Kitekintő

Ha minden igaz, új csuklós trolibuszt mutattak be Észak-Koreában

Hamarosan új csuklós trolibuszokat vehet birtokba Észak-Korea utazóközönsége, elkészült ugyanis a Phenjani Trolibuszgyár (평양무궤도전차공장) legújabb fejlesztése, amelyet ezúttal is a félhivatalos Csollima (천리마, angolos átírással Chollima) márkanév alatt hoznak forgalomba. A kommunista ország zárkózottságának ismeretében nem meglepő, hogy az újdonságról meglehetősen kevés információ áll rendelkezésre, mindössze egyetlen képet és néhány alapvető műszaki adatot tettek közzé róla a közösségi médiában, egy, az ország népszerűsítését célzó, vélhetően állami hátterű oldalon.

A hivatalos állami bejelentésen alapuló szűkszavú ismertető szerint az új jármű a Csollima-518/1 típusjelzést kapta. A kereken 17 000 mm hosszú és 2500 mm széles csuklós trolibusz fedélzetén legfeljebb 125 utas szállítható, közülük 46 főnek ülőhely is jut. A belső térről nem közöltek képeket. A jármű saját tömege 14 300 kg az észak-koreaiak állítása szerint, ami papíron kedvezőnek mondható, az ígért végsebesség viszont még buszos mércével sem eget rengető, mindössze 45 km/h.

Ami a külső megjelenést illeti, talán a modern BRT-csuklósok imitálása lehetett a cél, hiszen ha az imperialisták újabban efféle járművekkel próbálják vonzóvá tenni a közösségi közlekedést, akkor a dolgozó észak-koreai népnek is kell ilyen. Az eredmény alapján valószínűsíthető, hogy főként a Mercedes-Benz eCitaro (vagy még inkább annak formai előfutára, a Mercedes-Benz Future Bus koncepcióbusz) inspirálhatta az észak-koreai formatervező elvtársakat. A kivitelezés ugyanakkor végtelenül egyszerűnek ígérkezik, az egyetlen darabból álló, a részletek kidolgozását mellőző műanyag homlokfali burkolat például jócskán ráerősít a Csollima járművekre egyébként is jellemző játékszerű megjelenésre. Az ívelt homlokfal, így akárcsak számos nyugati típus esetében, elöl csak egyszárnyú utasajtó alkalmazását teszi lehetővé. Az ajtóképlet így 1-2-0-2, ami európai szemmel szokatlannak mondható, a gyakorlatban viszont a vártnál kevésbé lassítja az utascserét, Észak-Koreában ugyanis a hátsó ajtók szolgálnak a felszállásra.

Az energiatakarékosság érdekében továbbra sincs légkondicionálás, ennek ellensúlyozására hatalmas nyitható ablakfelületek kerültek az új típusra. A hivatalos bejelentésből nem derül ki, de könnyen elképzelhető, hogy korábban készült járművek, feltehetően a 2009 óta gyártott Csollima-091 trolibuszok átépítéséről, esetleg továbbfejlesztéséről van szó – erre utal, hogy egyebek mellett a tetőhosszsarok íve, a csuklószerkezet – amely egyébként állítólag az egykor beimportált Ikarus 280-asokén alapszik -, a keskeny utasajtók elhelyezkedése és ablakosztás is azonosnak tűnik az említett típuséval. A magasan futó övvonalból és az utasülések pozíciójából arra lehet következtetni, hogy az újdonság elődeihez hasonlóan normálpadlós kialakítású.

A további műszaki jellemzőkről, így például a vezérlőelektronikáról vagy a vontatómotorról egyelőre semmit nem árultak el. A működését eredetileg javítóüzemként kezdő Phenjani Trolibuszgyár 1963 óta készít trolibuszokat és villamosokat. 2015-ben, majd 2018 februárjában és augusztusában maga Kim Dzsongun is meglátogatta az üzemet, amelyet előbb a gyártástechnológia elavultsága miatt megrovásban részesített, három évvel később viszont állítólag már elégedett volt a látottakkal, még egy éjszakai privát trolibuszozásra is elment kíséretével. A most bemutatott csuklós trolibusz kevesebb, mint egy év alatt már a második új – vagy legalábbis annak látszó – típus a szárnyas lóalakot formázó Csollima emblémával, tavaly decemberben Phenjan kapott új, meglehetősen sajátos külsejű emeletes buszokat.

Címlapkép: Korea Today/我帶你們看北朝鮮

Címkék