Kitekintő

Busworld Europe 2023: a kiállítás legnagyobb standján mutatta be újdonságait a Daimler Buses

Az európai autóbuszos piac topjátékosához méltóan a Busworld kiállítói közül a Daimler foglalta le az egyik legnagyobb standot (a másik a belga Van Hoolé) újdonságai prezentálására a seregszemle helyszínén, ahová összesen 11 autóbuszt hozott el a cégcsoport termékkínálatából. A kiállítói pavilonban nyolc, szabadtéren pedig további három Mercedes-Benz, illetve Setra busz került bemutatásra. Újdonságként itt ünnepli premierjét a Mercedes-Benz eCitaro fuel cell szóló változata, valamint a Setra kizárólag alacsony belépésű karosszériával készülő MultiClass sorozatának 14,5 méteres csúcsváltozata is. A felhozatalban emellett egy-egy eCitaro és Tourismo, egy eO500U alváz, valamint a Setra teljes kínálata is helyet kapott. Az új járműtípusok mellett idén a gyártó nagy hangsúlyt fektetett legújabb biztonsági fejlesztéseinek bemutatására is.

A Daimler brüsszeli szereplésének középpontjában, a mostani trendeknek és elvárásoknak megfelelően nagy figyelem összpontosul a gyártó alternatív kínálatára és jövöbeni terveire, melyekkel kapcsolatosan Till Oberwörder, a Daimler Buses vezetője a kiállítás első napján tartott sajtótájékoztatón meg is osztott néhány gondolatot. Az aktuális fejlesztések rövid bemutatásán túl felidézte, hogy 2030-tól kizárólag zéró emissziós városi busztípusokat forgalmaznak majd Európában, s hogy a Daimler Buses nem invesztál Euro 7-es normát teljesítő MDEG (Medium-Duty Engine Generation), azaz közepes teljesítményű dízelmotorok fejlesztésébe, helyette az elektromos hajtásokra fókuszálnak a városi/elővárosi szegmensben. A gyártó nagy teljesítményű HDEP (Heavy-Duty Engine Platform) motorcsaládjának fejlesztése és gyártása viszont továbbra is Daimler Truck AG portfóliójában maradna, azaz a helyközi és távolsági modellekhez készülnek majd Euro 7-es minősítésű erőforrások. Emellett megismételte azon korábban elhangzott célkitűzéseket, melyek szerint a cégcsoport első tisztán elektromos hajtású intercity autóbusza 2025-ben mutatkozhat be, 2030-tól pedig már a hosszú távú utakra szánt turistabuszok is elérhetővé válnak károsanyag-kibocsátástól mentes gépészettel, ami valamilyen hidrogénalapú hajtásrendszert fog jelenteni.

34 db

A képre kattintva galéria nyílik

Bár a Daimler Buses konkrét ütemtervvel rendelkezik a károsanyag-kibocsátás mentes hajtásmódok bevezetésére vonatkozóan, s a helyközi és a turista szegmensben is nagy erőkkel zajlik az ilyen termékek fejlesztése, Till Oberwörder a nullemissziós hajtásmódok elterjedését korlátozó tényezőkre is felhívta a figyelmet. Kifejtette, hogy a töltőinfrastruktúra érdemi fejlesztése nélkül egyszerűen nincs realitása az Európai Unió által 2030-ra kitűzött 45%-os szén-dioxid kibocsátás csökkentésnek, ezért sürgette a döntéshozókat, hogy támogassák a töltőállomások kiépítését mind az elektromos, mind pedig a hidrogénhajtás tekintetében. Számításai szerint a jelenlegi lehetőségek mellett legjobb esetben is csak 20%-kal csökkenhet 2030-ra a szén-dioxid kibocsátás a távolsági buszközlekedésben. A városi szegmensben ugyanakkor szerencsés esetben megvalósíthatónak látja a 100%-os arányt is, azaz a belső égésű dízel- és gázmotorral hajtott típusok teljes kiszorítását.

A Daimler standján az elegáns turistabuszok kétségkívül lenyűgöző látványt nyújtanak, de a legnagyobb szakmai figyelem a gyártó zéró emissziós termékvonalának legújabb tagját, a hidrogén üzemanyagcellás hatótávnövelővel szerelt Mercedes-Benz eCitaro fuel cellt kíséri, amely itt ünnepli világpremierjét. Az új modell mellett – melynek csuklós verziója idén júniusban, a Barcelonában megrendezett UITP kongresszuson már bemutatkozott a szakmai közönségnek – egy hagyományos eCitaro akkumulátoros villanybuszt is kiállítottak, amivel szerkesztőségünknek tavasszal már egy berlini tesztvezetés keretében volt szerencséje közelebbi ismeretséget kötni.

A 490 kWh összkapacitású NMC 3-as vontatási akkumulátorcsomaggal szerelt példányt, s magát a típust sem kell már különösebben bemutatni rendszeres olvasóinknak, hiszen a 2018-ban debütált villanybusz szóló és csuklós verziójából már több mint 1000 darab fut a kontinensen, s hazánkban is közlekedik belőle már 60 darab. Amit viszont fontos megemlíteni a tisztán elektromos hajtású eCitaro változat kapcsán, hogy a modellt 2022 vége óta már csak az amerikai BorgWarner tulajdonában lévő német Akasol által szállított nikkel-mangán-kobalt-oxid vontatási akkumulátorok harmadik generációjával (NMC 3) kínálja a Mercedes-Benz. A fejlettebb kémiának köszönhetően az új energiatároló 50%-kal nagyobb energiasűrűséget biztosít az NMC 2-ként emlegetett elődhöz képest (vagyis kapacitásuk is ennyivel több, azonos össztömeg mellett), így a szóló buszokba már 588 kWh, a csuklós változatba pedig akár 686 kWh akkukapacitás is beépíthető.pp

Visszatérve a fuel cell változathoz, a kiállított szóló modell, úgy mint a korábban bemutatott csuklós verzió, két olyan, közel egyenértékű, nulla károsanyag-kibocsátású hajtásrendszert kombinál magában, amelyek egymástól függetlenül, külön-külön is tölthetők, ezáltal a jármű tisztán akkumulátoros üzemmódban és hidrogénhajtású autóbuszként is képes üzemelni. Tehát az eCitaro fuel cell alapvetően továbbra is egy akkumulátoros meghajtású jármű, de a hajtásrendszer kiegészül egy kisebb tüzelőanyag-cellával is, ami a napi futásteljesítmény növelését segíti elő úgy, hogy a cellák által előállított villamos energiát a vontatási akkumulátorok menet közbeni töltésére fordítja. A Daimler Buses főként gazdaságossági szempontok miatt döntött a konstrukció mellett: egyrészt a hálózatból felvett elektromos töltőáram olcsóbb a zöld forrásból származó hidrogéngáznál, másrészt a kisebb pufferakkumulátorokkal felszerelt hidrogénbuszoknál lényegesen hatékonyabban lehet így a fékezések során visszanyert energiát a nagyobb kapacitású akkumulátorokban eltárolni. A gyártó szerint ezért ésszerűbb a hidrogén üzemanyagcellát egyedüli energiaforrás helyett inkább a busz hatótávolságának növelésére használni.

A szóló kivitelbe is a csuklós változatban alkalmazott, a Toyota második generációs, 60 kW csúcsteljesítményű, protoncsere-membrános (PEM) TFCM2-F-60 hidrogén tüzelőanyag-cellája került, amely 50%-ot meghaladó hatásfokkal működik, becsült élettartama pedig 40 000 üzemóra, azaz hat-tíz év. A 240 kg súlyú japán főegységet és a hidrogéntartályokat a tetőn, a mellső tengely felett, illetve az első túlnyúlásban helyezték el. A 12 méteres variáns kiviteltől függően öt vagy hat, egyenként 5-5 kg hidrogéngáz befogadására alkalmas, karbonszálas erősítésű Type 4-es tartállyal rendelhető, azaz legfeljebb 30 kg hidrogént képes magával vinni 350 bar üzemi nyomáson. A kiállítási példányba 5 tartály került, alapvető energiaellátását pedig három, egyenként 560 kg tömegű és 98,3 kWh villamos energia tárolására képes újgenerációs NMC akkumodul biztosítja, 294 kWh összkapacitással, ez a szóló verzióba beépíthető maximumot jelenti. A hatótávnövelővel a jármű hatósugara elérheti a 400 kilométert is. A Daimler a kiállításra elhozta a típus egy csuklós változatát is, amelyet ezúttal tesztvezetés keretében próbálhatnak ki az érdeklődők.

A standon a két eCitaro mellett egy a Brazíliában gyártott, ám a jövőben az európai piacon is bevezetésre kerülő, alacsony belépésű elektromos autóbuszok építésére alkalmas eO500U önjáró alváz is megtekinthető, amelyre akár 13,2 méter hosszú felépítmény is karosszálható. A főegység 3-6 modulból álló, 294 kWh-tól egészen 588 kWh-ig skálázható NMC 3-as akkupakkal rendelhető. A modulokból két egység minden esetben az alváz végében kap helyet, a tetőre pedig legfeljebb négy pakk kerülhet. A közvetlen hajtást az eCitarónál eddig is alkalmazott, kerékagy közeli, folyadékhűtéses háromfázisú aszinkronmotorokkal szerelt ZF AxTrax AVE típusú portálhíd biztosítja, kerekenként 125 kW maximális teljesítménnyel. Az új platform érkezése azt is jelenti, hogy a jövőben már nem lesz műszaki akadálya annak, hogy akár a Mercedes-Benz alvázaira karosszáló debreceni ITE is elektromos autóbuszt építsen a csillagos márka technikai alapjaira.

A Daimler Buses európai turistabuszos termékvonalát a Setra kínálatának középkategóriát megtestesítő, hat különböző 10,5 és 15 méter közötti hosszúságú modellből álló ComfortClass sorozatot egy S 515 HD, a nagyobb presztízsű, három egyszintes típust (12,5 – 14,2 méter) és az emeletes csúcsmodellt felölelő TopClass szériát pedig egy háromtengelyes S 516 HDH és egy S 531 DT, valamint egy, a legfrissebb költséghatékonysági, biztonsági és kényelmi fejlesztéseket demonstráló Mercedes-Benz Tourismo képviseli a kiállításon. A Setra ComfortClass és TopClass sorozatú turistabuszok, az emeletes típus kivételével tavaly kaptak egy óvatosabb ráncfelvarrást és technikai frissítést, s a Tourismo is már felfrissített homlok-, illetve hátfali világítótestekkel érkezett, utóbbi az eCitaro fuel cell, illetve a szabadtéren megtekinthető új homlokfali fényszórókkal is feldobott Mercedes-Benz Intouro Hybriden is tetten érhető.

A német gyártó emellett elhozta Brüsszelbe az új, kizárólag alacsony belépésű karosszériával készülő MultiClass sorozat vadonatúj nemzedékét is, melynek leghosszabb tagja, annak ellenére, hogy itt mutatkozott be először, viszonylag kevés figyelmet kap, az ugyanis szabadtéren, a pavilonoktól távol lett kiállítva. A modellcsalád teljes piaci bevezetést követően összesen négyféle, 10,51 és 14,52 méter közötti hosszúságú típusból fog állni. Jelenleg a legrövidebb, S 510 LE típusjelű midiváltozat, a 12,21 méter hosszú S 515 LE verzió, valamint immár a háromtengelyes S 518 LE érhető el a Setra termékpalettáján, de hamarosan érkezik a közel 13 méteres S 516 LE változat is. A MultiClass család tagjait tisztán elektromos hajtásrendszer fogadására is előkészítették, a zéró emissziós kivitelek várhatóan az évtized közepétől lesznek elérhetőek.

Az S 518 LE-t a 10,7 liter lökettérfogatú Mercedes-Benz OM 470 dízelmotor 394 lóerős (290 kW) változatával szerelik. A típus  nyolcfokozatú automatizált váltóval lesz elérhető, valamint opcionálisan választható lesz ZF EcoLife 2 automataváltóval is.

A Daimlernél nagy hangsúlyt kapnak a biztonsági újítások is, elsősorban az aktív balesetmegelőző elektronikák (ezekről itt írtunk részletesen); többek között az Active Brake Assist 6 (ABA 6) vészfékasszisztens rendszer, a Preventive Brake Assist 2 fékasszisztens funkció, a Sideguard Assist radaros holttérfigyelő kanyarodássegéd második kiadása, a Frontguard Assist névre keresztelt, szintén radaralapú akadályészlelő funkció és a a Traffic Sign Assist rendszer. A jövőben minden Mercedes-Benz és Setra autóbusz rendelhető lesz a hagyományos külső visszapillantó tükröket helyettesítő feláras MirrorCam kamerarendszerrel; a seregszemlére már ezzel a megoldással érkezett az összes távolsági típus.

Címkék