Kitekintő

Megújult a Sunsundegui kínálatának zászlóshajója

Nem csak a Volvo távolsági modelljeinek licenc alapú gyártását kezdi meg jövőre, hanem egy fontos újdonsággal is készül a 2024-es évre a Sunsundegui, amely alapításának 80. évfordulójára időzítve vezeti be a piacra a termékpalettája csúcsán elhelyezkedő Sc7 luxus turistabusz új kiadását.

A jelek szerint egyelőre inkább kínálatbővítésről, mintsem teljes nemzedékváltásról beszélhetünk, a Sunsundegui honlapján elérhető típuslistából ugyanis arra lehet következtetni, hogy egy ideig még az elődmodell is gyártásban marad. Az új változatot Sc7 NG néven kell keresni a prospektusban – a kiegészítő betűkettős a spanyol Nueva Generación, azaz magyarra fordítva új generáció kifejezésből származik. Mivel a Sunsundegui karosszáló cégként továbbra is külső főegységgyártók alvázaira építi autóbuszait, a fejlesztések kizárólag a felépítményt – azon belül is elsősorban a jármű elejét – érintik, a műszaki alapok terén nem várható komoly változás.

A Sunsundegui Sc7 már eddig is az egyik legkarakteresebb megjelenésű európai turistabusznak számított, ez pedig nem változik az új nemzedék bemutatkozásával sem. Továbbra is megmarad a frontrész korábbi, jellegzetesen gömbölyded kialakítása, ám a részletek szögletesebb kidolgozást kapnak. A formatervezők elgondolása szerint az új homlokfal a korábbinál innovatívabb dizájnt képvisel, modern vonalakkal és organikus formákkal.

A Sunsundegui jelenleg futó típusaitól örökölt, időközben a márka védjegyévé vált hatalmas méretű, gazdagon krómozott hűtőmaszk-imitáció az Sc7 NG esetében hatszöget formáz, ami egyfelől kissé amerikaias megjelenést kölcsönöz a busznak, másrészt az Audi személyautóinak aktuális arculata is belelátható – ki tudja, talán éppen a német prémiumgyártó stílusvilága ihlette meg a spanyol formatervezőket. Az új homlokfalon sok a nem túl éles, de határozott törésvonal, a szélvédő alsó éléhez és a lökhárító aljára is jutott belőlük. Az ugyancsak vonalzóval megrajzolt lámpafészkekbe a szögletes irányzatba jobban illeszkedő többfunkciós, LED-es nappali menetfényt is magukban foglaló Nolden NCC Avego fényszórók kerültek. Ez a termékvonal mostanság egyre népszerűbb választásnak számít a buszgyártók körében, amelyek látszólag csak utóbbi időben fedezték fel maguknak, holott már több, mint négy éve elérhető a piacon. A kanyarfunkcióval is ellátott ködlámpák szintén LED-es fényforrásokat használnak.

Az új dizájn a Sunsundegui szerint a hatékonyságot is növeli, az aerodinamikai fejlesztéseknek és az így nyert jobb légellenállási együtthatónak köszönhetően ugyanis akár 6%-kal is csökkenhet a fogyasztás és a CO2-kibocsátás az elődmodellhez képest. A gyári sajtófotókon szereplő példány még hagyományos külső visszapillantó tükrökkel rendelkezik (ezek elhelyezése is módosult, a tükörszárak immár nem integráns részei a tetőhosszsaroknak), de az újdonság hamarosan elérhető lesz a kiálló tükröket helyettesítő digitális kamerákkal is, amivel a kedvező hatás tovább fokozható.

Oldalnézetből minimálisak az eltérések, a profilból is jól látható szögletesebb orrkialakítás mellett a sofőrablak körüli feketítést határoló élesebb törésvonalak érdemelnek említést. A Sunsundegui szerint a csomagtér is könnyebben hozzáférhető lett. Az eltalált formájú hátfalon nem változtattak, így az megegyezik a normál Sc7-esével.

A gyártó által kiemelkedően tágasnak és világosnak ígért, modern és letisztult hatású utastérben újdonságot jelent a légbefúvókat és olvasólámpákat magukba foglaló egyéni szervizpanelek szalagszerű LED-es megvilágítása, ami a tervezők szerint hozzájárul a felhasználói élmény növeléséhez. A mennyezeten több LED monitor elhelyezésére is van lehetőség.

Fejlesztettek a vezetőkörnyezeten is: az Sc7 NG pilótájának a korábbinál nagyobb tér és több tárolóhely áll a rendelkezésére, de a tervezők a vezetőülés és a műszerfali kezelőpanelek ergonómiáján is javítottak, az új szélvédő és az első utasajtó nagyobb üvegfelülete pedig jobb kilátást biztosít. Az alapfelszereltség része a rádió, az audio-videorendszerhez tartozó USB-csatlakozó és a digitális erősítő. A fedélzeti elektromos rendszer funkciói saját tervezésű kezelőfelülettel ellátott érintőképernyőről vezérelhetők – utóbbihoz egy joystick is csatlakozik a vezetés közbeni biztonságos kezelhetőség érdekében.

Az első hivatalos képeken szereplő, 1-0-1 ajtóképletű gyári bemutatópéldány kéttengelyes Volvo B13R önjáró alvázra épült, ami szintén viszonylag friss fejlesztésnek számít: hosszas kihagyás után tavaly tért vissza az európai piacra, immár a legszigorúbb emissziós normát teljesítő Euro 6-os besorolású dízelmotorral. A Volvóval egyébként kimondottan szoros együttműködést ápol a Sunsundegui: a brit piacon a svéd cégóriás kiemelt karosszáló partnerének számít, amely saját karosszériagyártásának megszüntetetése után, 2024-től kezdődően egyszintes távolsági modelljeinek összeszerelését is a Sunsundegui alsasuai üzemébe helyezi át. Az új Sc7 NG műszaki adatai még nem elérhetők, mint ahogyan a bemutatóbuszba épített hajtáslánc pontos jellemzőiről sem tesz említést a gyártó sajtóanyaga, de a típus minden bizonnyal a Volvo önjáró platformjához kínált széles teljesítményskálával (380-500 lóerő) rendelhető lesz, ezen kívül pedig igény esetén várhatóan adaptálják majd más gyártók alvázaira is.

Fotók, videó: Sunsundegui

Címkék