Kitekintő

Apró villanybuszt mutatott be Volvo BZL alvázon a Busscar

A kolumbiai piacra is megérkezett a Volvo tisztán elektromos hajtású városi autóbuszokhoz fejlesztett önjáró BZL alvázcsaládja, amelyre a helyi felépítményezők közül elsőként a Busscar épített karosszériát. A mindössze 9,5 méter hosszú járművet május 31-én mutatták be az ország fővárosában, Bogotában.

Miközben az európai autóbuszos szakma a napokban megrendezett barcelonai UITP kongresszus újdonságaira figyel, a világ más részein is zajlik az élet az iparágban. A Busscar a Bogotában tartott Smart City Expo kiállításon mutatta be az Urbanuss Pluss S5 típuscsalád karosszériájával rendelkező vadonatúj elektromos midibuszát. Ez az első latin-amerikai busztípus, amelyet az Egyesült Királyságban, Írországban, Szingapúrban és Ausztráliában már ismert és egyre jobb eladási számokat produkáló globális Volvo BZL Electric alvázra karosszáltak. A 9,5 méteres hosszúság a megengedett alsó limitet jelenti a BZL alvázcsalád esetében, ebben a méretkategóriában már a 22,5″-os kerékméret sem magától értetődő. Az alacsony belépésű, tisztán elektromos hajtású városi midibusz összesen 65 utasnak kínál férőhelyet, ami a gyártó szerint 15-tel haladja meg a közvetlen piaci riválisokét. Ezzel hazájában kategóriateremtőnek számít, Kolumbiában ugyanis a legfeljebb 50 utas befogadására alkalmas autóbuszokat az ún. „busetón„, míg a 80 fő körüli utaskapacitású típusokat a „padrón” kategóriába sorolják – az újdonság tehát egy köztes méretosztályt képvisel. A Busscar maga részéről a „súper busetón” jelzővel illeti az új járművet.

A dél-amerikai városi buszok jellegzetes stílusjegyeit felvonultató (ívelt homlokfal, zárt állapotban a jármű oldalsíkjánál beljebb elhelyezkedő utasajtók, felső felfogatású ablaktörlők) midibusz kifejezetten mozgalmas formavilággal rendelkezik. A tetődóm elejének vonalvezetése ugyan kissé az előző generációs MAN Lion’s City Hybrid megoldását idézi, a hullámzó, hátrafelé végig emelkedő övvonal viszont egyedi vonás. A bemutatóbusz levelibéka-zöld színe nem véletlen: a jármű a bogotái TransMilenio hálózaton áll majd forgalomba, ahol a legújabb arculati kézikönyv szerint minden elektromos hajtású autóbuszt erre az árnyalatra fényeznek.

A műszaki alapot jelentő Volvo alváz adottsága, hogy a busz legfeljebb öt darab lítium-nikkel-kobalt-alumínium-oxid (NCA) akkumodullal szerelhető fel. A legnagyobb akkukapacitás (a korábbi sajtóanyagok alapján 470 kWh) esetén akár 300 kilométert meghaladó hatótáv is elérhető a gyártó állítása szerint, az akkupakk töltése CCS Combo 2 csatlakozón keresztül történik. Az új midibusz 200 kW csúcsteljesítményű és 400 Nm maximális nyomatékú erőforrással rendelhető egy- vagy kétmotoros konfigurációban, utóbbi esetben egy összegzőművel kiegészítve. A motoregység a nagyobb hatékonyság érdekében egy kétfokozatú sebességváltón keresztül hajtja meg a hátsó kerekeket. A busz képes csatlakozni a VolvoConnect nevű online telemetriai- és flottamenedzsment szolgáltatásrendszerhez, alkatrészeinek 90%-a pedig, beleértve az akkumulátorokat is, újrahasznosítható anyagokból készült.

Fotók: Volvo Buses y Camiones Colombia

Címkék