Kitekintő

Elektromos buszokhoz készült önjáró alvázat mutatott be a Mercedes-Benz

Tisztán elektromos hajtású járóképes alvázzal rukkolt elő a Mercedes-Benz brazíliai fejlesztőközpontja. Az elsősorban dél-amerikai vásárlók számára kínált, helyben gyártott eO500U típusjelű alváz 2022-től lesz elérhető, az európai és az óceániai piacot is a brazil gyárból látják majd el. Mindez azt is jelenti, hogy a jövőben nem lesz műszaki (legfeljebb termékpolitikai) akadálya annak, hogy akár magyarországi karosszálók, mindenekelőtt a debreceni ITE is elektromos autóbuszt építsen a csillagos márka technikai alapjaira.

Amint az a típusjelzésből is kikövetkeztethető, az augusztus 25-én bemutatott új platform a Mercedes-Benz O 500 U önjáró alváz elektromos kiadása, kifejlesztése a gyártósor felkészítésével, a teszteléssel és a szükséges képzésekkel együtt mintegy 100 millió brazil realt (átszámítva bő 16,2 millió eurót, illetve 5,7 milliárd forintot) emésztett fel. Bár a fejlesztés oroszlánrészét a brazil részleg végezte, Németországban tesztelték többek között az akusztikát, valamint a fék-, a légkondicionáló- és az elektromos rendszert, továbbá itt épült a legelső két prototípus alváz is.

Az új alváz nem követi a Mercedes-Benz eCitaróban megszokott motortornyos elrendezést

Az alacsony belépésű, kéttengelyes platform akár 13,2 méter hosszú karosszériák fogadására is alkalmas, ami a Mercedes-Benz előzetes számításai szerint nagyjából 83 fős utaskapacitást tesz lehetővé. A gyártó sem a vontatási akkumulátorok kapacitásáról, sem pedig a beépített villanymotorok teljesítményéről nem közölt pontos adatokat – utóbbiakról annyi tudható, hogy a hátsó futóműbe integrált megoldásról van szó. A hírek négy, illetve hat akkumodullal szerelt változatokról szólnak, ebből két egység a jármű végén kap helyet, a tetőre pedig legfeljebb négy pakk kerül – a demókocsik esetében ez utóbbiak a tető hátsó részén találhatók, ellentétben az eCitaróval, ahol a tető elején sorakoztatják fel őket. A hatótávot 250 kilométerre becsüli a gyártó, de a nagyobbik akkucsomaggal akár 300 kilométer is megtehető lesz egyhuzamban. A teljes feltöltés 2,5-3 órát vesz igénybe konnektoros töltőn keresztül, a Daimler Buses más villanybuszaiban is alkalmazott technológiai sztenderdeknek megfelelően. Az energiatárolók csereperiódusát 15 évre ígérik. A hajtásmód velejárójaként az elektromos alváz bő két tonnával nehezebb belső égésű motoros testvérénél, annak 6000 kg-os tömegével szemben 8100 kg-ot nyom a mérlegen, így az erre épülő komplett autóbuszok üres tömege 14 800 kg körül alakul majd a Mercedes-Benz szerint.

Az új e-alvázat elsősorban latin-amerikai viszonyokra tervezték, de bizonyos exportpiacok számára is elérhető lesz, sőt, a hírek szerint Európában is kínálják majd. Az első két demonstrátor jármű a Mercedes-Benz legutóbbi alváz-bemutatójához hasonlóan ezúttal is Caio Millenium IV karosszériával készült, de Walter Barbosa, Mercedes-Benz do Brasil értékesítési- és marketingigazgatója szerint már tárgyalnak más brazil felépítményezőkkel is. A villamos gépészet részleteihez hasonlóan az árról is kevés konkrétum derült ki a bemutatón, ám a brazil Noticias Automotivas szakportál tudni véli, hogy az elektromos alváz – amelynek értékét több, mint fele részben az akkumulátorok teszik ki – nagyjából háromszor-négyszer többe kerül majd a hagyományos dízelmotoros kivitelnél. A lap értesülése szerint maga a gyártó is úgy számol, hogy a lokálisan zéró emissziós változat többletköltsége 13 év alatt térül csak meg. Ennek ellenére csak São Paulo részére – ahol 2037-re a teljes autóbuszparkot szeretnék elektromos hajtású típusokkal kiváltani – évente 150-200 darab új eO500U alváz értékesítésével számolnak, de potenciális vásárlónak számít Vitória és Salvador is, a piaci érdeklődés tehát egyértelműen megvan az új termék iránt. Az első két prototípus a São Paulo Transporte (SPTrans) társaság specifikációja szerint épült, az ottani BRT-rendszerhez igazodó, kétoldali ajtókialakítással. Az utcai tesztfutások még szeptemberben elkezdődnek, az első sorozatpéldányok pedig 2022 elején gördülhetnek ki a São Bernardo do Campo-i gyárból. A tervek szerint a jövőben kisebb és magaspadlós típusokkal is kibővül majd a Mercedes-Benz helyi elektromos alvázkínálata.

Címkék