Kitekintő

A Solaris 2027-ben befejezi a belső égésű motorral szerelt buszok gyártását

A spanyol CAF csoport, a Solaris tulajdonosa február végén ugyan már nagy vonalakban ismertette a lengyel buszgyártó tavalyi évének alakulását, s jövőbeni terveit, de mint az várható volt, a lengyelek éves jelentése is tartogatott új bejelentéseket. A Solaris vezetése március 14-én szokásos éves online eseményén mutatta be a 2022-es eredményeit, s vázolta fel várható fejlesztéseit és terveit.

A termékfejlesztés terén az egyik legjelentősebb közeljövőben várható esemény a motortorony nélküli, csuklós Urbino electric bemutatása lesz, amit a 2023-as Busworld seregszemlére időzít a gyártó. A továbbfejlesztett villanyhajtású csuklósból az akkumodulokat a tetőre költöztetik, s ennek köszönhetően lehetővé válik a motorsátor nélküli építésmód, így több hely áll majd rendelkezésre az utasok számára. Újdonságot jelent még a típusnál az új, hosszabb hatótávot biztosító akkumulátorok alkalmazása is, de erről további részleteket nem árult el a gyártó. Könnyen előfordulhat viszont, hogy a CATL CtP (cell-to-pack) technológiáját használó, lítium-vasfoszfát kémiájú akkumulátorairól van szó, melynek alkalmazásáról még tavaly kötött megállapodást a két cég. A gyártónál emellett megkezdődött egy új, tisztán elektromos hajtású helyközi buszcsalád kifejlesztése, ennek bemutatását jövőre tervezik.

A tulajdonos célkitűzései között szerepel az amerikai piac meghódítása is, de ehhez az USA-ban érvényes, állami szolgáltatók által üzemeltetett buszok legalább 70%-os amerikai értékhányadát előíró „Buy America” szabály miatt a CAF-nak és a Solarisnak együttműködést kell majd kialakítania egy helyi céggel az amerikai piacra szánt típusok előállítására. Az első szállításokat a gyártó 2025-26-ra tervezi. A Solaris frissen kinevezett vezérigazgatója, Javier Iriarte bejelentette azt is, hogy a buszgyártó 2027-ben befejezi a belső égésű motorral szerelt, dízel- és gázüzemű autóbuszok sorozatgyártását, s ezt követően csak az elektromos és a hidrogénhajtású autóbuszok gyártására koncentrál majd.

A vállalat 2022-ben összesen 1492 autóbuszt értékesített Európában, vagyis ugyanannyit mint a megelőző évben. Az árbevétele azonban 25 millió euróval elmaradt az egy évvel korábbi eredménytől, ez 696 millió euró volt. A Solaris 2022-es pénzügyi évét 4 millió euró adózás előtti veszteséggel zárta, ami 27 éves fennállásának legnagyobb veszteségét jelenti.  A cégvezetés szerint az egyébként is alacsony jövedelmezőségű szegmensben működő társaság rossz eredményeit elsősorban az alkatrészhiány és az infláció eredményezte. A gyártási tevékenység normalizálódását 2023 második felére várják a buszgyártónál.

A Solaris éves jelentése kiemeli, hogy a tavaly a megkötött szerződések túlnyomó része teljesen zéró vagy alacsony károsanyag-kibocsátású járművek szállítására irányult. Az akkumulátoros, a hidrogénüzemű járművek, a trolibuszok és a hibrid autóbuszok – a Solaris történetében először – meghaladták a cég teljes értékesítésének több mint felét, pontosan 55%-ot tettek ki. Az elmúlt években ez az arány dinamikusan növekedett, 2018-ban még „csak” 29, 2020 pedig már 44% volt. A környezetbarát járművek a termelésen belüli, évről-évre növekvő részesedése áll a Solaris azon döntése mögött, hogy 2027-ben száműzik a kínálatból a dízel – és gázüzemű autóbuszokat. Tavaly éves gyártási volumen vonatkozásában a részben, vagy teljesen elektromos hajtásrendszerrel szerelt (dízel-elektromos hibridek, akkumulátoros villany-, hidrogén-, illetve trolibuszok) és gázüzemű járművek aránya elérte a 86%-ot, a hagyományos dízelek mindössze 14%-ot képviseltek a gyártósorokon, a villany- és hidrogénhajtású kocsik részaránya 52, a trolibuszoké pedig 24%-ot tett ki. A Solaris jelenleg összesen mintegy 1 milliárd euró értékű rendelésállománnyal rendelkezik, ennek több mint felét elektromos hajtású járművek teszik ki.

A Solaris tavalyi részesedése az akkumulátoros és hidrogénhajtású autóbuszok európai piacán meghaladta a 11,2%-ot, 2012 és 2022 közötti összesített piaci részesedése a villanybuszok piacán pedig 14,1%, ami közel 1600 darab elektromos Urbinót jelent a kontinensünkön 2022 végéig forgalomba állított 11 084 darab villanyhajtású autóbuszból.

A lengyelek 2022-ben 18 ország üzemeltetőinek szállított termékeiből, főbb piacai Spanyolország, Lengyelország és Olaszország mellett tavaly Belgium, Németország, Románia, Észtország, Lettország, valamint Ausztria és Csehország voltak. A gyártó ebben az időszakban 401 villany- és 42 darab hidrogénhajtású buszt is értékesítettek. A bolechowói cég még 2019-ben dobta piacra hidrogén üzemanyag-cellás szóló autóbuszát, a Solaris Urbino 12 hydrogent, amely azóta már – a keretmegállapodásokat is beleértve – Európában egyedülálló módon közel 200 darabos rendelésállományt tudhat magáénak. A típusból már közel 100 darabot szállítottak már le olasz, német, holland, svéd és lengyel üzemeltetőknek, s hamarosan új szállítások indulnak többek között Spanyolországba, Franciaországba és Szlovákiába. A szóló modell sikerén felbuzdulva és az ilyen hajtásmódú járművek iránt növekvő igényekre reagálva a Solarisnál tavaly ősszel elkészült a 18 méter hosszú változat is, amely egyelőre nemzetközi szinten is ritkaságszámba megy. A csuklós modellre idén érkezett meg az első megrendelés az északnyugat-bajorországi Aschaffenburgban szolgáltató Stadtwerke Aschaffenburg Verkehrs közlekedési társaságtól.

A tavaly befutott nagyobb megbízások között olyan üzleteket találunk, mint a társaság fennállásának eddigi legnagyobb biztos darabszámú villanybusz-megrendelése, amely 183 darab 18,75 méteres csuklósbuszra érkezett, a milánói 75 darabos elektromos és a tallinni 50 darabos CNG-hajtású Urbinókra vonatkozó megállapodás, a holland Hermestől érkezett 10 darabos és a bukaresti 100 darabos trolibusz megrendelés, valamint a prágai és a pozsonyi duplacsuklós trolibuszokra befutott megbízások. Emellett több megrendelés is érkezett hidrogénbuszokra, a lengyelországi Poznań 25, Pozsony 4, a Busreisen Ettenhuber GmbH és a Martin Geldhauser GmbH & Co. KG német busztársaságok összesen 10, Köln 20, Palma 5, a Velencében szolgáltató fuvarozópáros, az AVM Venezia és az ACTV SPA Venezia társaságok pedig 4 darab szóló Urbino 12 hydrogen-t rendelt.

A Solaris az utóbbi időben nagyobb összegeket fordít innovációs tevékenységekre, valamint megkezdte a gyártáskapacitás bővítést is. A társaság anyavállalata, a spanyol CAF 2018 óta több száz millió lenyel złoty értékű beruházást valósított meg, melyek nagymértékben kapcsolódtak az elektromos buszok iránti folyamatosan növekvő kereslet kielégítéséhez. Az elmúlt hónapokban megvalósult infrastrukturális beruházások közül kettő érdemel említést: a cég bolechowoi gyártóbázisán létesített raktárcsarnok, amelyet a legmodernebb logisztikai rendszerekkel és megoldásokkal szereltek fel, valamint egy e-busz töltőpark.

Az 10 000 m2 alapterületű automatizált raktár kulcsszerepet játszik a Solaris ellátási láncának optimalizálásában. A csarnok modern többszintes raktárplatformmal rendelkezik, az anyagmozgatásról automatizált szállítószalagok és felrakó gépek gondoskodnak. A raktárépület megerősített tetőszerkezetére egy 572 kisebb egységből álló, 260 kWp összteljesítményű fotovoltaikus rendszer került.

A másik beruházás egy saját töltőpark volt, amely az elektromos buszok, hidrogénbuszok és önjáró trolibuszok energiatárolóinak feltöltését szolgálja. A töltőpark – Lengyelországban elsőként – támogatja a V2G (Vehicle To Grid) technológiát, vagyis a jármű és a hálózat közötti kétirányú, visszatáplálásra is alkalmas töltési technológiát, amellyel a járművek energiatárolói rugalmasan tölthetők, illetve kisüthetők. Az 5000 m2 területen elhelyezkedő állomás a legmodernebb töltőrendszerekkel büszkélkedhet, amelyeket az ABB és két lengyel cég, a Medcom és az Ekoenergetyka szállított.

A Solarisnak jelenleg további két nagyobb beruházása van folyamatban. Az egyik egy hidrogén csarnok építése a volt alkatrészraktár helyén, a másik pedig egy modern szervizcsarnokot is magába foglaló képzési központ létesítését célzó beruházás, ami már megvalósítási szakaszban van.

Címkék