Kitekintő

Komáromban készülnek Madrid legújabb BYD villanybuszai

További 20 darab BYD K9-essel bővül az első számú madridi közlekedési szolgáltató, az Empresa Municipal de Transportes de Madrid (EMT) járműparkja. Ezzel a spanyol fővárosban szolgáló BYD villanybuszok száma hamarosan eléri a 65 darabot. A kínai gyártó tavaly májusban 15, idén pedig további 30 példányt szállított az eBus sorozat európai igényekre szabott 12 méteres szóló kiviteléből. Az újabb spanyol megrendelés magyar szempontból sem mellékes, hiszen a járművek a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. komáromi üzemének gyártósoráról gördülnek majd le. A flotta átadása várhatóan 2021 végén kezdődik.

A most megrendelt 20 egység a legutóbb átadott 30 példányhoz hasonlóan az eBus típuscsalád modellfrissített szóló változatából kerül majd ki. Ez a típus a BYD legnépszerűbb és legkelendőbb modelljének számít Európában, eddig több, mint 700 darab fogyott belőle, ennek nagyjából a tizede Spanyolországban járja az utakat. A továbbfejlesztett alumíniumötvözet vázszerkezetet kompozit tetőlemezzel párosító felépítménnyel rendelkező kocsikba a BYD legújabb fejlesztésű, nagyobb hatótávot garantáló, immár 422 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LFP) akkumulátorcsomagját építik. A gyártó korábbi közlése szerint a villanybuszok ezzel az akkupakkal akár már 400 kilométert is képesek lesznek megtenni egyetlen feltöltéssel. A klasszikus külső visszapillantókat kiváltó újdonságként MirrorEye kamerarendszerrel szerelt kocsikat energiahatékony légkondicionálóval, korszerűsített belső elrendezéssel és módosított kapaszkodórendszerrel szállítja a BYD.

A korábban leszállított madridi rendeltetésű BYD villanybuszok egyike

A kínai buszgyártó tájékoztatása szerint az EMT Madrid főként a már meglévő, 45 darabos eBus-flottájával szerzett kedvező tapasztalatok – a megbízható működés mellett a tekintélyes hatótáv, a kedvező energiafogyasztás és karbantartási költségek, valamint a járművekre vállalt hosszú távú garancia – miatt döntött újabb BYD gyártmányok beszerzése mellett. A társaságnál közlekedő BYD buszok a gyártó számításai alapján tavaly május óta több, mint 600 ezer elektromos kilométert tettek meg, ennek során mintegy 585 tonnával kevesebb szén-dioxid került Madrid levegőjébe, mint ha a szolgáltatást dízelmotoros buszokkal látták volna el.

Világszinten összesen már 65 000-nél is több tisztán elektromos hajtású BYD autóbusz talált gazdára, de az eladott vagy megrendelt járműveik száma Európában is eléri már a kétezret, ahol napjainkban 20 ország mintegy 100 városában utazhatunk a kínai gyártó lokálisan nulla károsanyag-kibocsátású buszaival. A buszok mostanáig mintegy 87 millió utaskilométert teljesítettek az öreg kontinensen, miközben több, közel 100 ezer tonna szén-dioxidtól óvták meg közvetlen környezetük levegőjét.

Fotók: BYD Europe

Címkék