Kitekintő

Megújulnak a Setra ComfortClass és TopClass sorozatú turistabuszai

A korábban megszellőztetett – szintén gyári forrásból származó – kémfotók után a mai napon immár álcázás nélkül is megmutatta a Setra a ráncfelvarrott S 500-as távolsági típuscsalád tagjait. A neu-ulmi buszgyártó következetesen újgenerációsként hivatkozik a felfrissített termékvonalra, amelynek így még jó néhány aktív éve van hátra a piacon – annál is inkább, mivel az olcsóbb, főként vonaljárati feladatokra szánt MultiClass sorozatból még mindig a korábbi S 400-as nemzedék tagjait kínálják, igaz, a felhozatalt nemrég alaposan megnyirbálták a Daimler Buses csoporton belüli racionalizálás jegyében.

A formatervezők csak óvatosan nyúltak az immár tíz éves, de a mai napig modern formához: a most kifutó és a frissített változat közötti legjelentősebb különbséget kívülről az egyszerre irányjelzőként, nappali menetfényként és helyzetjelzőként is szolgáló, átlátszó búrával ellátott LED-szalag jelenti. Szintén újak a TopClass szinthez alapáron járó, a ComfortClass sorozatú buszokhoz pedig opcióként rendelhető, kizárólag LED-technikát alkalmazó fényszórók, amelyeket a hivatalos tájékoztatás szerint a színházak reflektorai ihlettek. A homlokfali hűtőmaszk-imitáció a jövőben az alacsonyabb presztízsű ComfortClass modelleken is lakkfekete színt kap, a múlt előtt tisztelegve pedig visszakerül a frontrészre (egészen pontosan a szélvédő alá) az 1995-ig használt Kässbohrer márkanévre utaló, piros alapon fehér K-betűt formázó embléma is. A buszok orrán a korábbinál nagyobb betűkkel jelenik meg a Setra felirat, a ComfortClass modelleken matt ezüst, a TopClass széria esetében pedig króm színben. Profilból is kozmetikáztak egy kicsit a megjelenésen, ennek eredményeként megváltozott az oldalablak-sáv alatti, a márkajelzést is magába foglaló ezüst színű plakett formája. Stefan S. Handt, a Daimler Buses vezető formatervezője szerint a módosításokkal a típuscsalád megjelenése még ízlésesebb lett, hangsúlyozva ezáltal a járművek prémium jellegét és messziről felismerhetővé téve a német buszgyártó termékeit.

A külső változások a ComfortClass széria esetében szembetűnőbbek

Az utastérben egyebek mellett az átrajzolt térelválasztók és szervizpanelek, valamint az új multimédia rendszer jelzi, hogy már a frissített kiadás fedélzetén foglalunk helyet. Az igazi újítást mégsem ezek, hanem a biztonság mellett a kényelmet és a gazdaságosságot is növelő fejlett asszisztens rendszerek jelentik. A számos aktív balesetmegelőző elektronikát, köztük az adaptív tempomatot és a sávtartó automatikát kombináló Active Drive Assist 2 (ADA 2) rendszert most először vezeti be a Daimler Buses európai piacos turistabuszon. Szintén része a felszereltségnek az álló és mozgó gyalogosok észlelésére is képes, Active Brake Assist 5 (ABA 5) nevű továbbfejlesztett vészfékasszisztens funkció, amely elsőként a Mercedes-Benz Intouro új generációjában jelent meg 2020 őszén.

A magasabb építésű TopClass modellek homlokfalát eddig is a sötét felületek uralták, az új kiadáson több a króm

A Setra megújult távolsági-turista típuscsaládjának hivatalos világpremierjét a szeptember 20. és 25. között esedékes hannoveri IAA Transportation kiállítást felvezető sajtónapokon (szeptember 18-20.) tartják majd. Ezt követően, szeptember 23. és 25. között privát bemutatót szerveznek a kiemelt ügyfelek számára a gyártó neu-ulmi központjában, majd pedig Spanyolországban, Olaszországban, Svédországban, Csehországban és Franciaországban is bemutatják a járműveket a potenciális vásárlóknak. Az S 500-as család legújabb modelljeinek gyártása egyébként már meg is kezdődött Neu-Ulmban: június végén gördült le a gyártósorról az első új ComfortClass sorozatú kocsi, amelyet hamarosan követnek majd a TopClass széria frissített kiadásának első példányai.

Fotók: Daimler Truck AG

Címkék