Kitekintő

Öt Solaris hidrogénbuszt vásárol Palma

Újabb feliratkozóval bővült a Solaris hidrogén tüzelőanyag-cellás hajtásrendszerrel szerelt városi autóbuszának rendelésállománya: a mallorcai Empresa Municipal de Transportes de Palma közlekedési társaság 5 darabot vásárol a lengyel buszgyártó károsanyag-kibocsátás nélküli modelljéből. Az EMT Palma igazgatósága az elmúlt héten ítélte oda az autóbuszok szállítási jogát a Solaris spanyol leányvállalatának, a Solaris Bus Ibéricának. A megbízás értéke nettó 3 935 000 euró, átszámítva közel 1,4 milliárd forint.

Az igencsak borsos vételárú, átszámolva darabonként mintegy 283 millió forintba kerülő járművek beszerzését a Baleár-szigeteki Autonóm Közösség kormánya finanszírozza az 50 millió euró összköltségvetésű Green Hysland projekt keretein belül. Az EU legjelentősebb hidrogén, illetve hidrogéntechnológiai szervezete, az Üzemanyagcella- és Hidrogéntechnológiai Közös Vállalkozás (Hydrogen & Fuel Cells Joint Undertaking) által társfinanszírozott, az uniós hidrogén-energetikai stratégiához szorosan kapcsolódó Green Hysland kezdeményezés célja a mallorcai zöld hidrogén-ökoszisztéma fejlesztésének és kiépítésének, valamint a térség energiaellátásának zöldebbé tételének elősegítése.

Palma de Mallorca leendő hidrogénbuszainak üzemeltetéséhez a „zöld” hidrogéngázt az ACCIONA Energía és Enagás energetikai vállalatok tavaly átadott llosetai hidrogén-előállító üzemében termelik meg. A létesítmény elektrolizáló berendezései évi 300 tonna hidrogéngáz előállítására képesek. Az üzemet egy 16 660 napelemből álló, 8,59 MWp kapacitású fotovoltaikus erőmű látja el energiával, amely évente mintegy 13,5 GWh elektromosságot tud előállítani.

A lengyel buszgyártó a környezetbarát modell 2019-es piaci bevezetése óta már közel 150 példány leszállítására kapott megbízást. A hidrogénhajtású típusnak eddig olyan üzemeltetők szavaztak bizalmat, mint az RVK Köln,  a WSW Wuppertal, a frankfurti In-der-City-Bus GmbH, az Arriva holland leányvállalata, az olasz Società Bus Servizi D`Area (SASA), a cseh Dopravní podnik města Ústí nad Labem közlekedési társaság, az ÖBB Postbus vagy éppen a Transdev csoporthoz tartozó holland Connexxion.

Fotómontázs: EMT Palma

Címkék