Kitekintő

Négy új busztípussal érkezik a Busworld Europe 2023 kiállításra a Yutong

Nem kevesebb, mint négy vadonatúj fejlesztésű, tisztán elektromos hajtású Yutong autóbuszt tekinthetnek meg a helyszínen az október 7. és 12. között esedékes brüsszeli Busworld Europe 2023 seregszemle látogatói – közölte portálunkhoz eljuttatott tájékoztatójában a világ legnagyobb buszgyártója, amely a járművek mellett a YEA (Yutong Electric Archiecture) elektromos jármű-architektúrát is bemutatja az európai közönségnek.

Az idei Busworld Europe szakmai vásárra a Yutong igazi, hamisítatlan zéró emissziós standdal készül, hiszen valamennyi kiállított járműve tisztán elektromos hajtással rendelkezik majd. Az egyik leglátványosabb közülük az U11DD jelű városi emeletes autóbusz lesz, amely jellegéből adódóan elsősorban a brit és az ír üzemeltetőket veszi célba. A kéttengelyes típus első demópéldánya a korábbi hírek szerint ezekben a hetekben érkezik meg az egyesült királyságbeli forgalmazóhoz, műszaki jellemzőivel pedig ebben a cikkünkben ismerkedhetnek meg részletesen olvasóink.

A kontinentális piacok szempontjából ennél is fontosabb újdonságnak ígérkezik a címlapképünkön látható U18 csuklós villanybusz, amely az éppen négy éve ugyancsak Brüsszelben debütált, kifejezetten Európának fejlesztett szóló U12 modell csuklós változata. A Yutong városi kínálatának zászlóshajójaként pozicionált jármű az előzetesen elérhető információk szerint 2550 mm széles és 3200 mm magas, míg hosszúságáról kétféle adat is rendelkezésre áll – ezek alapján 18 170 vagy 18 720 mm hosszú lesz, az utóbbi tűnik valószínűbbnek.

A csuklós csúcsmodellhez hasonlóan a háromtengelyes T15E elektromos turistabuszt is idén június 5-én, a Yutong csengcsoui központjában tartott globális rendezvényen láthatták először a szakma képviselői, Brüsszelben pedig végre az európai nagyközönség is közelről szemügyre veheti. A típus célja az elektromos hajtásmód meghonosítása a távolsági közlekedésben – 630 kWh összkapacitású akkupakkjával, 500 kilométer feletti hatótávjával és közel 9 köbméteres csomagterével erre van is esélye -, 14 950 mm-es hosszával és 3900 mm-es magasságával pedig a Yutong eddigi legnagyobb terméke ebben a szegmensben. A busz felépítését és műszaki megoldásait tekintve közeli rokonságot ápol mind a Yutong dízelmotoros távolsági buszaival, mind pedig a brit piacra szánt, elektromos hajtású jobbkormányos GTe14 típussal. Akárcsak az U18-ast, ezt a modellt is jelölték saját kategóriájában a Busworld Vehicle Awards díjra (a győzteseket október 6-án, egy gálarendezvény keretében hirdetik ki).

A Yutong idei felhozatalát az apró E7S elektromos midibusz teszi majd teljessé, amely feltűnően nagy tengelytávjával (ún. wheel forward építésmód), hatalmas ablakfelületeivel és tágas, alacsony belépésű utasterével hívja fel magára a figyelmet. A tavalyi év végén bemutatott kínai specifikáció szerinti változat 240 kilométeres hatótávval rendelkezik, kérdés, hogy ettől mennyiben tér majd el az európai piacos verzió. A Yutong október 7-én délelőtt tartja brüsszeli sajtókonferenciáját, vélhetően ekkor osztanak majd meg további részleteket a kiállított járművekkel kapcsolatban. Tavaly egyébként a kínai buszgyártó állította forgalomba a legtöbb elektromos autóbuszt Európában, és 2023 első félévében is előkelő helyet foglal el az átadott járművek számát tekintve.

Fotók: Yutong

Címkék