Kitekintő

Luxuskivitelű lakóbusz készült az új Prevost H3-45 alapjaira

Alig mutatták be hivatalosan, máris elkészült az első luxuskivitelű lakóbusz-adaptáció a Prevost megújult zászlóshajójából, a H3-45 modellből. Az átépítést végző Marathon Coach cég 40 éves fennállásának csúcstermékeként hivatkozik az exkluzív járműre, amelyet a floridai West Palm Beach-en február 8. és 9. között megrendezett Prevost Motorhome Expo 2023 kiállításon prezentált a szakmai közönségnek.

A világ legnagyobb lakóbusz-építőjének számító, coburgi székhelyű (Oregon állam, Egyesült Államok) Marathon Coach kizárólag a Prevost által biztosított műszaki alapokra dolgozik, ám a mostani az első alkalom, hogy a H3-45 távolsági busz új nemzedékét használták bázisként. Az 1983-ban alapított vállalkozás minden járműve egyedi alkotás, amelyeket sorszámmal lát el – cikkünk főszereplője egészen pontosan a cég 1375. legyártott lakóbusza.

13 db

A Marathon Coach sajtóanyaga szerint az elkészült jármű eddig nem látott magasságokat ér el a luxus lakóautók világában. Az már kívülről is egyértelműen látszik, hogy meglehetősen komoly, az önhordó vázszerkezetet is érintő átépítésről van szó: a tetővonal és szélvédő íve is eltér a gyári utasszállító változatétól, de mérnöki szempontból a legnagyobb kihívást a bal oldalfalban található két, kitolható „fülke” jelentette (ún. double slide kivitel), amelyek letáborozáskor a tágasabb lakótér megteremtését szolgálják.

13 db

A minden földi jóval felszerelt belső térben elölről hátrafelé haladva többek között kanapéval és kandallóval ellátott nappalihelyiség, konyhapult és ebédlőasztal, mozaikcsempe borítású zuhanyfülkés fürdőszoba, valamint franciaággyal rendelkező hálófülke várja a pihenni vágyókat – mindez természetesen modern és luxusszínvonalú kivitelezésben. A szalonban és a hálóhelyiségben egy-egy 50″-os LED TV gondoskodik a szórakoztatásról. Valamennyi ablakfelület, beleértve a szélvédőt is, redőnnyel fedhető le, kizárva a kíváncsiskodó pillantásokat, ha esetleg az extra sötét üvegezés nem lenne elég.

13 db

A vezető dolgát az újratervezett műszerfal és kezelőfelület könnyíti meg annak érdekében, hogy ne csak a helyszínen tartózkodás, hanem az oda vezető út is a lehető legnagyobb kényelemben teljen. A gépészeti alapok megegyeznek a szériakivitelű Prevost H3-45-ösével, a lakóbusz mozgatásáért 435 lóerő (320 kW) teljesítményű Volvo D13 dízelmotor és 6+1 fokozatú Allison automataváltó felel. A Marathon Coach saját fejlesztésű, TECHLINK névre hallgató intelligens fedélzeti elektromos rendszerének működtetéséről egy 20 kW teljesítményű dízelgenerátor gondoskodik, amelyet az A- és B-tengely között, baloldalt a padló alá építettek be. A 41 000 BTU teljesítményű Hydronic állófűtés összesen négy, a busz különböző pontjain elhelyezett hőcserélővel rendelkezik.

13 db

A Marathon Coach egyedi igényeket is kielégítő lakóbuszai nagy népszerűségnek örvendenek az üzletemberek, bérbeadó cégek, élsportolók és különösen az amerikai NASCAR versenyzők körében. A most bemutatott 1375. sorszámú példány esetében a konkrét vételárat is közölte a gyártó, ami jól mutatja, hogy a legújabb lakóbusz még a Marathon Coach másfél millió dollártól induló kínálatán belül is az abszolút csúcsot képviseli: az exkluzív járművet 2 928 989 amerikai dollárért, azaz mai árfolyamon átszámítva bő 1,078 milliárd forintért vásárolhatja meg leendő, kellően vastag pénztárcájú tulajdonosa.

Fotók: Marathon Coach Inc.

Címkék