Kitekintő

Streetway néven jön az Iveco belépő kategóriás városi típuscsaládja

Az utóbbi időben az európai buszgyártók közül többen is megirigyelték a Mercedes-Benz török gyártású olcsó városi típusainak sikerét az árérzékeny kelet-európai piacokon: a Scania után az Iveco Bus is ebben a piaci szegmensben bővíti kínálatát legújabb modelljével. A Streetway néven bemutatott újdonság érkezése nem teljesen váratlan, már az olaszok és a török Otokar között tavaly februárban létrejött együttműködés kezdetekor tudható volt, hogy a két buszgyártó közösen egy kedvező árfekvésű típust dob piacra, amellyel a kevésbé tehetős régiók üzemeltetőit célozzák meg. Az ennek jegyében kifejlesztett Iveco Streetway nemzetközi bemutatóját szeptember 21-én tartották a horvátországi Šibenikben, magyar nevén Szebenikóban.

A Streetway tehát valójában nem más, mint az Iveco Bus és az Otokar tavaly meghirdetett együttműködésének első kézzel fogható eredménye, a török rokonságot pedig akkor sem tudná letagadni, ha nagyon akarná. A karosszéria arányai és egyes, viszonylag nehezen módosítható részletei egyértelművé teszik, hogy valójában az Otokar Kent C átmaszkírozott változatával állunk szemben. Fontos megjegyezni, hogy nem a 2013 óta kapható Urbanway utódjáról, hanem a kínálatot kiegészítő, alacsonyabb árfekvésű rétegmodellről van szó. A költséghatékony újdonság feladata, hogy az Iveco általa növelhesse részesedését az olyan piacokon, ahol a járműbeszerzéseken a vételár jellemzően döntő tényezőként esik számításba. Ennek megfelelően az új típus elsődleges célközönségét Afrika, a Közel-Kelet, Ázsia és természetesen Közép-, illetve Kelet-Európa városainak közlekedési társaságai jelentik.

Az Iveco (és anyacége, a CNH Industrial) törökországi kooperációjának oka összetett. Egyfelől a csehországi Vysoké Mýto-ban található üzem termelőkapacitása véges, jelenleg már naponta 20 autóbusz készül az egykori Karosa-gyárban. Emiatt az Urbanway sorozat összeszerelését nemrég teljesen át is költöztették a franciaországi Annonayban található gyáregységbe, ez viszont nem tesz jót az előállítási költségeknek. Az Ivecónak ezért – részben a konkurencia példáját is követve – versenyképességének növelése érdekében szüksége volt egy alacsonyabb fejlesztési költségek mellett is gyorsan piacképessé tehető, olcsóbb városi modellre a kínálatban. Ehhez megfelelő partnerre találtak a török Otokar személyében, amely a saját típusaival kitartóan, ám egyelőre csak mérsékelt sikerrel próbálkozik az európai piacon, így viszont szélesebbre tárulhat előttük az öreg kontinens felé vezető út kapuja. Mindazonáltal a Streetway külső megjelenését igyekeztek olyannyira az Iveco arculatához igazítani, amennyire csak lehetséges, és a gépészeti alapok sem maradtak változatlanul.

A homlokfalon az optikailag mélyre húzott szélvédő alatt a Daily minibusz vonásai köszönnek vissza, ám érdekes módon az összkép még így is harmonikusabbnak tűnik a magasabbra pozicionált Urbanway megjelenéséhez képest. A hátfalon már jóval nehezebben azonosítható be az olasz haszongépjármű-gyártó óriás hatása. A Kent-ről származó körlámpákat körülvevő vörös sáv bizonytalanul próbálja ugyan mímelni az Iveco Bus fényűzőbb típusainak jellegzetes hátsó lámpáit, de a motortérajtó feletti terület és főként a kipufogórendszer elhelyezése és burkolata messziről nyilvánvalóvá teszi a török származást, bár az egyszerűségre törekvés így is kevésbé bántó, mint például az aktuális Conecto esetében. Oldalnézetből a kerékjárati ívek körül hullámzó, lendületes feketítés próbálja egyedinek és a valóságosnál modernebbnek láttatni a formát, ám közelről így is felismerhető az eredeti Otokar típus övvonala – ez a szériapéldányokon várhatóan még szembetűnőbb lesz majd a látványos fényezés hiányában.

A dedikáltan olcsó modellekre jellemző módon a karosszériaválaszték viszonylag szűkre szabott lesz. A kínálatot egy 12 méteres szóló és egy 18,75 méter hosszú csuklós változat alkotja majd, közülük az előbbit kettő vagy három, utóbbi pedig három vagy négy darab, 1200 mm széles utasajtóval szerelt kivitelben tervezik gyártani. A ranglétrán elfoglalt pozíciót jól szemlélteti, hogy a Streetway a dízelen a kívül csak CNG-hajtással lesz kapható, míg a dízel-elektromos hibrid, tisztán elektromos hajtású és trolibusz kiviteleket megtartják az egész Európában kínált, jobban vevőre szabható Urbanway típuscsalád kiváltságának.

A fejlesztés során a formatervezőkön és a műanyagosokon kívül a motorbeépítésért felelős mérnököknek is akadt tennivalója: a bázisként szolgáló Kent C-ben használt Cummins, illetve gázüzemű MAN motorokat egységesen az Iveco főegységeire cserélték. A Streetway kizárólag a hathengeres, 8,7 literes, CNG-üzemű kivitelben is létező Iveco Cursor 9 erőforrással lesz elérhető, amely a szóló verzióban 310, a csuklósban pedig 360 lóerő teljesítményt (rendre 228, illetve 265 kW) és 1300, illetve 1650 Nm csúcsnyomatékot ad le. A motort az Urbanwayben alkalmazott megoldással ellentétben itt hosszirányban építik be. Erőátviteli egységként hatfokozatú ZF EcoLife 2 és négyfokozatú Voith DIWA.6 automataváltók közül választhatnak a leendő üzemeltetők. A gázolajos változatok 280-380 literes üzemanyagtartállyal rendelkeznek, míg az egyetlen alternatív hajtásmódot jelentő, biometánnal is kompatibilis gázüzemű kiviteleknél a tetőre szerelt CNG-tartályok össztérfogata a szóló alapváltozat esetében 1280, a csuklósnál pedig 1600 liter, de a nagyobb hatótáv érdekében opcióként 1600, illetve 1805 literes össztérfogatú tartályegység is kérhető.

A sorozatgyártás 2022 elején indul az Otokar sakarya-i üzemében. A török kooperáció ellenére az új típust az Iveco saját hálózatán keresztül értékesítik majd, a hírek szerint az első 50 darabra már van is megrendelés. A vásárlóknak az Iveco teljes körű after-sales szolgáltatást kínál, az alkatrészellátáson kívül beleértve igény esetén a finanszírozást, a flotta karbantartását és a személyzet képzését is. A horvátországi sajtóbemutatón elhangzottak szerint a Streetway árát nagyjából 5-10%-kal a Solaris és a Mercedes-Benz rivális típusaié alá lövik be. A típus egy példányát a nemzetközi premier után Csehországban és Szlovákiában is bemutatják a potenciális vásárlóknak.

Fotók: Iveco Bus

Címkék