Kitekintő

Elektromos midibusszal folytatódik az MCV európai offenzívája

Újabb típussal, ezúttal egy tisztán elektromos hajtású midibusszal bővíti kimondottan Európának szánt kínálatát az MCV. A feltörekvő egyiptomi gyártó 2023 első felében mutatta be a teljes méretű MCV C127 EV szóló villanybuszt, most pedig ennek rövidített kiadásával próbál szerencsét az ún. „nagy midi” szegmensben.

Az MCV elmondása szerint a látványtervek formájában idén februárban, teljes valójában pedig a márciusi berlini ElekBu kiállításon bemutatott normál szóló kivitel iránt élénk érdeklődés mutatkozik az elsődlegesen megcélzott exportpiacot jelentő Németországból, így szűk fél évvel annak megjelenése után jön a kínálatot lefelé bővítő midiváltozat, jövőre pedig érkezik a csuklós verzió is. Az egyiptomi gyártó az Egyesült Királyságban a Volvo kiemelt partnereként építgeti pozícióját alvázas típusaival, a kontinentális piacok számára fejlesztett modellek viszont önhordó konstrukciók.

Az egyelőre még csak gyári látványtervek formájában megmutatott, MCV C107 EV névre keresztelt újdonság 10 500 mm hosszú, 2500 mm széles és 3200 mm magas – a típusjelzésben szereplő 107-es számból a német Urban Transport Magazine szakportál szerint az első két számjegy a 10 méter körüli hosszúságra, a harmadik pedig a fejlesztési szakaszra utal, folytatva a C127-esnél látott rendszert. A kiadott számítógépes grafikák alapján az MCV mérnökei nem csak a tengelytávon, hanem a hátsó túlnyúláson is kurtítottak. A vázszerkezet korrózióálló acélból készül, az oldalborítást alumínium panelek alkotják. Az utasajtókat a holland Ventura szállítja. Az első ajtó minden esetben befelé nyíló bolygóajtó, a második a megrendelő igényeitől függően bolygó vagy lengő-toló mechanikájú is lehet – arról egyelőre nincs hír, hogy a C107 EV háromajtósként is elérhető lesz-e. A teljes hosszban alacsonypadlós beltér legfeljebb 29 utasüléssel szerelhető fel, egy kerekesszékes-férőhellyel számolva. Az utastér kellemes hőmérsékletéről szén-dioxid (R744) hűtőközeges, hőszivattyús klímaberendezés gondoskodik. Mind a külső-, mind a belső világítás kizárólag LED-es fényforrásokat használ, a külső visszapillantó tükröket helyettesítő kamerák pedig alapáron járnak majd az újdonságához.

A formaterv stílusjegyei azonosak a másfél méterrel hosszabb C127 EV típuséval. A hátfalon Hella Shapeline világítótestek sorakoznak

A buszba épített, legfeljebb öt modulból álló vontatási akkumulátorcsomag összkapcitása 385 kWh. Az energiatárolók gyártóját nem nevezték meg, de a C127 EV típussal közös műszaki alapok ismeretében valószínűsíthető, hogy az Ivecótól nemrég kiebrudalt, a Bolloréval viszont szövetséget kötő francia Forsee Power termékeiről van szó.

Az új MCV C107 EV abban a méretkategóriában indul a vásárlók kegyeiért, ahol még jellemzően 22,5″-os tárcsaméretű futóműveket alkalmaznak a buszgyártók. Ennek megfelelően elöl a független felfüggesztésű ZF RL 82 EC jelű egységet, hátul pedig a klasszikus ZF AV 133 portálhidat találjuk a busz alatt, utóbbit egy 250 kW csúcsteljesítményű, 3000 Nm legnagyobb nyomatékú – feltehetően Actia gyártmányú – központi villanymotor hajtja meg. Az új midibuszt alapesetben 275/70 R22,5 méretű, kimondottan elektromos hajtású autóbuszokhoz fejlesztett Michelin X Incity EV Z abroncsokkal szállítja az MCV, de opcióként ugyanezen gumiabroncs ballonosabb, elővárosi felhasználáshoz ajánlott 295/80 R22,5 méretű változatával is rendelhető lesz a típus.

Látványtervek: MCV

Címkék