Kitekintő

Elkészült a Castrosua NELEC legújabb, BYD-alvázra adaptált változata

Május 29-én ünnepélyes keretek között mutatta be első közös fejlesztésű, tisztán elektromos hajtású városi autóbuszát az önjáró alvázat biztosító BYD és a jármű felépítményét készítő Castrosua. A cél elsősorban a spanyol piac kiszolgálása, ahol a tavalyi forgalomba helyezési adatok alapján kissé megingani látszik a villanybuszokba vetett bizalom.

A hivatalos sajtóbemutatót a Castrosua központjában, a spanyolországi Santiago de Compostelában tartották. Az eseményen Juan Luis Castro, a Castrosua elnöke és Isbrand Ho, a BYD Europe ügyvezetője mellett számos helyi politikai szereplő is jelen volt. A két buszgyártó még tavaly szeptemberben jelentette be együttműködését, aminek eredményeként a jövőben a BYD alvázán is elérhető lesz a Castrosua NELEC városi szóló villanybusz, amely eredetileg Scania alapokon mutatkozott be 2021 elején.

A BYD mostanra már több, mint 90 000 elektromos hajtású autóbuszt értékesített világszerte, erre a tapasztalatra épít a most bemutatott újdonság is, a spanyol ügyfelek egyéni igényeire szabható, Red Dot Design Award formatervezési díjjal kitüntetett karosszériával párosítva. A 12 méter hosszú városi villanybusz teljesíti az M3/I járműosztályra nem kötelező érvényű ENSZ-EGB 66-os tetőszilárdsági előírás követelményeit is, teljes befogadóképessége pedig elérheti a 92 főt, ami az akkumulátoros elektromos buszok mezőnyében manapság kimondottan jó értéknek számít. Ebben minden bizonnyal szerepe van annak, hogy a NELEC a gyártó partnercégek állítása szerint a piacon elérhető legkönnyebb típus a saját kategóriájában – igaz, ez utóbbit pontosabban nem határozták meg, és a menetkész tömegre vonatkozó konkrét számadatot sem közölték.

A lecserélt műszaki alapokról kívül jóformán csak az alvázgyártó emblémája árulkodik. A hátfalon finomítottak egy kicsit a Scania alvázas prototípushoz képest, bár ez gyakorlatilag csak akkor észrevehető, ha a két járművet közvetlenül egymás mellé állítjuk. Az egyik legnagyobb eltérés az utastérben érhető tetten: a korábbi, dízelüzemű típusokat idéző motortornyos kialakítás helyett a BYD alvázas verzió az utastér végében teljes szélességű, ötfős üléssort kínál.

A Castrosua termékeire jellemző merész formavilággal megáldott jármű modern részletmegoldásokkal, többek között elektromos működtetésű kerekesszékes rámpával, indirekt LED-es utastéri világítással, független légcsatorna-rendszerrel, a hagyományos külső visszapillantó tükröket helyettesítő kamerákkal és külön-külön villanymotorokkal mozgatott ablaktörlő lapátokkal hivatott meggyőzni a spanyol vevőket. Ami azt illeti, a típusnak fel van adva a lecke ezen a téren, Spanyolországban ugyanis 2022-ben kizárólag a hagyományos dízelmotorral szerelt városi autóbuszok forgalomba állítása mutatott növekedést, miközben a dízel-elektromos hibrid, a gázüzemű és a tisztán elektromos hajtású modellek eladásai egyaránt csökkentek, ráadásul utóbbiakkal az eddigi általános tapasztalatok sem igazán kedvezőek a helyi beszámolók alapján.

A NELEC legújabb változatának energiaellátásáról a BYD saját karosszálású busztípusaiból ismert, 422 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LFP) vontatási akkumulátorcsomag gondoskodik, amellyel ideális üzemeltetési körülmények esetén akár több, mint 450 kilométeres hatótáv is elérhető a gyártó szerint. Az energiatárolókat a BYD saját termomenedzsment-rendszere felügyeli, emellett szintén része a hajtásrendszernek a hat különböző elektromos részegység, illetve átalakító vezérlését összefogó „6 az 1-ben” kontroller is. A most bemutatott szürke fényezésű járművet a szakmai közönség legközelebb a június 4. és 7. között Barcelonában megrendezésre kerülő idei UITP kongresszuson láthatja majd a BYD standján, a kínai gyártó házon belül fejlesztett, a kínálatban szintén új elemnek számító 18,75 méter hosszú csuklós villanybuszának társaságában.

Fotók: BYD Europe/Carrocera Castrosua 

Címkék