely mögé lett beépítve.

A bemutatóbusz utastérkialakítása, valamint a csomagtér befogadóképessége megegyezik a dízelmotoros változatéval, így nem csak a figyelemreméltó hatótáv tekintetében beszélhetünk teljes értékű távolsági buszról a Temsa újdonsága esetében. Ugyanakkor az Irizarhoz és a Daimler Buseshoz hasonlóan a török gyártó is felhívja a figyelmet arra, hogy az üzemanyagcellás, hosszú utazásokra szánt autóbuszok tényleges térnyeréséhez szükség van egy kiterjedt európai töltőhálozat kiépítésére is, ennek hiánya ugyanis erős korlátozó tényezőként hat az ilyen hajtásmóddal szerelt buszok gyakorlati felhasználhatóságára. A típus sorozatgyártása 2025 folyamán indulhat el, rögtön ezután pedig háromtengelyes verzióval is bővülhet majd a paletta.

A Temsa brüsszeli standjának másik két járműve is a zéró emissziós irányvonal jegyében érkezett: a hidrogénhajtású távolsági újdonság mellett az Avenue Electron városi villanybusz új, egyszerűsített (a Škoda részére beszállított változatéval megegyező) homlokfalú kivitele, valamint a tavalyi IAA Transportation kiállításon debütált, tisztán elektromos hajtású LD SB E helyközi típus képviselte idén a török gyártót.

A brüsszeli Busworld Europe 2023 kiállításról írt többi cikkünk ide kattintva érhető el!

Címkék