Kitekintő

Busworld Europe 2023: a brit után a német piacot is meghódítaná az MCV

Az utóbbi időben az egyik legnagyobb fejlődést és piacszerzést – a megállíthatatlannak látszó kínai gyártókon kívül – az egyiptomi MCV mondhatja magáénak Európában. A kairói székhelyű feltörekvő buszgyártó a Busworld Europe 2023 kiállításra két tisztán elektromos hajtású modellt küldött, amelyek közül az egyik már számottevő rendelésállománnyal büszkélkedhet, a másik előtt pedig nem kisebb feladat áll, mint a kontinentális Európa – mindenekelőtt Németország – üzemeltetőinek meggyőzése.

Az idén kiállított két MCV villanybusz közül a kisebbik, jobbkormányos kocsi Volvo BZL Electric önjáró alvázra épül – a saját karosszériagyártással jövőre felhagyó svéd gyártó egyébként önállóan már nem is képviseltette magát idén Brüsszelben. A Londonban szolgáltató Metroline részére készült 9715 mm hosszú, 2500 mm széles és 3200 mm magas kétajtós midibusz többek között a külső visszapillantó tükröket kiváltó kamerarendszerrel és a második ajtónál elektromos működtetésű rámpával rendelkezik. A Volvo műszaki bázisára épülő típuscsalád eddig egyszintes és emeletes változatban is nagy siker az Egyesült Királyságban, amihez nagyfokú személyre szabhatósága is hozzájárul: nem kevesebb, mint 37 különböző karosszériakialakítással rendelhető, ebből csak az egyszintes kivitel 13 lehetséges kivitelben létezik, 9000 és 12 975 mm közötti hosszúságban. A Brüsszelben kiállított példány 376 kWh összkapacitású lítium-nikkel-kobalt-alumínium-oxid (NCA) vontatási akkucsomaggal rendelkezik, amely egy 200 kW csúcsteljesítményű központi villanymotort lát el energiával, utóbbi pedig egy Volvo gyármányú kétfokozatú automatizált váltón keresztül hajtja meg a hátsó kerekeket. A normál CCS 2 csatlakozós plug-in töltés mellett inverz pantográfos OppCharge gyorstöltésre is van lehetőség.

7 db

Az angol üzemeltetőktől megszokott specifikációs részletek (magasított háttámlás, végig menetirányba néző utasülések 2+2 soros elrendezésben) mellett a felépítmény megfelel a Transport for London (TfL) közlekedésszervező ernyőcég által felállított követelményrendszernek is. Ennek része például, hogy az ablaktörlő csonkok a szélvédő felett helyezkedjenek el – a londoni statisztikák szerint ugyanis ezek fokozott sérülésveszélynek teszik ki a gyalogosokat frontális ütközés esetén, így az angol fővárosba szánt új típusokon az ablaktörlőket vagy biztonságos magasságba kell emelni, vagy pedig burkolattal kell ellátni őket. Szintén biztonsági megfontolásokból a leghátsó üléssorból hiányzik a középső ülés, így a jármű összesen 23 ülőhellyel rendelkezik.

7 db

Az egyiptomi gyártó brüsszeli standjának másik járműve az MCV C127 EV szóló elektromos autóbusz, amely angol piacos társától eltérően teljes hosszban alacsonypadlós, önhordó konstrukció, ennek megfelelően a teljes gépészeti kialakítás és rendszerintegráció is az MCV munkája. A 12 075 mm hosszú (tengelytáv: 5900 mm) és 2550 mm széles villanybusz mindössze 3200 mm magas, ezzel kategóriájában az alacsonyabb típusok közé számít. Az igény szerint 308, 385 vagy 462 kWh összkapacitású lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) vontatási akkupakkot a francia Forsee Power szállítja. A legnagyobb csomaggal felszerelve a busz menetkész tömege 13 600 kg körül alakul, a szállítható utasok száma pedig háromajtós konfigurációval 90 főre adódik a gyártó szerint. A jármű mozgatásáról egy 250 kW csúcsteljesítményű és 3000 Nm legnagyobb nyomatékú központi Actia villanymotor gondoskodik.

7 db

A C127 EV elsődleges célpiacát Németország jelenti, nem véletlen, hogy a VDV-kompatibilis típust idén márciusban egy, a német forgalmazó telephelyén tartott szűk körű premier után a berlini ElekBu kiállításon mutatták be először a szélesebb körű szakmai közönségnek. A konzervatív brit stílusnál jóval merészebb szellemben megrajzolt jármű külső-belső kidolgozása egyaránt európai színvonalú, így nem meglepő, hogy ottjártunkkor (is) nagy volt iránta az érdeklődés. A Brüsszelben kiállított teljes méretű szóló kivitel mellett a típus rövidített tengelytávú 10,5 méteres változatban is elérhető lesz, a korábban pedig hidrogénhajtású változat érkezéséről is lehetett hallani.

7 db

Idén abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy az MCV standjának vendégeként Karim Ghabbourral, a cég alapító elnök-vezérigazgatójával és Őrsi Ferenccel, az Ikarus korábbi és az MCV jelenlegi vezető formatervezőjével beszélgethettünk.

Az 1994-ben működését alig 20 fővel megkezdő MCV mára Egyiptom és Afrika meghatározó buszgyártójává nőtte ki magát. Az évi mintegy 10 ezer autóbusz előállítására képes gyártó termékei a világ több, mint 50 országában találhatók meg, köztük a Közel- és a Távol-Keleten (Hongkong, Szingapúr), de kiemelt jelentőségű számukra a brit piac is, ahol már ezres nagyságrendű eladott mennyiség áll a gyártó neve mellett. Az MCV világviszonylatban is rendkívül szerteágazó kínálatával meglehetősen sok lábon áll, a vezetőség szerint leginkább ennek köszönhető, hogy több gazdasági válságot és a turizmust romba döntő koronavírus-világjárványt is aránylag kis veszteséggel vészelte át. A cég a mai napig a Mercedes-Benz kiemelt partnere és legnagyobb helyi alvázvásárlója a térségben, mára azonban a Volvóval is szoros együttműködést alakított ki, olyannyira, hogy a komplett buszokat gyártó részlegét felszámoló svéd multi a 7900-as sorozatú városi villanybuszok és a helyközi 8900-as típuscsalád összeszerelését is az egyiptomi cégre bízta. Ezeket a jövő évtől kezdve az MCV gyártja, de továbbra is a Volvo forgalmazza majd a saját hálózatán keresztül.

A lehetséges jövőbeli exportpiacok tekintetében az MCV az eddigi gyakorlatának megfelelően lépésről lépésre szeretne haladni, mivel egy-egy új országban a forgalmazói háttér és a műszaki ellátóbázis kiépítése jelentős erőforrásokat igényel. Németország ma az elektromos buszok legnagyobb és legfontosabb európai felvevőpiacaként elsőbbséget élvez, ezt követhetik később a kontinens más régiói. Bár az MCV kínálatának hagyományosan fontos részét képezik a turistabuszok is, Ghabbour úr elmondása szerint Európában a városi típusokra fókuszálnak, és egyelőre az amerikai piacokban sem gondolkodnak.

A brüsszeli Busworld Europe 2023 kiállításról írt többi cikkünk ide kattintva érhető el!

Címkék