Kitekintő

Bemutatta megújult csúcsmodelljét a Prevost

Egy igazi nagy durranással készült a január 11. és 14. között zajló, a floridai Orlandóban megrendezett UMA EXPO 2023 kiállításra a távolsági buszokra és exkluzív lakóautókra szakosodott kanadai Prevost. A Volvo Buses leányvállalataként működő nagy múltú cég itt mutatta be ugyanis kínálatának újragondolt zászlóshajóját, a H3-45 típust.

A Prevost új csúcsmodellje önhordó konstrukció, rozsdamentes acél vázszerkezettel. A típus elődjéhez hasonlóan határozott kiállású, szögletes formákból építkező, karakteres formatervet kapott, a tengerentúli turistabuszok szokásos jellemzőivel – ilyen például a feltűnően nagy (közel nyolc méteres) tengelytáv és a rövid mellső túlnyúlás, az 1-0-0 ajtóképlet, a nagyméretű, energiaelnyelő lökhárítók, az osztott homlokfali szélvédő (és a hiányzó hátsó), valamint az olyan apróságok, mint a narancssárga magasságjelző fények vagy alsó felfogatású visszapillantó tükrök. Természetesen minden külső és belső fényforrás LED-technikát alkalmaz, az egyedi homlokfali fényszórók nappali menetfényként szolgáló elegáns LED-szalagot is kaptak. A tervezők nagy hangsúlyt fektettek a karosszéria aerodinamikus kialakítására is, amelynek eredményeként a Prevost szerint közel 50%-kal sikerült csökkenteni a szélzajt a járművezető környezetében, a korábbinál vékonyabb ablakoszlopok pedig a sofőr jobb kilátását segítik elő. Az ablaktörlő lapátok a korábbinál 70%-kal nagyobb területet tisztítanak meg működéskor.

A hátfal alig változott valamit a 2010 óta futó elődhöz képest

Amerikai piacos busztípusról lévén szó, a méretadatok ismertetésekor már készülhetünk is a brit és a metrikus (SI) rendszer mértékegységei közötti átváltásra. A H3-45, amint az a típusjelzésből kikövetkeztethető, kizárólag egyféle, a nagy amerikai turistabuszokra jellemző 45 láb (13,716 méter) hosszúságú háromtengelyes karosszériaváltozatban készül, fedélzetén alapesetben 56 utasnak jut ülőhely. Az újdonság szélessége 102 hüvelyk (2590 mm), magassága pedig 146,25 hüvelyk, azaz valamivel több, mint 3714 mm – viszonyításként, az anyacég modelljeinél maradva ezzel éppen a Volvo 9700-as és 9900-as típusai között helyezkedik el. A padló alatti csomagtér befogadóképessége 460 köbláb, vagyis közel 13,03 m³, még úgy is, hogy a légkondicionáló kondenzátor egységét a tengerentúlon bevett szokás szerint ugyancsak ide építik be. Amennyiben kerekesszékes liftet is kér a megrendelő, ez az érték 430 köblábra (12,18 m³) csökken. Az üléssorok felett húzódó új kalaptartók további 117 köbláb (3,31 m³) férőhelyet biztosítanak a pakolnivalóknak.

Tipikus amerikai arányok – Európában nem is igazán forgolódhatna

Az alapoktól újragondolt utastér berendezését a személyautók és a repülőgépek ihlették a premieren elhangzottak szerint. Az utastérbe vezető lépcsők 7%-kal szélesebbek az elődmodellénél, a sarkokat lekerekítették, módosítottak az ablakosztásokon és a kapaszkodókon, továbbá jelentősen fejlesztettek az utastéri világítás fényerején is. A hatféle színt felvonultató hangulatvilágítás mellett a toalettfülke, a thermopan oldalüvegezés, a multikormány és a navigáció is a standard felszereltség része. A felárért rendelhető extrák listája többek között a külső visszapillantó tükröket helyettesítő és 360°-os kamerarendszert, kiegészítő fűtőberendezést, fedett csomagtartó polcokat, 15″-os utastéri monitorokat, WiFi szolgáltatást, az utasok számára fenntartott 110 V-os és USB-csatlakozókat, valamint prémium infotainment rendszert foglal magába. A járművezető alapesetben ISRI, opcióként pedig USSC gyártmányú pilótaülésben foglal helyet.

A modern stílusú utastér többféle ülésezéssel, akár 2+1 soros elrendezésben is konfigurálható

Az erőforrásnál tetten érhető az anyacég befolyása: a Prevost csúcsmodelljét a megújult Volvo D13 erőforrás 435 lóerős (320 kW), 2300 Nm csúcsnyomatékú kivitele mozgatja, amelyhez Allison gyártmányú, 6+1 sebességes automataváltó csatlakozik, a fogyasztáscsökkentést elősegítő FuelSense 2.0 szoftveres vezérlőrendszerrel kiegészülve. Mindez a már említett aerodinamikai fejlesztésekkel párosulva a gyártó ígérete szerint összességében akár 12%-kal hatékonyabb tüzelőanyag-felhasználást tesz lehetővé az elődmodellhez képest. Annak érdekében, hogy a végeláthatatlan amerikai országutakon minél kevesebbszer kelljen megállni tankolás céljából, a busz gázolajból egészen elképesztő mennyiséget, 222 gallont (840 litert) képes magával vinni. A fejlesztés során a tervezők javítottak a karbantartáskor gyakran bolygatott komponensek hozzáférhetőségén is, így például új a homlokfali szerelőajtó, a sofőrablak alatti elektromos csatlakozó dobozt takaró ajtó pedig 13%-kal nagyobb nyílású a korábbinál.

Számos praktikus újítást kapott a H3-45, az egyik fő irányvonal a szerelhetőség javítása volt

A H3-45 alapáron merev hidas mellső futóművel rendelkezik, de a kényelemorientált vásárlók független felfüggesztést is kérhetnek előre, utóbbi esetben a fordulókör sugara is 12,6 méterre csökken 13,8-ról. A megfelelő tapadásról alapesetben Michelin gyártmányú, 315/80 R22,5 méretű gumiabroncsok gondoskodnak, de a hajtott tengelyre felárért cserébe az ikerabroncsozást kiváltó, extra széles Michelin XDN 455/55 R22,5 abroncsok is választhatók (ilyenkor az A- és C-tengelyekre 365/70 R22,5 méretű abroncsok kerülnek). A szabadonfutó harmadik tengely igény esetén felemelhető kivitelű is lehet. A busz menetkészen 24 040 kg-ot (super single abroncsokkal 23 678 kg) nyom a mérlegen. A biztonsági kiegészítők közül alapáron jár a tempomat, az abroncsnyomás-ellenőrző, az ABS és az ESP, a nálunk már kötelező automatikus tűzelfojtó rendszer viszont csak az opciós listán szerepel, akárcsak az Allison váltóhoz kérhető hidraulikus retarder.

A Prevost célja az új H3-45-tel nem más, mint a kategória piacvezető pozíciójának megszerzése

Az idei UMA EXPO-n szereplő bemutatóbusz a világpremier után többhónapos bemutatókörútra indul. A Prevost új büszkesége április közepéig számos tengerentúli kiállításon és szakmai rendezvényen – köztük a február 4. és 7. között megrendezésre kerülő legelső Busworld North America seregszemlén is – feltűnik majd, időrendben haladva Tampában, Detroitban, West Palm Beach-ben, Las Vegasban és Torontóban.

Fotók: Prevost Car

Címkék