Kitekintő

Párizsban mutatja be vadonatúj hidrogénbuszát a Safra

Alapjaiban új hidrogén üzemanyagcellás busztípussal készül a június 7. és 9. között Párizsban megrendezésre kerülő European Mobility Expo 2022 kiállításra a Safra. Az újdonság hátfaláról már áprilisban közölt egy képet a francia gyártó, most pedig megmutatták az egyelőre még ugyancsak sejtelmes sötétségbe burkolózó frontrészt is.

A Safra egyelőre csak a címlapképünkön látható két, álló tájolású látványtervet közölte a típusról, amelyek jól megfigyelhetően egy-egy nagyobb méretű CGI-képből lettek kivágva. Az már áprilisban kiderült, hogy az újdonság a hajtásmódra és a rendeltetésre egyszerre utaló, bár nem kifejezetten ötletes Hycity nevet kapja, miként az is, hogy felépítését tekintve jelentősen különbözik majd közvetlen felmenőjétől, a hidrogénbuszként 2018-ban piacra lépett szürreális Businova H2 modelltől, amely jelenleg öt francia városban található meg, ezzel pedig a francia manufaktúra állítása szerint tavaly 60%-os piaci részesedést mondhatott magáénak a saját kategóriájában.

Az eredetileg dízel-elektromos hibrid hajtással, még 2011-ben bemutatott Businova az elmúlt évtizedek egyik legextrémebb szériagyártásba került buszkoncepciója, ám úgy tűnik, hogy vége a különcködésnek, az utód konstrukciós szempontból jóval visszafogottabb lesz. A gyártó elmondása szerint a Hycity fejlesztése során felhasználták a Franciaország első hidrogénbuszának számító Businova H2 kapcsán beérkezett visszajelzéseket – ez alapján úgy tűnik, hogy az üzemeltetők inkább a már bevált gépészeti elrendezést preferálják, így a Safra mérnökei jócskán visszavettek az extravagáns műszaki részletekből. A legfontosabb különbség, hogy eltűnik a különálló egységet képező hajtásmodul – ez a hagyományos kéttengelyes kialakításból és a 7°-os hátsó terepszögből egyértelműen látszik -, a cserébe az utastér immár teljes hosszban alacsonypadlós lesz a korábbi alacsony belépésű kialakítás helyett, a háromajtós kivitel esetében pedig a harmadik utasajtó a B-tengely mögé kerül. A tengelyek feletti ablakok hiánya ugyanakkor arra utal, hogy a bizonyos komponenseket továbbra is itt helyeznek majd el.

A Hycity elődjénél jóval hagyományosabb építésmód szerint készül

A Safra Hycity hivatalos bemutatóját június 7-én, a párizsi European Mobility Expo 2022 kiállításon tartják, ahol a gyár képviselői a formaterv megalkotásának részleteibe is beavatják a nagyközönséget. (Érdemes lesz erre a seregszemlére is odafigyelni, itt tartja majd világpremierjét a Switch Mobility kifejezetten Európa kontinentális részének szánt, Project ODIN néven emlegetett tisztán elektromos hajtású vadonatúj városi autóbusza is.) Bár addig még három hét van hátra, a gyártó honlapjára már felkerült az új hidrogénbusz műszaki adatlapja. Eszerint a szóló változat 11 857 mm hosszú, 2550 mm széles és 3300 mm magas lesz, szokványosnak mondható mellső és hátsó túlnyúlásokkal (2527, illetve 3490 mm). Mozgatásáról elektromos kerékagymotorok gondoskodnak majd, 2 x 125 kW csúcsteljesítménnyel – ez alapján nagy összegben mernénk fogadni, hogy a ZF jól ismert, AxTrax AVE 130 jelű kvázi-kerékagymotoros portálhídját találjuk majd a busz alatt. Az energiaellátást közvetlenül egy 130 kWh kapacitású, a jármű végében alul beépítésre kerülő lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkupakk, közvetve pedig a tető hátsó részén elhelyezett 30 (opcionálisan 45) kW teljesítményű, vélhetően Symbio gyártmányú üzemanyagcella biztosítja majd. A tető elején, keresztirányban pozicionált hat darab hidrogéntartály összesen 35 kg hidrogéngáz tárolását teszi lehetővé, 350 bar üzemi nyomáson.

A gyári adatlapon szereplő két ülés- és ajtóelrendezési variáció

Az új típus fedélzetén kétajtós kialakításban, egy kerekesszékes férőhellyel legfeljebb 33 utasülés helyezhető el, míg háromajtós konfigurációban, két kerekesszékeseknek fenntartott területtel kalkulálva 25+4 főnek kínál majd ülőhelyet (a lehajtható üléseket is beleszámítva). Elsőként a 12 méter hosszú szóló kivitel mutatkozik be, ezt a tervek szerint 2023-ban követi majd a 18 méteres csuklós változat. A dél-franciaországi Albi városában működő, jelenleg több, mint 200 főt foglalkoztató Safra az utóbbi időben hidrogénbusz-specialistaként igyekszik pozicionálni magát, az új járművek gyártása és a fő portfólióját jelentő járműfelújítás mellett dízelüzemű buszok hidrogénhajtásúvá történő átalakítását is vállalja.

Látványtervek: Safra

Címkék