Kitekintő

Közösen gyártana villanybuszokat a spanyol piacra a BYD és a Castrosua

Együttműködési keretszerződést írt alá egymással a BYD és a Castrosua. A két cég egyedi felépítményes, 12 méter hosszú városi elektromos autóbuszok közös fejlesztéséről és gyártásáról állapodott meg, kifejezetten a spanyol piac számára. A járművek műszaki alapját a BYD fejlett önjáró villanybusz-alváza képezi majd, amelyre a korábban portálunkon is részletesen bemutatott Castrosua NELEC felépítmény kerül.

A frissen megkötött stratégiai együttműködés kezdetben az M3/I és M3/II osztályú (városi, illetve elővárosi-helyközi) autóbuszokra fókuszál majd a résztvevők közlése szerint. Az első BYD-Castrosua villanybusz jelenleg is fejlesztés alatt áll, és rövid időn belül, az európai típusbizonyítvány megszerzését követően elérhető lesz a potenciális vásárlók számára. A gépészeti jellemzőkről egyelőre csak annyit közöltek, hogy az újdonság a BYD legújabb elektromos alvázára épül, amely a korábbinál hosszabb hatótávot, optimalizált akkumulátor-élettartamot és ultrabiztonságos működést ígér. A megállapodás értelmében a felek szorosan együttműködnek majd a magas színvonalú és hatékony after-sales szolgáltatások nyújtása, illetve műszaki támogatás és az alkatrészellátás terén is.

A BYD korábban saját karosszériával is értékesített villanybuszokat Spanyolországban, többek között Madrid, Barcelona és Alcorcón részére is – ezek nagy része a kínai cégóriás komáromi üzemének biztosított munkát. A Spanyolország legismertebb autóbusz-karosszálói közé tartozó Castrosua immár több, mint 70 éves múltra tekint vissza. A mai napig családi vállalkozásként működő cég városi modelljeinek új generációját jelentő NELEC villanybusz eredetileg Scania alvázon mutatkozott be 2021 januárjában. A megjelenésekor kimondottan futurisztikus megjelenésűnek számító típust tavaly Red Dot Design formatervezési díjjal jutalmazták, hazájában pedig megválasztották a 2022-es év környezetbarát autóbuszának is.

Látványtervek: BYD Europe/Castrosua

Címkék