Kitekintő

Bemutatkozott a hidrogénhajtású Irizar i6S Efficient

Igazi szenzációval érkezett a 2023-as Busworld Europe kiállításra az Irizar, a spanyol gyártó ugyanis itt mutatta be első hidrogén üzemanyagcellás hajtású modelljét, mégpedig egy Integral, azaz önhordó vázszerkezetű Irizar i6S Efficient turistabusz formájában. Az Irizar állítása szerint a prototípus akár 1000 kilométert is képes megtenni a hidrogéntartályok egyszeri feltöltésével.

Az Irizar i6S Efficient Hydrogen néven érkező újdonság az egyik első Európában fejlesztett hidrogénhajtású turistabusz, amely a spanyol gyártó jól bevált, 2016-ban piacra dobott felső-középkategóriás távolsági buszának alapjait hasznosítja. Az i6S tavaly esett át egy alaposabb ráncfelvarráson, amelynek során jelentős módosításokat hajtottak végre a vázszerkezetén. A felépítmény áttervezésekor gondoltak arra is, hogy a jövőben akár károsanyag-kibocsátástól mentes hajtáslánccal is fel lehessen szerelni a típust, egész pontosan üzemanyagcellás hajtásrendszerrel. Az Irizar szerint ugyanis a távolsági alkalmazásoknál – hacsak nem pakolják tele 5-6 tonnányi akkuállománnyal a járműveket – csak a hidrogénalapú hajtásrendszer lehet az egyetlen reális megoldás. Arra viszont, hogy a hosszú távú utakra tervezett nagy turistabuszok piacára ténylegesen betörjön ez a városi típusoknál is gyerekcipőben járó alternatív hajtásmód, még nagyon sokat kell várni, hiszen itt a felhasználás sajátosságai mellett a töltőhálózat kiterjedtsége, valamint a szükséges karbantartási infrastruktúra rendelkezésre állása is erős korlátozó tényezőként jelenik meg. (Erre hívta fel a figyelmet néhány nappal ezelőtt kritikus hangvételű beszédében a Daimler Buses első embere is, aki szerint az Európai Unió által a helyközi-távolsági szegmens 2030-ra kitűzött 45%-os szén-dioxid kibocsátás csökkentése nem realitás a töltőinfrastruktúra érdemi fejlesztése nélkül, és épp ideje lenne, hogy a Brüsszelben kitalált, olykor hajmeresztő elvárások mellé érdemi uniós segítség is társuljon, mind pénzügyi, mind pedig szakpolitikai döntések formájában.)

Az Irizar idei standjának legnagyobb attrakcióját tehát kétségkívül a hidrogén üzemanyagcellás távolsági modell jelenti, bár rajta kívül további három másik bemutatóbusz is képviseli a gyártót idén Brüsszelben. A kiállított i6S Efficient Hydrogen egy prototípus, ún. proof-of-concept példány, ennek megfelelően az Irizar egyelőre elég szűkszavúan nyilatkozik a hajtásláncról. A kocsiba egy 200 kW teljesítményű üzemanyagcella köteg került, amelynek beszállítóját egyelőre nem hajlandó megnevezni a gyártó, csupán annyit árultak el, hogy egy ismert piaci szereplőről van szó. A közvetlen hajtásért egy 400 kW csúcs-, és 360 kW állandó teljesítményű, 2000 Nm maximális nyomatékú központi villanymotor felel, ami egy háromfokozatú automataváltón keresztül csatlakozik az i=2,76 módosítású, ZF A 133 típusú hajtott tengelyhez. A rendszert egy 60 kWh összkapacitású akkupakk is támogatja, amely főként a gyorsítások segítésénél és a fékezési energia visszanyerésénél kap szerepet. Az üzemanyagcella az egykori motortérben kapott helyet, a hidrogéntartályok pedig a tetőre kerültek. Utóbbiak a bemutatóbusz esetében 56 kg üzemanyag befogadására alkalmasak, háromtengelyes kivitel esetén ezt a mennyiséget további 22 kg-mal lehetne megnövelni. A hidrogéngáz tárolása 350 bar nyomáson történik, de a gyártónál vizsgálják a 700 baros rendszer alkalmazásának lehetőségét is.

A hidrogéntartályok 1864 kWh nyers energiamennyiséget tudnak befogadni, azonban – amint arra az Irizar mérnökei is felhívják a figyelmet – a hidrogén ilyen formában történő felhasználása jelentős hatékonyságcsökkenéssel jár, ugyanis a hidrogéngáz elektromos árammá történő átalakulása során eredeti energiatartalmának csupán 32-70%-a fordítható a jármű üzemeltetésére, a többi elvész a lezajló elektrokémiai reakció, azaz a fordított elektrolízis során. A hidrogénüzem hatásfoka a jelenlegi ismeretek szerint körülbelül 40-45% körül alakul, ami nagyjából megfelel egy dízelmotoros járműének, ahol az üzemanyag energiatartalmának alig több, mint 40%-a alakítható mozgási energiává.

A 12,92 méter hosszú és 4 méter magas bemutatójárművet 49 ülőhellyel szerelték. Igény esetén akár egy kerekesszékes személy is szállítható a fedélzeten, a beemelésre szolgáló automata lift a jármű jobb oldalán, a hátsó ajtónál került beépítésre – az extra széles ajtószárnynak köszönhetően a lift összecsukott állapotban a lépcső alá csúszik be, nem volt szükség külön nyílást kialakítani az oldalvázban. A prototípus utasterének kialakítása, valamint a csomagtér befogadóképessége megegyezik a hagyományos i6S változatokéval. Az új típus megfelel a tetőszilárdságra vonatkozó ENSZ-EGB 66.02 és a hidrogénüzemű járművek biztonsági megoldásairól rendelkező ENSZ-EGB 134-es előírásoknak.

Az új hidrogénbuszon kívül a spanyol gyártó standján idén a látványos Irizar ie tram városi villanybusz egy csuklós példánya, valamint egy hagyományos dízelmotorral szerelt 13 méteres Irizar i6S Efficient és egy 15 méter hosszú, háromtengelyes Irizar i8 luxus turistabusz is megtekinthető. Mindkét távolsági modell önhordó vázszerkezetű, Paccar (DAF) erőforrással és 12 sebességes ZF TraXon robotizált váltóval van felszerelve. A kiállításon mindezeken kívül egy további i6S Efficient is helyet kapott, mégpedig a Scania standján, a svéd gyártó cseppfolyósított földgáz (LNG) üzemű alvázának demonstrátor járműveként.

Címkék