Kitekintő

Ráncfelvarrást kapnak a ComfortClass és TopClass sorozatú Setra turistabuszok

Úgy tűnik, hogy a Daimler Buses prémiumkategóriás távolsági buszokért felelős részlegeként működő Setra elérkezettnek látja az időt a 2012-ben bemutatott S 500-as sorozat megújítására: a Daimler Truck közlése szerint a neu-ulmi gyártó turistabuszainak új generációja 2022 őszén mutatkozik be, azonban a konszern által közzétett fotókat elnézve megállapítható, hogy inkább csak modellfrissítésről lesz szó.

A Setra a magánüzemeltetők körében nagyon kedvelt, számtalan karosszériaváltozatban létező S 500-as generációt, pontosan annak középkategóriás ComfortClass sorozatát kereken egy évtizede, a 2012-es IAA kiállításon mutatta be, 11 évvel az előd S 400-as széria debütálása után. Voltaképpen tehát lassan akár egy újabb nemzedékváltás is időszerű lenne, ám a jelek szerint ezt most egy ráncfelvarrással tudja le a német turistabusz-specialista – annál is inkább, mivel az olcsóbb, rövidebb távú utakra szánt MultiClass sorozatból még mindig a régi 400-as sorozat típusait kínálják. Arról egyelőre nem tudni, hogy a viszonylag friss fejlesztésnek számító, 2017-ben bemutatott S 531 DT emeletes csúcsmodellt is érinti-e majd a fazonigazítás – hivatalosan ugyanis ez a típus is a TopClass termékvonal része.

Kívülről főként a homlokfalon lehet számítani némi kozmetikázásra, legalábbis a gyártó által közreadott fényképeken csak ezt a részt takarja álcázó fóliázás. Arra, hogy mégis többről lesz szó a frontrész átrajzolásánál, az intenzív közúti tesztek utalnak. Jelenleg ugyanis féltucat prototípus rója az utakat többek között Finnországban, Gibraltáron, a spanyolországi Sierra Nevadában vagy éppen Törökországban. A helyenként szélsőséges időjárási- és útviszonyok mellett, -40 °C és +40 °C közötti hőmérséklet-tartományban végzett tesztfutásokat részben üresen, részben terheléssel teljesítik a buszok – utóbbi esetben az utazóközönséget vízzel töltött próbabábuk, illetve homokzsákok helyettesítik. A jellemzően rikító fényezésű járművek a színükre utaló nevet (Cyan, Cleo, Leyla, Lima, Cera) is kaptak a gyáriaktól. A megújult ComfortClass és TopClass sorozatú turistabuszok bemutatását az idei évre ígéri a Daimler Truck, ám bővebb részleteket valószínűleg csak az ősz folyamán árulnak majd el az újdonságokról.

Fotók: Daimler Truck AG/Setra

Címkék