Magazin

Aláírták a keretszerződést, Setra és Iveco buszokat vásárolhat a Volánbusz

A Volánbusz jármű-fiatalítási programjának következő lépcsőjében összesen 160 darab alacsony belépésű elővárosi-helyközi autóbusz érkezhet a Volánbuszhoz. A járműveket a közlekedési vállalat több ütemben, az eredeti közbeszerzésben megajánlott árral megegyező vagy annál kedvezőbb áron rendelheti meg az eljárás első szakaszában kiválasztott beszállítóktól a következő három év során.

Amint azt korábban megírtuk, a 2022 decemberében indult közbeszerzési eljárás eredményes lezárásának köszönhetően a Daimler Buses európai márkáit (Mercedes-Benz, Setra) forgalmazó Omnibus Hungária Kft., illetve az Iveco haszonjárműves ágazatát képviselő ECO-Tech VisiON Kft. összesen 160 darab kéttengelyes, alacsony belépésű autóbuszt, továbbá 16 diagnosztikai eszközcsomagot szállíthat a Volánbusznak. Az erről szóló keretmegállapodásokat 2023. október 17-én írta alá Kruchina Vince, a Volánbusz vezérigazgatója, Uray Dóra, az Omnibus Hungária Kft. ügyvezetője és Kerezsi Róbert, a vállalat cégvezetője, illetve Molnár Tamás, az ECO-Tech VisiON Kft. ügyvezetője.

A pályázati feltételek szerint a szállítandó járművekkel szemben elvárás, hogy a klímaberendezéssel felszerelt autóbuszok legalább 45 ülőhellyel rendelkezzenek, és legalább 80 fő egyidejű szállítására legyenek alkalmasak. Emellett elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint USB-csatlakozóval is rendelkezniük kell. A vezetéstámogató biztonsági rendszerek közül az ABS (blokkolásgátló) és az ASR (kipörgésgátló) is a felszereltség részét kell, hogy képezze.

A lehívási kötelezettség nélküli keretmegállapodások aláírásával a szállítók vállalták, hogy a következő három évben nem emelik az áraikat. A Volánbusz az újabb fordulókban az aktuálisan kedvezőbb – de a keretmegállapodásban szereplőnél nem magasabb – árat ajánló partnertől rendeli meg a járműveket. A két tendergyőztes típus a Setra új MultiClass sorozata, illetve az Iveco Crossway LE – mindkettő esetében meglehetősen friss fejlesztésekről van szó. A Setra idén márciusban teljes generációváltást vezényelt le sokoldalú, immár kizárólag alacsony belépésű kivitelben készülő típuscsaládjánál, az Iveco Bus sikermodelljének ráncfelvarrott kiadása pedig bő másfél héttel ezelőtt mutatkozott be a brüsszeli Busworld Europe 2023 kiállításon.

 

Címkék