Kitekintő

Hidrogén üzemanyagcellás autóbuszt mutatott be a SOR

A november 21. és 23. között megrendezett prágai CzechBus vásáron mutatta be első hidrogén üzemanyagcellás hajtásrendszerű autóbuszát a SOR Libchavy. Az új modell alapjául a cseh gyártó NS szériájának elektromos változata szolgál, és piaci bevezetésétől a gyártó a cseh márka pozíciójának megerősödését várja az európai piacon. Az NSF 12 névre keresztelt újdonsággal a SOR elmondása szerint a cseh piac mellett elsősorban a bolgár, a lengyel, a magyar (!), a német és az olasz piacokat kívánják meghódítani.

A SOR értékesítési igazgatója az autóbusz bemutatása kapcsán elmondta, hogy a hidrogénbuszokat jellemző rendkívül magas beszerzési és üzemeltetési költségek ellenére úgy gondolják, hogy ma már kevés buszgyártó engedheti meg magának, hogy figyelmen kívül hagyja a hidrogénbuszok térhódítását, és bár még nagy út áll a hajtásmód előtt, a piaci igényeket szem előtt tartva úgy döntöttek, hogy ők is üzemanyagcellás modellel bővítik portfóliójukat.

A főegységek terén nincsenek különösebb meglepetések, a típus mozgatásához szükséges villamos energiát a többek között a Wrightbus, a New Flyer, az Alexander Dennis, a Van Hool, a Solaris, a Škoda, a Karsan és a NesoBus modelljeiben is dolgozó, a kanadai Ballard Power Systems 70 kW teljesítményű, FCmove-HD típusú protoncsere membrános (PEM) üzemanyagcellája szolgáltatja, amely a B-tengely vonala mögött, a tetőn kapott helyet. A hidrogéngáz tárolása egy 1620 liter össztérfogatú, a Luxfertől származó Type 4-es kompozit tartályegységben történik, amelyet a jármű tetején, a mellső tengely fölött helyeztek el. Az öt, egyenként 322 literes tartályban összesen 39 kg hidrogént lehet tárolni, mindezt a haszongépjárműveknél megszokott 350 bar üzemi nyomáson.

A 12 000 mm hosszú, 3300 mm magas és 20 000 kg legnagyobb megengedett össztömegű hidrogénbusz hajtásrendszerében közbenső energiatárolóként a cseh EVC Group 31 kWh összkapacitású lítium-titanát-oxid (LTO) akkupakkját találjuk, ami CCS Type 2 csatlakozón keresztül külső forrásról is tölthető. A jármű közvetlen meghajtásáról a cég elektromos buszaiból is ismert, a szintén cseh Pragoimextől származó, 160 kW maximális teljesítmény leadására képes TAM 1053 C6V típusú központi vontatómotor gondoskodik, amely egy hagyományos ZF AV 133 portálhidat hajt meg. A típus elektromos berendezéseit a cseh Rail Electronics, a CO2 munkaközeges hőszivattyús klímarendszert pedig az Eberspaecher szállítja. Az autóbuszt digitális tükörhelyettesítő rendszerrel, digitális Continental műszeregységgel és a 2024 júliusában érvénybe lépő átdolgozott EU-s általános járműbiztonsági rendelet (GSR) előírásainak megfelelve radaros kanyarodássegédrendszerrel, valamint radaralapú akadályészlelővel is felszerelték.

A prototípust a típusbizonyítvány megszerzése után a gyártó egy olyan cseh városban szeretné tesztelni ahol van kiépített hidrogén töltőállomás; azaz Ostravában, Litvinovban vagy Prágában.

Fotók: Dopravaček.eu

Címkék