Kitekintő

Extra hosszú kéttengelyes alvázzal erősít Brazíliában a Mercedes-Benz

Komolyan veszi a közelmúltban meghirdetett globális terjeszkedési programját a Daimler Buses: ezúttal a Mercedes-Benz brazil részlege mutatott be új fejlesztésű önjáró alvázat a helyi piac számára. A Super Padron O 500 R 1830 nevet viselő új platformot elsősorban magasperonos állomásokat kiszolgáló BRT-típusokhoz kínálják majd.

Dél-Amerikában rendkívül népszerűek a lényegében metróként funkcionáló, a forgalom többi résztvevőjétől nagyrészt elkülönített buszsávokon vezetett, az esetek többségében emelt középperonos állomásokat is magukba foglaló BRT-hálózatok, nem véletlen tehát, hogy a világ ezen részén főként alvázszállítóként számításba jövő európai gyártók is igyekeznek ezt a szegmenst kiszolgálni.

A BRT-rendszerben közlekedő buszok sajátosságai a baloldalt elhelyezett, középperonos megállókban használatos ajtók

A Mercedes-Benz brazil részlege által a már létező O 500-as önjáró alvázcsalád alapjain kifejlesztett, farmotoros kialakítású Super Padron O 500 R 1830 legfőbb jellemzője a költséghatékonyság, de a projektnek lökést adott a pandémia okozta utasszám-csökkenés is, ami a helyi közlekedési társaságok igényeit is átformálta. Hagyományos létraalvázról van szó, így a variációs lehetőségek száma korlátozottabb, mint például az Európában elterjedt alacsony belépésű kompakt alvázak esetében. Az új alváz ugyanakkor saját méretkategóriát teremt, hiszen akár 14 méter (!) hosszú, 100 fős utaskapacitású kéttengelyes városi felépítmények fogadására is alkalmas, a kész jármű maximális gördülő össztömege pedig akár 19 600 kg is lehet. Legnagyobb gazdasági potenciálját éppen a kéttengelyes kialakítás jelenti: miközben a rá építhető autóbuszok hossza és befogadóképessége vetekszik a rivális háromtengelyes típusokéval, nincs szükség a hátsó kormányzott tengely által igényelt többlet karbantartásra. A teljes légrugózással és térdeplő funkcióval rendelkező normálpadlós alváz támogatja a szóló BRT-buszokra jellemző ötajtós kialakítást is (ilyenkor a menetirány szerinti jobb oldalon három hagyományos utasajtót alakítanak ki, baloldalt pedig további két, a középperonok 920 mm-es szintjéhez illeszkedő ajtónyílás található).

Az európai szemnek szokatlan, hatalmas tengelytáv jellemzi az új alvázra épülő buszokat

Ami a felépítményeket illeti, bár a hivatalos sajtóanyag nem tér ki az elsődleges karosszáló partner kilétére, a mellékelt gyári fényképek alapján a brazil Caio Induscar cég városi Millenium típuscsaládjának adaptációiról van szó. A megrendelők alapesetben kétféle karosszéria közül választhatnak – érdekesség, hogy ezek hossza minden esetben meghaladja a kéttengelyes buszokra vonatkozó európai, így hazánkban is érvényes 13,5 méteres forgalomba helyezhetőségi limitet. A legnyúlánkabb, 14 méter hosszú kivitelhez mindjárt két gyári specifikációt is kínál a Mercedes-Benz brazil részlege, ezek a kialakítás függvényében 90 vagy 95 utas szállítására alkalmasak (utóbbi esetén 30 ülő- és 64 állóhellyel, valamint egy kerekesszékes-férőhellyel számolva). Ezeket főként hosszabb távú, több ülőhelyet igénylő viszonylatokra ajánlja a gyártó. A felhozatalt a valamivel rövidebb, 13,6 méteres hosszváltozat teszi teljessé – érdekes módon a kettő közül a szellősebb üléskiosztás miatt alapesetben ez rendelkezik nagyobb utaskapacitással, a gyártó által javasolt alapkonfiguráció esetén (23 ülő és 76 álló, továbbá egy kerekesszékes utas) akár 100 fő is utazhat a fedélzetén. Ezt a verziót az olyan forgalmasabb járatokra szánják, ahol kiemelt szempont a gyors utascsere, de a belső kialakítás természetesen a mindenkori vevők igényeire szabható.

Az alváz kialakítása a középperonok magasságához igazodik

Erőforrásként a korábban európai típusokhoz is kínált, 7,2 literes Mercedes-Benz OM 926 LA dízelmotor 310 lóerős (228 kW) változata szolgál, amelyet a jármű hátuljában helyeztek el – a dél-amerikai piacon ez nem feltétlen magától értetődő, nyilvánvaló előnye viszont, hogy így a mellső túlnyúlás hosszabb, a járművezető munkahelye pedig csendesebb lehet. Az erőátvitelt integrált retarderrel ellátott, automatikus visszagurulás-gátló funkcióval is rendelkező, hatfokozatú ZF Ecolife AP 1200 automataváltó biztosítja.

A Super Padron O 500 R 1830 akár 14 méter hosszú kéttengelyes buszok műszaki bázisául is szolgálhat

A Mercedes-Benz a brazil piacon nem árul komplett autóbuszt, a külső karosszálók számára elérhető járóképes alvázak terén viszont meglehetősen szerteágazó kínálattal van jelen. A felépítményezők és rajtuk keresztül a leendő üzemeltetők számtalan orr- vagy farmotoros gépészeti alap közül választhatnak, legutóbb a turistabuszokhoz kínált orrmotoros OF 1621 típussal bővült a választék. A most bemutatott Super Padron O 500 R 1830 már csak a hossza miatt is megmarad dél-amerikai specialitásnak, Európában továbbra is az alacsony belépésű OC 500 LE és a távolsági típusokhoz ajánlott OC 500 RF alvázakkal kell beérnie azoknak, aki Mercedes-Benz alapokra szeretnének autóbuszt építeni.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Fotók: Daimler Buses

Címkék