Kitekintő

Vadonatúj csuklós villanybuszt dob piacra a Marcopolo

Tisztán elektromos hajtású, nagy utasforgalmú járatokra szánt csuklós autóbusszal bővíti kínálatát Brazília legnagyobb buszgyártója. Az egyelőre csak számítógépes grafikák formájában bemutatott újdonság a sajtóanyag szerint az első, 100%-ban brazil terméknek számító gumikerekű elektromos jármű lesz. A Marcopolo Attivi Express névre keresztelt koncepció a BYD-vel együttműködésben készül, elsődleges vásárlói bázisát pedig a dél-amerikai metropoliszok jelentik.

A négytengelyes csuklós újdonságot elsősorban a Dél-Amerikában népszerű BRT-rendszerekhez ajánlja a brazil buszgyártó, ottani mércével mérve közepes- és nagyvárosok számára. Az eddig kiadott gyári látványterveken a középperonos megállókhoz illeszkedő, a menetirány szerinti jobb oldalon csak egyszárnyú szükségajtókkal rendelkező változat szerepel. Rodrigo Pikussa, a Marcopolo városi buszos üzletágának igazgatója szerint a kínálatot megkoronázó Attivi Express modellt rekordidő alatt fejlesztették ki. A munka már az utolsó fázisban tart, a típusjóváhagyáshoz szükséges vizsgálatok és próbafutások várhatóan az idei év végén kezdődhetnek meg.

A külső design a Marcopolo típusok szokásos formavilágát ötvözi a modern villanybuszok stílusával

Bár a hivatalos képek nem igazán adják vissza a jármű méreteit, a Marcopolo csúcsmodellje igazi óriásnak számít majd a városi buszok mezőnyében, legalábbis, ha kihagyjuk az összehasonlításból a célpiacokon egyébként nem ritka duplacsuklós típusokat: az Attivi Express nem kevesebb, mint 22 000 mm hosszú lesz, amelyhez 2600 mm-es szélesség és 3730 mm-es magasság társul. Ennek és a négytengelyes kialakításnak köszönhető a viszonylag nagy, bár egy hasonló méretű dízelmotoros autóbuszétól továbbra is jócskán elmaradó befogadóképesség: a fedélzeten akár 168-an is utazhatnak, az alapkivitel 60 ülő- és 108 állóhellyel rendelkezik majd, egy kerekesszékes-férőhely biztosítása mellett. Az új villanybuszt fejtámlával és kartámasszal ellátott City utasülésekkel szállítja a gyártó.

Jól láthatók a két kocsitest arányai: gyakorlatilag azonos hosszúságúak

A külső formavilág a Marcopolo aktuális városi típuscsaládjának díjnyertes arculatát viszi tovább, de a más buszgyártóknál is megfigyelhető trendet követve a tisztán elektromos hajtású modell itt is modernebb csomagolást kap: az Attivi Express megjelenését a manapság divatos designelemekkel (optikailag mélyre húzott övvonal, hatalmas feketítések, takarólemezek mögé bújtatott kerekek) dobják fel, kissé németes stílusban. A külső világítást kizárólag LED-technikát alkalmazó fényforrásokra bízzák, a visszapillantó tükrök helyét kamerák foglalják el. A teljes rendszer hat nagy felbontású, köztük két infravörös kamerából áll, amelyek a hagyományos tükröknél nagyobb területet látnak be. Ily módon kiküszöbölhetők a holtterek, segítve a terjedelmes járművel való manőverezést és növelve a közlekedésbiztonságot. Az arzenál az utastérben további négy biztonsági kamerával egészül ki.

Egyértelműen felismerhetők a Viale-sorozat alapvonásai, de a részletmegoldások újak

A jármű bal oldalán a korábbinál nagyobb szabad nyílást biztosító kétszárnyú lengőajtók kapnak helyet. Bár egy európai piacos autóbuszon nem számítana újdonságnak, a gyár sajtóanyaga külön kiemeli, hogy az ajtók odacsukás elleni védelemmel ellátottak lesznek, vagyis akadály érzékelése esetén automatikusan visszanyílnak. A fedélzeten két darab 15,6″-os LCD-kijelzőn lesznek megjeleníthetők az utazóközönségnek szánt információk, és természetesen nem maradnak ki a felszereltségből az okostelefonok korában nagy népszerűségnek örvendő USB-töltőpontok sem.

A teljes alváz a villamos gépészettel együtt a BYD terméke

A Marcopolo vadonatúj villanybusza a gyártó hagyományait követve alvázas konstrukció lesz, a technikai alapok ezúttal a BYD-től érkeznek. A felépítményhez hasonlóan szintén új fejlesztésű, idén júniusban bemutatott, akár 22 méter hosszú csuklós autóbuszok építéséhez is alkalmas BYD D11B jelű önjáró alváz négy darab villamos kerékagymotorral rendelkezik, egyenként 109 kW névleges-, és 148 kW csúcsteljesítménnyel. Az Attivi Express lesz az első busztípus, amely a dél-amerikai BRT-piacot megcélzó vadonatúj platformra épül. A kínai villanybuszokkal való szoros műszaki rokonságot jól mutatja a lítium-vasfoszfát (LiFePO4) vontatási akkumulátorcsomag, amellyel a gyártó szerint akár 250 kilométeres hatótáv is elérhető egyetlen feltöltéssel. A lemerült energiatárolók teljes feltöltése átlagosan 3 órát vesz majd igénybe.

Az új BYD D11B alváz – az akkumulátorok a kész buszon a tetőre kerülnek (Fotó: BYD)

A bevezetőben említett, kissé jóindulatúan számolt 100%-os brazil értékhányad úgy jön össze, hogy az alváz szintén az ország határain belül látja meg a napvilágot, egészen pontosan a BYD öt éve megnyitott, Campinasban található gyárából származik. Itt évente jelenleg mintegy 720 darab járóképes autóbusz-alváz készül, de a BYD állítása szerint akár évi 1440 egységre is növelhető az üzem kapacitása.

A gyártó reményei szerint az Attivi Express mindennapos látvány lesz a modern brazil nagyvárosokban

A Marcopolo Attivi Express elsőként a közel 700 ezer lakosú São José dos Campos BRT-hálózatának 14,5 kilométer hosszú zöld korridorján (Linha Verde) mutatkozik be, amely az ország első tisztán elektromos hajtású autóbuszokkal kiszolgált BRT-vonala lesz. Az első 12 példány leszállításáról szóló szerződést idén áprilisban írták alá, átadásuk 2021 októberében várható. A koronavírus-járvány a buszok felszereltségén is érezteti a hatását, ezeken a járműveken mutatkozik be ugyanis a közlekedési eszközökön elkapott fertőzések kockázatát csökkenteni hivatott Marcopolo BioSafe csomag. Ez antimikrobiális bevonattal ellátott üléseket és kapaszkodókat, valamint UV-C fertőtlenítő berendezéssel kiegészített légkondicionálót foglal magába.

Fotók: Marcopolo/Revista Viajante

 

Címkék