Kitekintő

A Marcopolo is részt vesz a brüsszeli Busworld Europe 2023 kiállításon

Hamarosan megnyitja kapuit a világ legnagyobb buszkiállítása, a brüsszeli Busworld Europe 2023 szakmai vásár, amely idén október 7. és 12. között fogadja az autóbuszos szakma képviselőit és az iparág iránt érdeklődőket a világ minden tájáról. Bár az európai piacon jelenleg nem rendelkezik számottevő részesedéssel, az eseményen a Brazília vezető buszgyártójának számító Marcopolo is képviselteti magát, amely globális jelenlétét kívánja hangsúlyozni és erősíteni a részvétellel. A brazil gyártó 500 m² területű standján két autóbuszt lehet majd megtekinteni, amelyek európai szemmel is komoly érdeklődésre tarthatnak számot. Magáról a rendezvényről portálunk ebben az évben is részletes helyszíni tudósítással jelentkezik majd, idén először a kiállítás hivatalos médiapartnereként.

A Marcopolo idei standjának egyik fő látványossága a Paradiso turistabusz-család 2021-ben bemutatott G8 jelű generációjának (címlapképünkön) csúcsmodellje, a Paradiso G8 1800 DD emeletes utazóbusz lesz, amelyet most először láthat élőben az európai nagyközönség. A Brüsszelben kiállítandó változat háromtengelyes Scania K500C B6x2*4NI alvázra épül, mozgatásáról kereken 500 lóerő (368 kW) teljesítményű, Euro 6-os emissziós normát teljesítő, 12,7 literes Scania DC13 dízelmotor gondoskodik, Scania Opticruise automatizált váltóval együttműködve. A buszt alapesetben 500 literes gázolajtartállyal szállítja a gyártó. A 2022-ben iF Design Award formatervezési díjat nyert, mindössze 0,384-es légellenállási tényezővel rendelkező karosszéria teljesíti az Európában hatályos ENSZ-EGB 66.02-es borulásvédelmi előírás követelményeit is. A Busworld Europe 2023 kiállításra delegált példány a típus luxuskivitelét képviseli, ennek tudható be, hogy a 15 méter hosszú, közel 2,6 méter széles és 4,23 méter magas emeletes busz fedélzetén mindössze 35 utasülést helyeznek el, ebből 29 a felső, hat pedig az alsó szinten található. Az ülőalkalmatosságok mindkét szinten ún. sleeper ülések, vagyis hosszú távú utazásokhoz szánt, vastagon párnázott, alvásra is alkalmas, közel vízszintesbe dönthető háttámlával és lábtámasszal ellátott fotelek, a háttámlákba épített egyéni monitorokkal, valamint USB Type A és Type C töltőaljzatokkal kiegészítve. Az alsó szint utasülései ezen kívül masszázsfunkcióval is rendelkeznek.

A brazil gyártó másik idei attrakciója elsősorban a hajtásrendszerével hívja fel magára a figyelmet. Az Audace távolsági busz hidrogén tüzelőanyag-cellás változatáról (Audace 1050 Fuel Cell) van szó, amely a hannoveri IAA Transportation kiállításon is szerepelt már tavaly. A jármű a Marcopolo kínai üzemében készül, és a gyártó állítása szerint minden szükséges engedéllyel és jóváhagyással rendelkezik az európai forgalmazáshoz. A műszaki alapját képező önjáró alváz a kifejezetten hidrogénhajtású haszonjármű-alvázakra szakosodott kínai Allenbus cég terméke, a két, egyenként 160 kW teljesítményű üzemanyagcella-modult pedig az ugyancsak kínai Sinosynergy szállítja. Ez utóbbiak egy CATL gyártmányú lítium-vasfoszfát (LFP) akkumulátort töltenek működésük során. Az ebben köztes jelleggel tárolt villamos energiával látja el a hajtásrendszer a busz mozgatásáért közvetlenül felelős, 140 kW állandó- és 222 kW csúcsteljesítményű, Danfoss gyártmányú állandómágneses szinkron villanymotort, amely egy négysebességes Eaton automataváltón keresztül hajtja a hátsó kerekeket. A busz legfeljebb 53 ülőhellyel szerelhető fel és akár 600 kilométert is képes megtenni egyhuzamban, a csomagtérbe telepített négy darab 350 bar üzemi nyomású Type 4-es (kompozit anyagból készült, polimer bélésű) hidrogéntartály egyszeri feltöltésével. A futóművek a ZF termékei, elöl a független felfüggesztésű ZF RL 75 E egységet, hátul pedig az inkább városi buszokból ismerős ZF AV 133 portálhidat találjuk a busz alatt.

Az Audace sorozat egyébként tisztán elektromos hajtású, kizárólag akkumulátorokkal szerel kivitelben is létezik. Ebben az esetben az energiatárolást egy 423 kWh összkapacitású, 12 modulos, szintén a CATL-től származó lítium-vasfoszfát akkupakk biztosítja, a hatótávolság pedig az időjárási- és útviszonyoktól függően 500-600 kilométer körül alakul.

A címlapkép illusztráció, forrás: Marcopolo S.A.

Címkék